مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی دکتر شيخ

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

نظر اجمالي دوشيدن شير - به جريان انداختن شير مادر - دوشيدن شير با دست

دوشيدن شير با دست :

دوشيدن شير با دست مفيدترين طريق دوشيدن است كه نياز به هيچ وسيله اي ندارد و مادر مي تواند در هر جا و هر زماني كه نياز دارد به انجام آن بپردازد. دوشيدن شير با دست وقتي پستانها نرم هستند كار ساده اي بوده اما در هنگام احتقان و حساس شدن پستانها مشكلتر است .

مادر بايد خود شيرش را بدوشد . دوشيدن شير توسط فرد ديگر مي تواند به پستان مادر آسيب برساند، مگر آنكه فرد مهارت لازم را داشته باشد و خيلي نرم و ملايم رفتار كند .

آماده كردن ظرف براي دوشيدن شيرمادر :

مادر بايد يك فنجان ،ليوان يا شيشه دهن گشاد انتخاب كرده آنرا با آب و مواد شوينده تميز نموده و در آفتاب بگذارد.

در هنگام دوشيدن بايد فنجان را با آب جوش پر نموده چند دقيقه به همان حال نگهدارد و وقتي آماده دوشيدن شير شد فنجان را خالي كند .

مادر بايد دستها را كاملا بشويد، راحت نشسته يا بايستد و ظرف را نزديك پستان خود بگيرد.

دوشيدن شيربادست ( تكنيك مارمت ):

بسياري از مادران شيرده با تجربه تكنيك مارمت را در دوشيدن شير بسيار مفيد و موثر يافته اند و مادراني كه قادر به دوشيدن مقدار زيادي شير با دست نبوده اند نتايج بسيار خوبي با استفاده از اين روش بدست آورده اند . اين روش شامل مراحل زير است :

موقعيت قرارگرفتن دست : شصت در بالا و دو انگشت اول زير پستان روي لبه آرئول طوري قرار مي گيرد كه حدود 5/1 سانتي متر از نوك پستان فاصله داشته باشد بطوريكه ذخاير شير درست زير انگشتان واقع مي شوند .

پستان بايد بطور مستقيم بطرف قفسه سينه فشار داده داده شود . پستانهاي بزرگ را مي توان قدري بالا آورده و سپس فشار داد .

سپس بايد پستان را به كمك شست و انگشتان به طرف جلو آورد و بعد به قسمت لبه آرئول فشار وارد نمود تا شير به آساني خارج شود .

مراحل 1و3 را بايد به ترتيب تكرار كرد .

سپس محل قرار گرفتن انگشتان را بايد دور آرئول تغيير داده بطوريكه تمام ذخاير شير تخليه شود . براي دوشيدن هر پستان از هر دو دست استفاده مي شود .

از حركات ذيل بايد پرهيز نمود :

فشار دادن پستان ،كشيدن پستان و نوك آن، لغزاندن دست روي پستان كه موجب كوفتگي و آسيب بافت پستان مي شود .

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

 جنبه هاي تغذيه اي شير مادر

اگر توليد كنندگان منابع غذايي زماني بتوانند دقيقا محلولي مشابه شير مادر به دنيا عرضه كنند،‌ چنين پيشرفتي قابل مقايسه با كشف آنتي‌بيوتيكها خواهد بود.

اما متأسفانه علي رغم كوششهاي فراوان تا كنون چنين توفيقي حاصل نشده و احتمالا هرگز نخواهد شد. اما اهميت و بي نظير بودن شير مادر باعث شده كه رقابت كمپاني هاي سازنده شير خشك بر مبناي شباهت، محصولشان با شير مادر گردد.

از آنجا كه شير مادر مواد مغذي مورد نياز شير خوار را با نسبتهاي صحيح همراه با مواد ايمني بخش در اختيار او قرار مي دهد ، تا كنون به عنوان يك غذاي بي نظير براي تغذيه شير خوار باقي مانده است شير خشكها معمولا از شير گاو تهيه مي شوند و اختلالات بيوشيميايي و ايمونولوژيك آنها يا شير مادر به حدي است كه علي رغم كوششهاي انجام شده در صنايع شير خشك و با وجود تكنولوژيهاي پيشرفته صنايع غذايي كه در اختيار كمپاني هاي بزرگ قرار دارد، شير مادر همچنان بي همتا و بدون جانشين باقي مي ماند . از آنجا كه شير هر پستانداري مناسبترين غذا براي شيرخوار همان پستاندار است ، چگونه مي توانيم شير گاو را به عنوان غذايي مناسب براي فرزندانمان بپذيريم ، با توجه به اينكه وزن شيرخوار در حوالي 5 ماهگي و وزن گوساله در حوالي 7-6 هفتگي دو برابر مي شود شدت تفاوتهاي موجود در شير انسان و شير گاو را مي توان حدس زد.

