مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی دکتر شيخ

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

گروه شير و لبنيات - گروه گوشت و حبوبات گروه نان و غلات - گروه ميوه و سبزيجات - گروه متفرقه

گروه متفرقه :

اين گروه شامل :

  • چربي ها مانند روغن هاي جامد ، مايع ،كره ،خامه ، سرشير، سسهاي چرب .
  • شيريني ها و مواد قندي مثل انواع مربا ، شربتها ، قند و شكر ، انواع شيريني هاي خشك و تر و انواع پيراشكيها و آب نبات و شكلات .
  • ترشي ها و شوري ها و چاشني ها مثل انواع ترشي و شور و فلفل و نمك و زرد چوبه ، دارچين و غيره.
  • نوشيدني ها مثل نوشابه هاي گاز دار ، چاي ، قهوه ، شربتها ، پودرهاي آماده مثل پودر پرتقال و غيره ميباشد . برخلاف گروههاي اصلي چهار گانه كه حتما بايد در برنامه غذايي روزانه مصرف شوند توصيه مي‌شود افراد بزرگسال از گروه متفرقه كمتر استفاده كنند . كودكان سنين مدرسه و نوجوانان چون به دليل رشد به انرژي بيشتري نياز دارند ميتوانند از چربي‌ها كه منبع عمده تأمين انرژي بشمار مي روند مانند كره ، خامه و سر شير در حد اعتدال استفاده نمايند . اين مواد علاوه برانرژي ، مقداري از ويتامين هاي محلول در چربي را نيز تأمين مي كند . كودكان و نوجواناني كه داراي اضافه وزن هستند بهتر است ، مصرف شيريني ، شكلات ، آب نبات ، مربا و بطور كلي مواد قندي و نوشابه را محدود كنند .

چند توصيه

  • بهتر است از انواع روغن هاي مايع مصرف شود .
  • روغن هاي مايع را نبايد با شعله زياد و به‌مدت طولاني حرارت داد . براي سرخ كردن مواد غذايي بهتر است از روغن مايع مخصوص سرخ كردن استفاده شود .
  • مصرف چربي ها ،‌ شيريني ها و چاشني ها را محدود نمود.
  • بهتر است از نوشيدني هايي مثل آب ميوه تازه و آب بيشتر استفاده شود .
  • براي رفع تشنگي نوشيدن آب ساده به هر آشاميدني ديگر ترجيح داد .
  • با وجود آنكه چيپس از سيب زميني تهيه مي شود ولي به دليل داشتن نمك و چربي زياد مصرف آن را بايد محدود كرد .
  • نمك بايد كمتر مصرف شود ولي همان مقدار كم ، نمك يد دار باشد .
 

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

 سن شروع و نخستين غذا :

مناسب‌ترين سن شروع غذاي كمكي بين 4-6 ماهگي است و اين سن زماني است كه عضلات و اعصاب دهان قدرت جويدن و گاز گرفتن را دارند و قبل از اين سن شيرخوار به دليل اينكه قادر به كنترل حركت زبان خود نيست غذا را از دهان بيرون مي‌ريزد.

سن 6 ماهگي خوردن فرني غليظ و پوره‌ها و غذاهاي له شده براي كودكان آسان‌تر است ، چون در اين سن دندان درآوردن شروع مي‌شود ، دوست دارند كه اشياء را به دهان خود ببرند . به مزه‌هاي جديد علاقمندند و قدرت كنترل زبان خود را دارند و حركات بالا و پايين را آوردن فك براي جويدن آغاز مي‌شود و دستگاه گوارش آنها قادر به هضم چند نوع غذا مي‌باشد .

خطرات تاخير در شروع تغذيه تكميلي :

  • كودك انرژي مورد نياز بدن خود را دريافت نمي‌كند .
  • رشد كودك متوقف و يا كند مي‌شود .
  • خطر سوء تغذيه و كمبود ريزمغذي‌ها افزايش مي‌يابد .

