مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی دکتر شيخ

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

 

سطح آگاهي مادران از نحوه تغذيه و بهداشت كودكان مبتلا به اسهال

سعيد اصلان آبادي ، مائده عليزاده

دانشگاه علوم پزشكي تبريز – بيمارستان كودكان گروه جراحي

خلاصه :

زمينه واهداف : اسهال علت اصلي سوء تغذيه دركودكان بوده و تكرار آن موجب سوء تغذيه شديد واختلال در رشد و تكامل مي گردد . از طرف ديگر كودكان مبتلا به سوء تغذيه بيشتر در تعرض خطر عفونت هاي اسهال قراردارند.

روش بررسي: اين روش توصيفي بر روي 30 نفر ازمادران كودكان مبتلا به اسهال زير 5 سال بستري در بيمارستان كودكان تبريز با روش نمونه گيري آسان انجام گرفت . پس از جمع آوري داده ها از طريق مصاحبه با استفاده از نرم افزارآماري ( ver.11 )SPSS مورد تجزيه و تحليل قرار گرفت .

يافته ها : نتايج اين مطالعه نشان دادكه سن اكثريت مادران (52%) كمتر از 26 سال بود واكثريت كودكان (3/53%) درمحدوده سني 6 ماهگي تا 2 سالگي قرار داشتند . همچنين اكثريت مادران (7/66%) بعد از ابتلا به اسهال درمنزل دادن شير با ساير غذاها را ادامه داده بودند ولي 70درصد از مادران درمنزل محلول او.آر.اس به كودك نداده بودند .با اينكه 3/83% مادران شستن پاي كودك را بعد از هر بار اسهال ضروري دانستند ولي به علت محدوديت ناشي از سرم درماني 7/76% آنها قادر به انجام اين عمل نبودند .

نتيجه گيري : پزشكان و پرستاران مي توانند با ارتقاي آگاهي مادران در زمينه تغذيه و رعايت بهداشت كودكان مبتلا به اسهال آنها را در اداره بيماري ياري دهند .

كليد واژه ها : اسهال ،‌آگاهي مادران ،‌بهداشت ، تغذيه

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

 

فقر و روانپزشكي

دكتر مباركي

فقر يكي از مهمترين عوامل اختلالات روانپزشكي است ( گزارش سازمان جهاني بهداشت) .

با توجه به گستردگي اثر فقر در جنبه هاي مختلف زندگي و فراواني علل مختلفي كه براي ايجاد اختلالات روانپزشكي مطرح شده فقر مي تواند بطور مستقيم و غير مستقيم در ايجاد شروع- شدت – مدت و نحوه پاسخ به درمان اين اختلالات دخالت كند.

از نظر سبب شناسي علل اختلالات روانپزشكي به سه دسته زير تقسيم ميشود:

1) عوامل زيستي

2) عوامل رواني

3) عوامل فرهنگي اجتماعي

هر كدام از اين دسته ها داراي زير مجموعه هايي است ; بعنوان مثال: عوامل اجتماعي به زير مجموعه سياسي – اقتصادي- فرهنگي – ديني و در دو بخش عمده جامعه و مدرسه تقسيم ميشود.

و يا عوامل زيستي به عوامل ژنتيك – بيوشيمي – و فيزيكي و ..... تقسيم ميشود.

فقر به دليل مشكلاتي كه در تغذيه ، نوع و مقدار مواد غذايي دارد بطور مستقيم و غير مستقيم در بيولوژي رشد كودك اثر ميگذارد . با اثر روي سلولهاي مغز و نوروترانسميترها باعث كم هوشي و يا اختلالات ديگر روانپزشكي ميشود.

كمبود ويتامينها پروتئين و مواد كمياب ( روي – مس و ....) از جمله ديگر علل بيماري هستند.

در اصل مقاله به بررسي دقيقتر مسئله و اثر فقر در سه قسمت بهداشت – پيشگيري – درمان بيماريهاي رواني ميپردازيم.

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

 

مقايسه اثر مترونيدازول و فورازوليدون در درمان ژيارديازيس اطفال

دكتر علي رضا مدرسي دانشيار اطفال دانشگاه علوم پزشكي مشهد

ژيارديازيس يكي از شايعترين بيماريهاي انگلي در ايران و بسياري از كشورهاي جهان مي باشد (1و2و4و10) و داروهاي مختلفي در درمان آن بكار مي رود . به منظور بررسي اثر و مقايسه دو داروي موجود در بازار دارويي ايران مطالعه اي طي يك سال روي كودكان مبتلا به ژيادريازيس صورت گرفت .

در اين مطالعه 278 كودك از كودكستانهاي نقاط مختلف شهر مشهد با سطح اقتصادي ،‌فرهنگي و بهداشتي متفاوت مورد آزمايش قرار گرفتند . دربين ايشان 22% مبتلا به ژيارديازيس ديده شد . براي بررسي و مقايسه مترونيدازول و فورازوليدون ،‌كودكان مبتلا به سه گروه شاهد ،‌داروي اول و داروي دوم تقسيم شدند . نتايج آزمايش كنترل نشان داد كه درمان با فورازوليدون 8/81% بهبودي داشت در حالي كه اين رقم در مورد مترونيدازول 90% بود . اما با توجه به عوارض جانبي بيشتر و نيز كارسينوژنيك بودن مترونيدازول در موش آزمايشگاهي مي توان از اين تفاوت مختصر چشم پوشي نموده و فورازوليدون را به عنوان يك داروي خوب و موثر براي درمان ژيارديازيس معرفي نمود .