اگر شير مادر را خون سفيد و پستان او را به منزله جفت پس از تولد بناميم، سخني به گزاف نگفته ايم، زيرا شير مادر ماده ايست ، زنده كه همچون خون علاوه بر نقش تغذيه اي در سلامت و حفاظت بدن در برابر بيماريها نيز نقش بسزايي دارد. در چند دهه اخير با كمك تكنيكهاي پيشرفته پاراكلينيكي اطلاعات ارزنده اي در زمينه شير مادر به دنياي پزشكي عرضه شده و مصرف شير خشك كه سالها در جوامع مختلف رايج گرديده بود ، زير سوال رفته و توجه پزشكان و مادران به اهميت شير مادر جلب گرديده است.

تركيب شير مادر بر حسب سن شير خوار تغيير مي كند. مراحل تغييرات پيوسته در شير مادر شامل كلستروم، شير انتقالي Transitional Milk و شير رسيده .

Mature Milk است كه محتويات نسبي تركيبات آنها براي نوزاد و تطابق فيزيولوژيكي او با زندگي خارج رحمي قابل توجه است. شير رقيق و زرد رنگي كه نوزاد در روزهاي اول تولد از پستان مادر دريافت مي كند،‌كلستروم است. تركيبات كلستروم از لحاظ ماهيت و مقدار متفاوت با شير رسيده است. متوسط انرژي 100 ميلي ليتر كلستروم و شير رسيده به ترتيب 67 و 75 كيلو كالري است. حجم كلستروم در مادران متفاوت است. كلستروم در مادراني كه فرزندان قبلي خود را شير داده اند، سريعتر قابل دسترس است و حجم آن بيشتر است . زردي رنگ كلستروم به علت وجود بتاكاروتن است. ميزان سديم، پتاسيم و كلرايد در كلستروم بيشتر از شير رسيده است. ميزان پروتئين ، ويتامينهاي محلول در چربي و مواد مغذي نيز در كلستروم بيش از شير انتقالي و شير رسيده است.

شيري كه بين دو كلستروم و شير رسيده از پستانها ترشح مي شود شير انتقالي نام دارد ، فاز انتقالي تقريبا از 7 الي 10 روز پس از تولد تا 6 هفتگي است . در اين تغييرات غلظت ايمنوگلبولينها و پروتئين تام كاهش مي يابد در حالي كه لاكتوز ، چربي و كالري افزايش مي كند ويتامينهاي محلول در آب نيز افزايش و ويتامين هاي محلول در چربي به ميزان موجود در شير رسيده كاهش مي يابد .

حجم شير مادر در ماه اول در حدود 600 ميلي ليتر در 24 ساعت ، در حوالي ماه سوم به 750-700 ميلي ليتر و تا 6 ماهگي تا 800 ميلي ليتر افزايش يافته و بعد از آن همزمان با شروع تغذيه تكميلي به تدريج كاهش مي يابد . با توجه به خصوصيات ژنتيك و فاميلي هم خانواده شير هر مادر مي تواند براي شيرخوار خودش خصوصيات خاصي داشته باشد .

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

نظر اجمالي جنبه هاي تغذيه اي شير مادر - لاكتوز و پروتئين موجود - ويتامين و املاح موجود - چربي موجود در شير مادر

لاكتوز :

لاكتوز كربوهيدرات عمده شير است كه در شير انسان بيشتر از ساير حيوانات وجود دارد.