 نكات قابل توجه در تهيه غذاي تكميلي :

  • مواد غذايي بايد سرشار از انرژي ، پروتئين و ريز مغذي ها ( بويژه آهن ، كلسيم ، ويتامين آ و ويتامين ث باشند .)
  • مواد غذايي بايد تميز و سالم باشند و عاري از هر گونه ميكروب و عوامل بيماري‌زا باشند .
  • داراي استخوان‌ها و يا تكه‌اي سفت نباشند چرا كه براي كودك خطر خفگي دارد .
  • غذا داغ ، شور و تند نباشد .
  • كودك خوردن آن غذا را دوست داشته باشد .
  • تهيه آن غذا امكان‌پذير باشد .
  • مواد غذايي در محل قابل تهيه باشد در واقع از غذاهاي محلي باشد .

نخستين غذاها :

نخستين غذاي كودك بايد داراي طعم ملايم ، امكان هضم آسان و كاملا نرم و يك دست باشد و احتمال بروز واكنش حساسيتي نداشته باشد . بعضي از كودكان از طعمهاي تند و نا‌ملايم مثل هويج استقبال مي‌كنند ، اما بعضي كودكان نيز ترجيح مي‌دهند با طعم‌هاي آشناتر و ملايم غذاهايي مثل شير برنج يا پوره سيب‌زميني شروع كنند . در يكي دو هفته اول با پوره‌هايي كه فقط از يك ماده غذايي تشكيل مي‌شود ، شروع كنيد و بعد به سراغ تركيبات سبزيجات ريشه‌اي برويد.

چند نمونه پوره سبزيجات در پايان 6 ماهگي :

برنج پخته : بافتي نرم دارد و اغلب مواد معدني و آهن به آن اضافه مي‌كنند . برنج پخته را مي‌توان با آب لوله كشي جوشيده و سرد شده ، شيرمادر يا شيرخشك مخلوط كنيد ، بهتر است از نوع بدون قند آن استفاده گردد . برنج پخته هضم آساني نيز دارد .

پوره سيب زميني : به دليل طعم ملايمي كه دارد غذاي مناسبي براي از شير گرفتن كودكان خردسال است . سيب زميني را بپزيد و بعد آنرا له كنيد و از صافي رد كنيد . از مولينكس استفاده نكنيد چون نشاسته را تجزيه مي‌كند و توده‌اي چسبنده درست مي‌كند .

پوره هويج : هويج را به دليل طعم شيرين طبيعي كه دارد ، كودكان خردسال آنرا دوست دارند و در مخلوط‌كن هم خوب عمل مي‌آيد .

طرز آماده سازي و پخت پوره سبزيجات :

هويجها يا سيب زميني‌ها را بصورت قطعات كوچك خرد كنيد .آن‌ها را داخل بخارپز يا روي آب در حال جوشيدن در آب‌كش بگذاريد و حدود 15 دقيقه يا تا وقتي كه نرم شود بپزيد . راه ديگر آن است كه آنها را در يك قابلمه بگذاريد و روي آن‌ها فقط به اندازه اي كه رويشان را بگيرد آب جوش بريزيد و حدود 15 دقيقه يا تا وقتي كه نرم شوند بپزيد

چند نمونه پوره ميوه :

  • پوره گلابي : گلابي رسيده شيرين را با مقداري آب بپزيد تا نرم شود و سپس در مخلوط كن عمل آوريد.
  • پوره سيب : با انواع سيب شيرين درختي مي شود ، سس سيب نرم و يك دستي تهيه كرد . بعد از اينكه كودك به طعم آن عادت كرد اين پوره را مي توان با ميوه هاي ديگر مخلوط كرد. پوره سيب اگر با كمي برنج پخته يا ماست شيرين ساده مخلوط شود ، حالت خامه‌اي‌تري پيدا مي‌كند .
  • پوره موز : در صورتي‌كه موز كاملا رسيده را خوب له كنيد يك پوره فوري و حاضري را تشكيل مي دهد . حالت چسبندگي طبيعي آن را مي توان با اضافه كردن كمي شير مادر يا شير خشك تعديل كرد .