 

In order to compare the efficacy of Metronidazol and Furazolidone in treatment of Giardiosis,a study was undertaken over 96 month period.

 

Of the 1819 randomly selected patients with positive test for Giardia ,half of them were treated with metronidazole and the other half with furazolidone.each for 10 days randomly.

The cure rates were 86% and 89% respectively with minor side effects for metronidazole

 

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

 

Childhood and Adolescent Obesity

M. R. Moinfar,. M. D. FAAP
Clinical Professor in Pediatrics, Georgetown University Medical Center
Pediatrician, Georgetown University Children’s Medical Center

Childhood and adolescents overweight and obesity is a serious nutritional problem. Too much eating and too little physical activity are the most essential causes of obesity. Obesity occurs from a failure between energy intake and energy expenditure, the mechanism of this imbalance process is not well explained and understood.Obesity develops in three stages : In uterine and early infancy. Between the age of five to seven, and adolescence.Obese infant at the age of 6 month, carries a 14% chance of becoming an obese adult, and 40% chance if a child is obese at 7 years of age. Obese children at age 10-13, and adolescence respectively have 70%, and 80% chance to become obese adults. 99% of of obese children have no physical abnormalities and the cause of obesity is exogenous, with primary cause and a family history of obesity. Only 1% of obesity is considered endocrine and genetic disorder.Genetic expression of obesity is most likely the result of gene and environmental interaction. Childhood and adulthood obesity are associated with morbidity syndrome as follow: Cardiovascular complications, hypertension, hyperlipidemia and Dyslipidemias(elevated total cholesterol, elevated tryglyceride and low density cholesterol, and decrease high density cholesterol), sleep apnea, type2 diabetes, abnormal liver enzymes, gallbladder disease, and psychosocial problems(depression, poor self-esteem, negative self image and withdrawal from peers),. Obese children must be evaluated by a pediatrician. The presence of morbidity syndrome of obesity should be evaluated . Through a multidisciplinary team by a pediatrician, dietician, exercise instructor, psychologist, and social worker, a weight management program is to be established. Extreme diet are not advisable for children, and children younger than 2 years of age should not have a restricted fat intake, since the nervous system development needs adequate calories and cholesterol. Healthy diet, balancing energy intake and energy expenditure, limiting television viewing, and computer games, modification of eating habits for child and whole family are essential part of program. Parents should be a role models to implement the guide line. Reducing dietary fat, and encouraging to eat mostly vegetables, fruits, bread, rice, and meat are to be emphasized. By observing the recommended diet which reduces 30% to 40% of caloric intake, and compliance to daily exercise, and behavioral modification of eating habits the obese child will reach a desirable weight and the risk of morbidity syndrome associated with obesity can be reversed.

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

 

Children of The World: Victims of Malnutrition, Hunger, and Starvation

M.R.Moinfar

Abstract :One third of 6 billion human beings living on earch today are children under the age of 15 . Eighty per cent of these children are living in poor and under developed parts of the world.

One of the most important human right violations is children’s tragic deprivation of food, medical care, education, housing, water, and other basic needs. One in three children under five years of age (nearly 182 million) in developing world is malnourished. (1)Every day 100,000-150,000 men, women, and children around the world die of hunger, malnutrition, and starvation while 40,000 of them are children. Due to poor nutrition, annually, 30 million infants are born with intrauterine growth retardation, and half of the world’s one billion reproductive-age women are anemic and malnourished.

1.2 out of 6 billion people inhabiting the earth live below the international poverty line, which to the world band is defined as $ 32.74 per month or $ 1.08 per dey . More than hundred nations depend to one degree or another upon just one the following producer: United States, Canada, Australia, Newzeland, South Africa, Argentina Thailand, and China. (2). Over one billion of world’s people are in danger of iodine deficiency disorder, and an estimated 3.5 billion are affected by iron deficiency anemia .More than 250 million children under five years are affected by sub chinical vitamin A deficiency . In 1998, the global starvation among children reached in 600 – year peak. (3). Globally: 1.1 billion people lacking access to safe drinking water and 2.9 billion lack access to sanitation, resulting more than 28 million disease-related death per year.

(4). There is enough food in the world, providing 3500 calories of nutrition per day per person, and the cause of hunger is not lack of food, bou global poverty and inequality of distribution of food. (5).

War and migration to refugee camps, deforestation, desertification, soil erosion, improper cultivation techniques, lack of administrative knowledge, corruption, poor public health, inappropriate population growth, refugee migration, ecological and climate changes due to air and water pollution, and finally colonialism and exploitation are causes of global famine. To improve the nutritional status of children reduce the prevalence of infectious diseases. Active immunization, passive immunization (breast feeding), public health education . imporoved environmental sanitative and water supply, oral hydration therapy, are the most effective measures for interruption of malnutrition- infection cycle. (6).

Solving and ending global hunger and starvation needs: Cessation of excessive global military spending, ending, military aggressions and wars, and diverting over one trillion dollars military spending for providing foods, sanitation, medical care, housing, water supply, and education for children and all. (7).

Preserving regional and global resources, cessation of deforestation and desertifification, implementation of plan parenthood program, easing population growth, ecological and environmental development,termination of colonialism and exploitation for profits are among the major efforts are to be taken in order to eradicate the global tragedy of hunger and starvation.