بين ميزان لاكتوز شير پستانداران و درجه تكامل مغذي آنان رابطه مستقيم وجود دارد ميزان لاكتوز در شير گاو 4 گرم درصد و در آغوز 7/5 گرم درصد است و در شير بعدي به 7/1 گرم درصد مي رسد. لاكتوز شير مادر تأمين كننده حدود 40% نيازهاي انرژي است. لاكتوز موجب سهولت جذب كلسيم مي گردد و به سرعت به گلوكز و گالاكتوز تجزيه شده و موجب تأمين انرژي لازم براي رشد سريع مغز مي گردد. لاكتوز همچنين موجب تسريع رشد لاكتوباسيل در روده هاي نوزاد گشته و با اين عمل رشد ساير باكتريهاي بيماريزا را مهار مي نمايد.آنزيم لاكتاز براي متابوليسم لاكتوز ضروري است. نوزاد از بدو تولد قادر به هضم لاكتوز مي باشد اما فعاليت اين آنزيم با افزايش سن و بخصوص بعد از دوران از شير گرفتن در بعضي از اشخاص به علت ناشناخته كاهش مي يابد و موجب عدم تحمل لاكتوز مي گردد . اين پديده در سياهان و شرقيها شايعتر است. مبتلايان به تدريج مي آموزند كه از مصرف شير خوداري كنند.

پروتئين :

  • پروتئين شير از كازئين و Whey پروئتين تشكيل شده است . در شير انسان ميزان Protein Whey تا 80% درصد كل پروتئين را شامل مي شود كه داراي مولكولهاي ريز بوده و هضم و جذب آن آسان است ، در حاليكه پروتئين هاي شير گاو اكثرا از نوع كازئين با مولكولهاي بزرگ بوده و هضم و جذب آن مشكل است و متابوليسم آن به انرژي فراوان نياز دارد. با وجودي كه ميزان پروئين شير انسان كمتر از نصف شير گاو است ولي كيفيت آن طوري است كه موجب تامين يك غذاي ايده آل براي شير خوار مي گردد. اسيد آمينه هايي كه در شير مادر موجودند و در شير گاو وجود ندارند عبارتند از : سيستين و تورين. سيستين اسيد آمينه ضروري براي رشد جسمي و تورين ضروري براي رشد و تكامل مغز در كودكان خرد سال است. اين دو ماده كه به فراواني در شير مادر وجود دارند ، براي رشد شير خواران بسيار اهميت دارند ، زيرا آنها مثل بالغين آنزيمهاي لازم براي ساختن اين دو اسيد آمينه را ندارند . در خون شيرخوراني كه با شير مادر تغذيه مي شوند اين دو اسيد آمينه موجود است ، در حاليكه در خون شيرخواراني كه با شير خشك تغذيه مي شوند وجود ندارد. كيفيت و كميت پروتئين هاي كلستروم براي سلامت نوزاد بسيار مهم است . ميزان پروتئين هاي موجود در كلستروم سه برابر شير رسيده مادر است كه پروتئين هاي سرشار از مواد ايمني بخش به خصوص sIgA و لاكتوفرين و كليه اسيدهاي آمينه ضروري است كه 45% ميزان ازت موجود در شير مادر را تأمين مي كند. پروتئين شير مادراني كه نوزاد نارس بدنيا مي آورند در حدود 20% بيشتر از شير مادراني است كه نوزاد رسيده به دنيا مي آورند و همچنين ميزان بيشتر چربي و پروتئين شير اين مادران كه مطابق با نياز نوزاد نارس آنهاست ، موجب گرديده كه شير آنان براي تغذيه نوزاد شان نسبت به ساير شيرها ارجحيت داشته باشد.

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

نظر اجمالي جنبه هاي تغذيه اي شير مادر - لاكتوز و پروتئين موجود - ويتامين و املاح موجود - چربي موجود در شير مادر

ويتامين و املاح :

مهمترين اختلاف بين شير مادر و شير خشك مصرف مستقيم و تازه شير مادر است ، به طوريكه تمام محتويات شير مادر مستقيما به نوزاد مي رسد خاصه اينكه همه محتويات شير مادر از كيفيتي مرغوب برخوردار است و هضم آساني دارند.

به طوري كه مي توان اطمينان داشت اگر مادري غذاي متنوع و كافي بخورد تمام نيازهاي تغذيه اي نوزاد را برآورده مي كند. در حالي كه مراحل مختلفي كه براي تهيه شير خشك وجود دارد مي تواند محتويات آن را تحت تاثير قرار دهد.