طرز آماده سازي پوره ميوه :

ميوه انتخاب شده را به قطعات كوچك خرد كنيد تكه ها را همراه با آب در قابلمه بريزيد ، در آنرا بگذاريد و با حرارت كم بپزيد تا وقتي كه نرم شوند ( براي سيب حدود 10 دقيقه ، براي گلابي حدود 4 دقيقه ) ميوه پخته‌شده را در مخلوط كن همراه با مقداري آب قابلمه بصورت پوره در آوريد . در صورت لزوم مقداري آب جوشيده و سرد شده به آن اضافه كنيد تا رقيق تر شود

برنج پخته ميوه اي :

برنج و شير را مخلوط كنيد و با پوره ميوه هم بزنيد تا كمي حالت خامه اي پيدا كند . مقدار كمي از پوره را با قاشق در ظرف كودك بريزيد و به صورت ولرم به او بخورانيد . برنج پخته هضم آساني دارد و طعم شير مانند آن تغيير رژيم غذايي را از رژيم فقط شير به غذاي جامد براي كودك آسان مي‌كند .

 

 

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

برنامه غذايي در دوران شيرخوارگي

مي‌دانيم كه رشد به عنوان يك علامت ظاهري و مشخص نشان دهنده ارتباط متقابل بين تغذيه ، ژنتيك و عامل زمان است و تغذيه در اين حركت زنجيره‌اي همچون پلي بين بار ژنتيكي و محيط فردي، مي‌تواند كيفيت و كميت رشد را به حداكثر پتانسيل و ظرفيت بالقوه خود برساند در دو سال اول زندگي كه مشخصه آن رشد و تكامل سريع فيزيكي است ، زماني است كه بسياري از تغييرات ، تحت تاثير دريافت مواد مغذي مي‌باشند . نوزادان سالمي كه با مواد مغذي با كيفيت بالا تغذيه مي‌شوند انرژي كافي براي يادگيري و پاسخ دادن به محرك هاي محيط را دارند و همين امر سبب مي شود تا والدين با آنها ارتباطي عميق‌تر برقرار كنند. در واقع تغذيه مناسب مي تواند زمينه ساز رشد روز افزون و تأمين كننده سلامت كودك باشد . تغذيه مناسب مي‌تواند زمينه ساز رشد چشايي كودك باشد

تغذيه در 6 ماهه دوم زندگي :

در 6 ماهه اول زندگي كودك تغذيه انحصاري با شير مادر از اهميت ويژه‌اي برخوردار است ، اما از سن 6 ماهگي به بعد ، شيرخوار علاوه بر شير مادر به غذا هم نياز دارد .

غذاي تكميلي كودك كه با شروع ماه هفتم آغاز مي‌شود بايد سالم ، كم‌حجم و پر‌انرژي باشد . و غلظت آن كمي بيشتر از غلظت شير مادر باشد و به تدريج بر مقدار و غلظت و تنوع غذاها افزوده شود . البته بايد توجه داشت كه گرچه بعد از سن 6 ماهگي تغذيه انحصاري با شيرمادر توصيه نمي‌شود ولي شيرمادر بايد تا قبل از يك سالگي ، غذاي اصلي شير خوار را تشكيل دهد. بنابراين تا قبل از يك سالگي ابتدا شيرخوار با شير مادر تغذيه گردد و سپس غذاي كمكي به كودك خورانده شود .

ويژگي‌هاي غذاي كمكي :

  • غذا بايد نرم و هضم آن آسان باشد .
  • غذا بايد متناسب با عادات غذايي خانواده باشد
  • غذا تازه ، بهداشتي ، قابل تهيه و در دسترس و ارزان باشد
  • غذا بايد كاملا پخته شود و بعد از سرد شدن مصرف شود
  • غذا بايد در ظرف سر‌پوشيده و جاي كاملا خنك نگهداري شود .

اصول تغذيه تكميلي :

غذاها در ابتدا بايد نسبتا رقيق بوده و كم كم به غلظت آنها افزوده شود تا به عمل جويدن كودك كمك شود.

