گروه نان و غلات

نقش غذا در بدن - گروه شير و لبنيات - گروه گوشت و حبوبات - گروه نان و غلات - گروه ميوه و سبزيجات - گروه متفرقه

گروه نان و غلات :

مواد غذايي مثل انواع نان ، ماكاروني ، گندم ، جو و ذرت در اين گروه قرار مي گيرند . مواد غذايي اين گروه بيشتر نقش تأمين انرژي بدن را بر عهده دارند . علاوه بر آن مواد غذايي اين گروه حاوي ويتامينهاي گروه B ، آهن و پروتئين نيز هستند . هر واحد از مواد غذايي اين گروه برابر است با يك برش 30 گرمي نان يا حدود يك كفگير ماكاروني و يا حدود يك كفگير پلو ، برش 30 گرمي نان سنگك يا بربري و يا تافتون حدود يك كف دست است . ( 10 در 10 سانتي متر ) ولي نانهايي مثل لواش كه نازك است 4 برش به اندازه كف دست معادل 30 گرم مي باشد .

در سنين مدرسه و بلوغ توصيه مي شود روزانه 6-11 واحد ازمواد غذايي اين گروه مصرف شود . البته مقدار مصرف مواد غذايي اين گروه بستگي به نياز فردي و فعاليت روزانه دارد ، يعني اگر فعاليت روزانه بيشتر باشد مقدار بيشتري از اين گروه بايد مصرف شود .

مثلا اگر يك دانش آموز در طول روز 3 كف دست نان سنگك و 2 كفگير پلو و2 كفگير ماكاروني بخورد ، 7 واحد از اين گروه را مصرف كرده است . مواد غذاي اين گروه حاوي پروتئين هم هستند و بخشي از پروتئين دريافتي روزانه را تشكيل مي دهند . البته نوع پروتئين موجود در برنج و گندم مانند پروتئين موجود در حبوبات ، پروتئين گياهي است به همين دليل توصيه مي شود اين نوع پروتئين بصورت مخلوط مصرف شوند مثلا خوردن عدسي با نان و يا عدس پلو و لوبيا پلو .

چگونه بايد از گروه نان و غلات استفاده كرد ؟

حتي الامكان برنج بايد بصورت كته مصرف شود ، زيرا آبكش كردن برنج موجب مي شود كه ويتامينهاي گروه B كه در برنج موجود است در آب حل شده و دور ريخته شود . از نانهايي استفاده شود كه در تهيه آنها جوش شيرين بكار نرفته است . ناني كه با جوش شيرين تهيه مي شود حاوي ماده اي بنام اسيدفيتيك است كه مانع جذب آهن و ساير املاح دوظرفيتي مثل روي و كلسيم مي شود ، در نتيجه كمبود آهن و كم خوني ناشي از آن ، كمبود روي و كمبود كلسيم ايجاد مي شود.

اگر براي پخت نان از خمير مايه يا خمير ترش استفاده شود و خمير نان كاملا ور بيايد اسيد فتيك آن مهار شده و مشكل كمبود ريز مغذيها بروز نمي كند . كودكان سنين مدرسه و نوجوانان به مصرف ماكاروني علاقه مند هستند . ماكاروني هم مثل نان و برنج منبع تأمين انرژي است . مي توان ماكاروني را با پنير تهيه كرد . براي اين كار پس از اينكه ماكاروني پخته شد و در ديس يا بشقاب كشيده شد بايد مقداري پنير روي آن رنده كرد . اين غذا از ارزش پروتئين خوبي نيز برخوردار است . ( تركيب پروتئين حيواني + گياهي ) .

- انواع غلات بو داده مثل برنجك ،گندم برشته ، ذرت بو داده ، تنقلات غذايي با ارزشي هستند و دانش آموزان مي توانند بعنوان ميان وعده از آنها استفاده كنند .

- انواع بيسكويت ، ويفر ،كيك و كلوچه نيز در گروه نان و غلات قرار مي گيرند و اگر بصورت ميان وعده مصرف شوند بخشي از انرژي مورد نياز روزانه را تأمين مي كنند .

از درمانگاه آب درماني تا مركز پزشكي فوق تخصصي كودكان دكتر شيخ ديروز درمانگاه شماره2 يكي از مراكزي بود كه تنها بيماريهاي واگيردار و بيماراني كه به نوعي نيازبه آب درماني و سرم درماني داشتند ، به اين مركز مراجعه مي نمودند . از بيماران گاستروآنتريتي گرفته تا سرماخوردگي وپنوموني و...،نه خبر از شيمی درمانی و ICUبود و نه از بخش جراحی و اتاق عمل .فضای درمانگاه سالني يكپارچه بود كه تخت هاي بيماران در آن چيده شده و گاه شبها پزشكي هندي بيماران را معالجه و درمان مي كرد.امروز مركز پزشكي فوق تخصصي كودكان سرور تنها مركزي است كه نه فقط در شهرستان مشهد و استان خراسان بلكه در شرق كشور مشغول ارايه خدمات تخصصي و فوق تخصصي به كودكان و نوزادان مي باشد. اين مركز امروز با امكانات و تجهيزات روز ، پزشكان ، متخصصان و فوق تخصصان زبده ، بخشهاي تخصصي و فوق تخصصي و امكانات كلينيكي و پاراكلينيكي بطور شبانه روزي مشغول فعاليت است . درمانگاه شماره 2 امروز مركزي است كه بعنوان يك بيمارستان درجه يك با پرسنلي دلسوز درحال ارايه خدمات است و نه تنها بعنوان يك مركز درماني كه بعنوان يك مركز آموزشي فرزندان اين ميهن را كه در آينده سرمايه ها و پزشكان متخصص اين مرزوبوم مي باشند را در خود پرورش مي دهد . بيمارستان دكتر شيخ ، يك مركز فوق تخصصي اطفال 150 تخت خوابي ميباشد كه شامل : ....