گروه نان و غلات


نقش غذا در بدن - گروه شير و لبنيات - گروه گوشت و حبوبات - گروه نان و غلات - گروه ميوه و سبزيجات - گروه متفرقه

گروه نان و غلات :

مواد غذايي مثل انواع نان ، ماكاروني ، گندم ، جو و ذرت در اين گروه قرار مي گيرند . مواد غذايي اين گروه بيشتر نقش تأمين انرژي بدن را بر عهده دارند . علاوه بر آن مواد غذايي اين گروه حاوي ويتامينهاي گروه B ، آهن و پروتئين نيز هستند . هر واحد از مواد غذايي اين گروه برابر است با يك برش 30 گرمي نان يا حدود يك كفگير ماكاروني و يا حدود يك كفگير پلو ، برش 30 گرمي نان سنگك يا بربري و يا تافتون حدود يك كف دست است . ( 10 در 10 سانتي متر ) ولي نانهايي مثل لواش كه نازك است 4 برش به اندازه كف دست معادل 30 گرم مي باشد .

در سنين مدرسه و بلوغ توصيه مي شود روزانه 6-11 واحد ازمواد غذايي اين گروه مصرف شود . البته مقدار مصرف مواد غذايي اين گروه بستگي به نياز فردي و فعاليت روزانه دارد ، يعني اگر فعاليت روزانه بيشتر باشد مقدار بيشتري از اين گروه بايد مصرف شود .

مثلا اگر يك دانش آموز در طول روز 3 كف دست نان سنگك و 2 كفگير پلو و2 كفگير ماكاروني بخورد ، 7 واحد از اين گروه را مصرف كرده است . مواد غذاي اين گروه حاوي پروتئين هم هستند و بخشي از پروتئين دريافتي روزانه را تشكيل مي دهند . البته نوع پروتئين موجود در برنج و گندم مانند پروتئين موجود در حبوبات ، پروتئين گياهي است به همين دليل توصيه مي شود اين نوع پروتئين بصورت مخلوط مصرف شوند مثلا خوردن عدسي با نان و يا عدس پلو و لوبيا پلو .

چگونه بايد از گروه نان و غلات استفاده كرد ؟

حتي الامكان برنج بايد بصورت كته مصرف شود ، زيرا آبكش كردن برنج موجب مي شود كه ويتامينهاي گروه B كه در برنج موجود است در آب حل شده و دور ريخته شود . از نانهايي استفاده شود كه در تهيه آنها جوش شيرين بكار نرفته است . ناني كه با جوش شيرين تهيه مي شود حاوي ماده اي بنام اسيدفيتيك است كه مانع جذب آهن و ساير املاح دوظرفيتي مثل روي و كلسيم مي شود ، در نتيجه كمبود آهن و كم خوني ناشي از آن ، كمبود روي و كمبود كلسيم ايجاد مي شود.

اگر براي پخت نان از خمير مايه يا خمير ترش استفاده شود و خمير نان كاملا ور بيايد اسيد فتيك آن مهار شده و مشكل كمبود ريز مغذيها بروز نمي كند . كودكان سنين مدرسه و نوجوانان به مصرف ماكاروني علاقه مند هستند . ماكاروني هم مثل نان و برنج منبع تأمين انرژي است . مي توان ماكاروني را با پنير تهيه كرد . براي اين كار پس از اينكه ماكاروني پخته شد و در ديس يا بشقاب كشيده شد بايد مقداري پنير روي آن رنده كرد . اين غذا از ارزش پروتئين خوبي نيز برخوردار است . ( تركيب پروتئين حيواني + گياهي ) .

- انواع غلات بو داده مثل برنجك ،گندم برشته ، ذرت بو داده ، تنقلات غذايي با ارزشي هستند و دانش آموزان مي توانند بعنوان ميان وعده از آنها استفاده كنند .

- انواع بيسكويت ، ويفر ،كيك و كلوچه نيز در گروه نان و غلات قرار مي گيرند و اگر بصورت ميان وعده مصرف شوند بخشي از انرژي مورد نياز روزانه را تأمين مي كنند .

 
معرفي بيمارستان
معرفي اموراداري
بنیاد خيريه سرور
حوزه رياست
معاونت آموزشی
واحدهاي درماني
هيات علمي
آموزش و بهسازي منابع انساني
معرفي واحد مطالب علمي سايت
مطالب آموزشي مراقبتهاي پرستاري مراقبت هاي بهداشتي
معرفي چند بيماري ... نظر اجمالي تغذيه رشد و نمو روانشناسي تحقيقات منابع
خبرنامه سايت گزارش هاي موردي آموزش همگاني تغذيه
مطالب آموزشي بخش ها جهت کارکنان
اخبار بیمارستان
تماس با ما
صفحه اصلی

اوقات شرعی

دانشگاه علوم پزشکی مشهد | Mashhad University of Medical Sciences | جامعة مشهد للعلوم الطبية
تمام حقوق مادی و معنوی این سایت مربوط به دانشگاه علوم پزشکی مشهد می باشد. هرگونه کپی برداری از مطالب آن تنها با ذکر منبع بلامانع است.