غذا ابتدا از يك نوع ماده غذايي ساده شروع شود و كم كم به مخلوطي از چند نوع افزايش يابد.

بين اضافه كردن مواد غذايي مختلف 5 تا 7 روز فاصله باشد تا شير خوار ابتدا به يك غذا عادت نموده سپس غذاي جديدي به او داده شود . اينكار باعث مي‌شود كه اگر ناسازگاري نسبت به يك ماده غذايي در شيرخوار وجود داشته باشد مشخص شود و دستگاه گوارش شيرخوار نيز فرصت مي‌كند كه به مواد غذايي عادت كند .

بهتراست از غذاهايي استفاده شود كه در سفره خانواده وجود داشته باشد .

دقت شود كه ابتدا شيرخوار با شير مادر تغذيه و سپس غذاي كمكي به او خورانده شود هرگز قبل و يا در فواصل تغذيه با شيرمادر از غذاي كمكي استفاده نشود

نحوه شروع غذاي كمكي

اولين غذاي كودك به علت آساني هضم ، گروه غلات است پس در اولين روز شروع ماه هفتم زندگي كودك يك قاشق مرباخوري فرني به او مي‌دهيم و بهتر است فرني با آرد برنج پخته شود .زيرا حساسيت شيرخوار به برنج كمتر است تا آرد گندم .

روز دوم يك قاشق مرباخوري فرني 2 بار در روز و روز سوم يك قاشق مرباخوري فرني 3 بار در روز و به همين ترتيب روز آخر هفته 5 وعده در روز و هر وعده 2تا 3 قاشق مرباخوري فرني به شيرخوار مي‌دهيم . در هفته دوم علاوه بر فرني ، شيربرنج و حريره بادام را به برنامه غذايي شيرخوار اضافه مي كنيم . بايد توجه داشت كه ورود هر نوع غذاي جديد به برنامه غذايي كودك مي‌بايستي مانند فرني از يك قاشق مرباخوري و يك وعده در روز شروع شده و كم كم افزايش يابد .

در هفته سوم :پوره سبزيجات مثل سيب زميني ، كدوحلوايي ، هويج ، نخود سبز و لوبيا سبز را كم كم شروع مي‌كنيم .

در هفته چهارم :سوپ را به رژيم غذايي شيرخوار اضافه مي كنيم . اين سوپ شامل گوشت بدون چربي ، برنج و هويج است و هر 3 روز يك بار يك نوع سبزي يه سوپ بايد اضافه شود . اين سبزيها شامل جعفري ، گشنيز ، لوبيا سبز ، كدو سبز و كرفس مي‌باشد .

در ماه هشتم زرده تخم مرغ به رژيم غذايي شيرخوار اضافه مي‌شود . كه زرده بايد كاملا پخته شده و در آغاز نصف قاشق چايخوري زرده كاملا پخته را به شيرخوار مي‌دهيم و به تدريج هر روز مقداري زرده تخم مرغ را افزايش داده تا ظرف مدت 2 هفته به يك زرده كامل برسد در دو هفته دوم ماه هشتم عدس يا ماش را مي‌توان به سوپ كودك اضافه نمود . مصرف عدس و ماش هضم آسانتري دارند اما لوبيا قرمز و چيتي را بهتر است قبلا خيس كرده و پوستشان را جدا نموده و بعد از پختن به سوپ اضافه شود .

براي افزايش كالري غذا مي‌توان كره يا روغن را به غذاي كودك اضافه نمود . در دو هفته آخر ماه نهم آب ميوه را مي‌توان به رژيم غذايي كودك اضافه نمود ، و در ماه نهم و دهم مي‌توان انواع كته نرم يا بصورت كته ساده و يا مخلوط با سبزي ها و حبوبات و گوشت نرم به كودك خوراند . دادن بيسكويت ساده به كودك به تكامل عمل جويدن كمك مي كند و همچنين مصرف جوانه گندم و ساير حبوبات در غذاي كودك توصيه مي شود.