غلظت ويتامينها در شير مادر تقريبا هميشه براي تأمين نيازهاي شير خوار كافي است ، گرچه مي توانند با تغيير ميزان دريافت مادر تغيير كنند. با توجه به تغيير پذيري غلظتهاي چربي در شير مادر و رابطه چربي شير با رژيم غذايي مادر، ‌ميزان دريافت شير خوار از ويتامينهاي محلول در چربي مي تواند بطور محسوس متغير باشد. غلظت ويتامين A ( به استثناي جوامعي كه كمبود دارند) بيش از مقدار آن در شير گاو است و ميزان آن در آغوز 2 برابر شير رسيده است. در سال دوم زندگي كمبود ويتامين A در ميان كودكان از شير گرفته شده نسبت به كودكاني كه هنوز با شير مادر تغذيه مي شوند شايعتر است.

ويتامين E كه نقش فيزيولوژيك آن آنتي اكسيدان است و براي سلامت جدار گلبولهاي قرمز سلولها شبكيه چشم و آلوئولهاي ريه ضروري است، به ميزان زيادي در كلستروم و شير مادر وجود دارد.

محتوي ويتامين E شير مادر معمولا نيازهاي شير خوار را تأمين مي كند مگر اينكه مادر مقادير زايدي چربيهاي غير اشباع را بدون افزايش دريافت ويتامين E مصرف كند. ميزان ويتامين D شير مادر در حدود 25 واحد بين المللي در ليتر است كه جذب آن هم به طور كامل انجام مي شود. اگر مادري از تغذيه خوب برخوردار باشد و شير خوار هم متناوبا در معرض تابش مستقيم آفتاب باشد ، نياز به تجويز ويتامين D اضافي نيست . ولي در جوامعي كه تغذيه مادر آن كافي نيست يا شيرخواران در معرض آفتاب قرار نمي گيرند تجويز 400 واحد ويتامين D اضافي توصيه مي شود با وجودي كه ويتامين K در شير مادر وجود دارد و جذب آن هم بسيار خوب است ، اما به علت مصرف حجم كم شير توسط نوزاد در روزهاي اول تولد مقدار آن كافي نيست و لازم است كه ويتامين K براي جلوگيري از خونريزيهاي نوزادي تجويز شود. در سالهاي اخير مصرف خوراك ويتامين K در شير مادر وجود دارد و جذب آن هم بسيار خوب است اما به علت مصرف حجم كم شير توسط نوزاد در روزهاي اول تولد مقدار آن كافي نيست و لازم است كه ويتامين K براي جلوگيري از خونريزيهاي نوزادي تجويز شود . در سالهاي اخير مصرف خوراكي ويتامين K مرسوم شده و توانسته است جانشين قابل قبولي براي مشكل تزريقي آن باشد. ويتامينهاي محلول در آب موجود در شير مادر مي تواند به نسبت رژيم غذايي مادر تغيير پذيرد امام ميزان آنها معمولا در شير مادراني كه خوب تغذيه مي شوند بيش از حد لازم است. غلظت ويتامين 12B‌ در شير مادر خيلي كم است اما دسترسي به آن در بدن با وجود يك فاكتور ويژه انتقال دهنده افزايش مي يابد. غلظت نياسين ، اسيد فوليك و اسيد اسكوربيك غالبا در شير انسان نسبت به ساير شير پستانداران بيشتر است . مادراني كه به مدت طولاني از قرصهاي ضد بار داري استفاده مي كنند ممكن است ويتامين 6B كمتري در شير خود داشته باشند. بهبود رژيم غذايي مادر علاوه بر آن كه براي خود مادر اهميت بسيار دارد، مؤثرترين راه پيشگيري از كمبودهاي ويتاميني در شير خوار شيرمادرخوار نيز مي‌باشد . غلظت اكثر مواد معدني در شير مادر ( مثل كلسيم ، آهن، فسفر، منيزيم، روي،‌پتاسيم،‌و فلورايد ) بطور قابل توجهي تحت تأثير رژيم غذايي مادر قرار دارند. در صورت كمبود كلسيم در رژيم غذايي مادر مكانيزمهاي جبراني نظير كاهش دفع ادراري كلسيم وارد عمل مي‌شوند و فقط در موارد كمبود شديد تغذيه ايست كه ذخاير يا بافتهاي مادر بطور قابل توجهي تهي مي‌شو ند. غلظت مواد معدني شير انسان نسبت به شير خشكها كمتر است ، بنابراين با نيازهاي شير خوار تطابق بيشتري دارد. كلسيم شير مادر به دليل نسبت بالاي كلسيم به فسفر( 2 به 1 )جذب بهتري دارد. غلظت بيشتر فسفر شير گاو منجر به جذب مقدم فسفر شده و موجب هيپوكلسمي نوزادي در شير خواراني مي‌شود كه با شير گاو تغذيه مي‌شوند.