بهترين ميوه ها براي كودك در اين سن ، سيب ، گلابي ، و موز مي باشد كه بهتر است بصورت رنده شده و له شده باشد . و مصرف خرما در رژيم غذايي كودك به دليل پر انرژي بودن توصيه مي شود ابتدا هسته خرما را درآورده و آنرا له كنيد .

تغذيه كودك از ماه يازدهم تا ماه بيست وچهارم :

از اواخر 11 ماهگي كودك مي تواند به تدريج از غذاهاي سفره خانواده بخورد، كه ابتدا بايد غذاها را نرم كرد. مثلا كته را نرم و با ماست مخلوط نموده به كودك بدهيد.معمولا كودكان گوشت چرخ كرده را بهتر مي‌خورند و مصرف ماهي نيز توصيه مي شود البته بايد تيغ هاي ماهي كاملا گرفته و گوشت ماهي له شده باشد. در صورتيكه كودك از شيرمادر محروم است، مي توان شير پاستوريزه به كودك داد. پنير هم منبع خوبي از پروتئين و كلسيم است، بهتر است پنير پاستوريزه به كودك داده شود . بستني ميان وعده خوبي براي كودك محسوب مي شود و بهتر است پاستوريزه باشد .

بعد از يك سالگي مي توان انواع ميوه را به كودك داد. ميوه هايي مانند گيلاس ، آلبالو ، مركبات و سبزيجات مانند اسفناج و گوجه فرنگي را كه در سال اول زندگي كودك توصيه نمي شد كم كم به كودك داده شود . بعد از يك سالگي ابتدا به كودك غذاي كمكي و سپس شير مادر داده شود ولي تا پايان 24 ماهگي دادن شير به كودك بايد ادامه داشته باشد .

توصيه هاي تغذيه اي

توجه داشته باشيد كه به كودكان سن زير يك سال از دادن غذاهاي زير خودداري شود .

سفيده، تخم مرغ، شيرگاو،  انواع توت، كيوی، گيلاس، آلبالو، بادام زمينی، پنير، شكلات ،ميگو، فلفل، ادويه، ترشي، نمك، نوشابه هاي گاز دار، لپه و نخود، عسل، اسفناج، كلم، قهوه و چای، آجيل، سوسيس، ذرت، دانه انگور، دانه كشمش، خربزه

 

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

برنامه غذايي دوران شيرخوارگي - برنامه غذايي دوران كودكي

برنامه غذايي در دوران كودكي :

از يك سالگي تا زمان بلوغ اغلب به عنوان دوره خاموش رشد تعبير مي شود . اين پديده در مقابل تغييرات عمده و آشكاري است كه در دوران نوزادي و نوجواني ( زمان بلوغ ) رخ مي دهد .

رشد فيزيكي نسبت به سال اول زندگي كمتر و يكنواخت تر مي باشد . ولي در طي دوران پيش از دبستان و قبل از بلوغ در زمينه هاي اجتماعي ، احساسي و عاطفي رشد قابل توجهي در بچه ها وجود دارد .

رشد فيزيكي :

بعد از يك سالگي به وزن كودك هر ساله بطور ميانگين 2 تا 3 كيلوگرم اضافه مي‌شود، تا زماني كه سن كودك به 9 تا 10 سالگي برسد . در اين هنگام افزايش وزني مشاهده مي‌شود كه اولين نشانه نزديك شدن فرد به سن بلوغ است . از 2 سالگي به بعد هر سال 6 تا 8 سانتي‌متر به قد افزوده مي شود ، ولي تا زمان بلوغ سرعت بيشتر افزايش قد مشاهده مي‌شود . بطور كلي رشد بچه‌هاي پيش دبستاني كند و يكنواخت است و بطور معمول تغييراتي در اشتها و دريافت غذا دارند كه براي والدين ناآگاه نگران كننده است . تنش‌هاي بين والدين و كودكان اغلب به علت مشكلات مربوط به غذا خوردن است و در زير تعدادي از مشكلات مهم آنها و پبشنهاداتي جهت حل هر شكل آمده است :

مادران بيان مي‌كنند كه: " كودك من به همان اندازه قبل غذا نمي‌خورد ،وقتي او كوچك‌تر بود، بيشتر غذا مي‌خورد ". پاسخي كه به اين مادران داده مي‌شود اين گونه بايد باشد :" انتظار مي‌رود كه اين مساله پيش آيد . سرعت رشد در دوران كودكي آرام شده ، كودك به غذاي خيلي زيادي نياز ندارد " . والدين بايد بدانند كه نبايد از يك كودك 3 ساله انتظار داشته باشند كه به اندازه يك نوزاد غذا بخورد و نيز نبايد انتظار داشته باشند كه به اندازه يك فرد بزرگسال اشتها داشته باشد. اگر كودك كل وعده غذايش را هم نخورد ، والدين نبايد شكايت كنند . به علاوه اشتهاي يك كودك وابسته به سطح فعاليت اوست ، همچنين بستگي به اين دارد كه آيا كودك سالم است يا بيمار مي‌باشد . والدين بايد بدانند كه در دوران كودكي علاقه‌ها و عدم علاقه‌ها به غذاهاي مختلف به سرعت تغيير مي‌يابد و دوست داشتن يا دوست نداشتن غذا تحت تاثير دماي غذا ، ظاهر و طعم غذا مي‌باشد ." كودك من هميشه با حجم كم غذا مي‌خورد و هرگز وعده غذايش را تمام نمي‌كند ." پاسخي كه به مادران داده مي‌شود اين است كه بچه ها معده‌هاي كوچكي دارند .

پيشنهاد به دادن وعده‌هاي كوچك موفقيت آميزتر است از اينكه غذاي بچه‌ها را به سه وعده محدود نماييم . البته حجم كم غذا و افزايش تعداد دفعات ، مراقبت خوب از دندانها را نيز لازم دارد و پس از هر بار مصرف غذا ، بطور حتم بايد مسواك زده شود .

برگشت رشد :

كودكي كه در اثر بيماري يا سوء تغذيه رشد او متوقف شده است ، بعد از رفع اين عوامل براي رسيدن بهبود با سرعت بيش از حد مورد انتظار رشد مي‌كند كه اين را به عنوان برگشت به رشد تعبير مي‌كنند . مطالعات حاضر نشان مي‌دهد كودكاني كه دچار سوء تغذيه بوده‌اند ، ولي نمي‌توانند بي‌درنگ به رشد طبيعي برسند ، دچار تاخير دايمي در رشد مي‌شوند .

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

آش حبوبات - آش ماست - آش گندم حليم گندم پوره سيب زميني - حليم گوشت و برنج

 آش حبوبات :

مواد لازم :

گوشت چرخ کرده سفيد 20 گرم‌معادل يك قاشق غذا خوري

لوبيا و عدس 10 گرم معادل يك قاشق غذاخوري

برنج 10 گرم‌معادل يك قاشق غذا خوري

پياز 5 گرم‌معادل يك چهارم پياز كوچك

سبزي(جعفري،شويد،گشنيز)5گرم‌معادل‌يك‌قاشق‌غذاخوري

كره 5 گرم معادل نصف قاشق مرباخوري

طرز تهيه :

لوبيا و عدس را كه قبلا خيس گذاشته ايد با گوشت و پياز كاملا بپزيد . بعد برنج و سبزي را اضافه كنيد تا برنج لعاب بياندازد . در انتها كره را هم اضافه كنيد . در صورت تمايل مي توانيد مقداري ماست نيز به غذا اضافه كنيد .

ارزش غذايي آش پخته ( پخته شده با مقادير فوق ):

انرژي

185 كالري

آهن

3 ميلي گرم

پروتئين

8 گرم

كلسيم

35 ميلي گرم

چربي

7 گرم

ويتامينA

70 رتينول اكي والان

كربو هيدرات

22 گرم

ويتامين C

3 ميلي گرم