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

نظر اجمالي جنبه هاي تغذيه اي شير مادر - لاكتوز و پروتئين موجود - ويتامين و املاح موجود - چربي موجود در شير مادر

چربي :

مهمترين منبع انرژي چربي است . چربي شير مادر در ساعات مختلف شبانه روز متغير است . كمترين مقدار آن 6 صبح بوده . كه به تدريج افزايش مي يابد. و 2 بعد از ظهر به حداكثر مي رسد. در هر وعده تغذيه با شير مادر،‌ قسمت اول شير FOREMILK داراي چربي كمتر است ك به تدريج افزايش يافته و بيشترين مقدار چربي در اواخر شير خوردن يعني در Hind milk ظاهر مي گردد . اين تغييرات حكم مي كند كه مادر براي شير دادن برنامه خاصي را به شير خوار تحميل نكند و اجازه دهد كه شير خوار خود تغذيه اش را تمام كند.

تري گليسيريدها كه مهمترين چربي شير مادر هستند به آساني توسط ليپاز به اسيدهاي چرب آزاد و گليسرول تبديل مي شوند. ليپاز علاوه بر دستگاه گوارش شير خوار در خود شير مادر هم وجود دارد. به همين جهت حتي قبل از شروع هضم چربي در دستگاه گوارش ، مقداري انرژي از طريق هضم چربي با ليپاز شير مادر در اختيار شير خوار قرار مي گيرد. چربي شير مادراني كه نوزاد نارس به دنيا مي آورند تا 30% از شير مادراني كه نوزاد رسيده به دنيا مي آورند بيشتر است. پروستاگلاندين موجود در شير مادر در سلامت مخاط روده هاي شير خوار نقش موثري دارد. آثار پروستاگلاندين در گردش خون موضعي ترشحات مغذي و ساير مخاطها ،‌ تعادل الكتروليتها ،‌جذب روي،‌ترشح آنزيمهاي گوارشي و اثر مخاطي آن در مخاطهاي گوارش بر عليه سموم موضوع بررسيهاي عديده اي در سالهاي اخير بوده و همچنان ادامه دارد . تاكنون هيچ نوع شير خشكي كه حاوي پروستاگلاندين باشد به بازار عرضه نشده است. ميزان و نوع چربي مصرف شده و رژيم غذايي مادر بر تركيب چربي شير او موثر است به همين جهت تأمين تغذيه خوب براي مادران شيرده و مخصوص مادراني كه نوزاد نارس دارند توصيه مي شود. ميزان كلسترول شير مادر بيشتر از شير خشك است و به نظر مي رسد اين مسئله شير خوار را براي بهتر متابوليزه كردن كلسترول درسالهاي بعد دور آماده مي كند و به همين جهت عوارض قلب و عروق در افراد تغذيه شده با شير مادر كمتر از افرادي است كه با شير خشك تغذيه شده اند كلسترول براي تشكيل ميلين بافت عصبي،‌املاح صفراوي و هورمونهاي استروئيدي و تشكيل آنزيمهاي لازم براي كاتابوليسم ضروري است و با تغيير رژيم غذايي مادر تغييري در مقدار آن ايجاد نمي گردد.

نسبت چربيهاي اشباع نشده به اشباع شده در شير مادر او در شير گاو يك سوم است ميزان اسيد لينولئيك شير مادر 7-8 برابر شير گاو است كه در ساختمان و رشد مغز نقش دارد. شير مادر مقداري هم اسيد آراشيدونيك دارد كه براي شير خوار اسيد چرب ضروري محسوب مي گردد. و كمبود آن بروز در ماهيت ترومبوسيتوپني تاخير رشد و ابتلا بيشتر به عفونتها را سبب مي شود. چربيهاي شير مادر نه تنها منبع انرژي و حامل ويتامينهاي محلول در چربي هستند، بلكه در تكامل سيستم عصبي مركزي نقش اصلي را به عهده دارند.