مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی دکتر شيخ

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

 

بررسي عادات غلط غذائي در دختران نوجوان مدارس راهنمائي خرم آباد

سيده فاطمه قاسمي ، فاطمه ولي زاده، دكتر اعظم محسن زاده

دانشگاه علوم پزشكي لرستان،دانشكده پرستاري مامائي

مقدمه وهدف: يكي از مهم ترين عوامل موثردرشكل گيري الگوي غذائي انسان عادات غذائي است كه نقش مهمي در چگونگي انتخاب ،آماده كردن وطبخ ،مصرف ونگهداري مواد غذائي دارند .بسياري ازعادات غذائي نامناسب بوده واثرات نامطلوبي برسلامت انسان بجا ميگذارد. دختران به عنوان مادران آينده عهده دار تربيت نسل بشرهستند وعادات غذايي نامناسب برسلامت آنها ودرنهايت سلامت خانواده و جامعه تاثير زيادي دارد. هدف ازاين مطالعه تعيين عادات غذائي غلط در دختران نوجوان مدارس راهنمائي شهرخرم آباد1383بود.

مواد وروشها:اين مطالعه به صورت توصيفي –مقطعي انجام شد.نمونه شامل300دختر16-11سال مشغول به تحصيل درمدارس راهنمائي خرم آباد بود كه به رو ش تصادفي خوشه اي انتخاب شدند.ابزارجمع آوري اطلاعات شامل يك پرسشنامه دوبخشي بود،بخش اول مربوط به مشخصات فردي وبخش دوم پرسشنامه عادات غذائي بود كه توسط واحدهاي مورد پژوهش تكميل شد.اطلاعات جمع آوري شده با نرم افزارآماريSPSS موردتجزيه وتحليل قرارگرفت.

يافته ها: نتايج نشان داد اكثر نمونه ها(58% )14 -13ساله و3/48%كلاس اول راهنمائي بودند.90%ازاهميت تغذيه صحيح درپيشگيري وكاهش بيماريهاوكمك به يادگيري وبهبود وضعيت تحصيلي آگاهي نداشتند.1/63%ازتعداد وعده هاي غذائي مناسب به خصوص ميان وعده ها استفاده نمي كردند.5/44%هميشه صبحانه نمي خوردند.3/41%عادت به كم خوري داشتند.5/89% هفته اي3-1بارازغذاهاي آماده وسرد مثل انواع ساندويچ وكنسرو استفاده مي كردند 2/45%عادت به خوردن آب زياد همراه غذاداشتند.9/45%فقط گاهي شيرمي نوشند.2/49%عادت به نوشيدن چاي بلافاصله بعدازغذاداشتند.6/54%غذاهاي سرخ كرده وكبابي راترجيح ميدهند.5/40%ازموادغذائي بي ارزش مثل پفك ،چيپس ،و… درميان وعده استفاده مي كنند.80%عادت به انجام فعاليتهائي چون تماشاي تلويزيون ،مطالعه و…همزمان باصرف غذادارند.

بحث ونتيجه گيري: باتوجه به يافته هاي فوق به نظر ميرسد بيشتردختران نوجوان داراي عادات غذائي نامناسبي هستند كه نه تنها منجربه كمبودهاي تغذيه اي وبه خطرانداختن سلامت آنها مي شودبلكه درآينده مادراني ناآگاه خواهندشدكه سلامت نسل آينده رابه خطر مياندازند.لذابايستي اقدامات وآموزشهاي لازم جهت تصحيح اين عادات ازطريق والدين كارشناسان تغذيه، معلمان بهداشت وتربيتي، كتابهاي درسي ،برنامه هاي آموزش همگاني ورسانه هاي جمعي واستفاده ازوسايل كمك آموزشي مثل فيلم ،پمفلت وپوستر انجام شود.

 

Evaluation of bad nutritional habits among the secondary school girls of Khoramabade in 2004

Ghasemi ,S.F.; Valizadeh, F. and Dr Mohsenzadeh , A.

Lorestan University of Medical Sience,Nursing and Midwifery Faculty

Introduction and Aim:One of the most important affecting factors forming humman's food pattern are food habits which have important role in the manner of selection,preperation and cooking and keeping of food stuff.Many of the habits are inappropraite with bad effects on human health.The girls who are the futuer mothers have the responsibility of training the human generation, and inappropraite nutritional habits have bad effcts on thier health and also thier family and society health.The aim of this study was to determine bad nutritional habits among the secondary school girls of Khoramabade in 2004.

Materials and Methods:This study was done cross-sectional.The sampels were 300 girls from 11 to 16 years old who studied at secondary school of Khoramabad,selected through random cluster methods.The data was collected by a two part questionaire and analyzed by SPSS software.

Results : findings showed that the majority of samples (58%) were 13-14 years old. and 90% didn't have awarness about the importance of proper nutrition in prevention of disease and improvement of educational situation.63.1% did'nt use appropraite number of food ,especialy snacks.44.5% always did'nt eat breakfast.41.3%got used to eat insufficient.89.5%used prepared and cold foods 1-3 times in week.45.2%drank a lot of water with food.45.9% only sometimes drank milk.49.2%drank tea imediatly after eating.54.6% prefered roasted foods and cabab. 80% watching TV ,studying at the time of eating .

Conclusions:Based on this study seems that most of girls have inappropraite food habits,that not only cause nutritional defficciency in them but also they will be unknowledgable mothers that will endanger health of future generations.Therefore nessasry instructions should be given for correcting this habits,by parents , nutritionalists,health teachers,school lessens,public teaching plans and delivering and using of paraeducational tools like pamphlets ,posters,charts and films.

 

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

 

بررسي عفونت شايع در كودكان مبتلا به اختلال رشد

دكتر عبدالكريم حامدي ، وحيد نوبهار

خلاصه : تغذيه صحيح و مناسب مخصوصاً در دوره شير خوراگي ( شير مادر ) و تداوم آن باعث وزن ايده آل در كودك مي شود .

وزن ايده آل خود يكي از شاخص هاي مهم سلامتي كودك محسوب مي گردد. ارتباط بين عفونت و سوء تغذيه و اختلال رشد سيكل معيوبي را تشكيل مي دهد كه تغذيه مناسب و صحيح لازمه وجود سلامتي كودك خواهد بود .

عفونت خود باعث اختلال رشد گشته و اختلال رشد و سوء تغذيه ريسك عفونت را افزايش مي دهد در مطالعه اي كه انجام شده است حدود 30% بيماران بستري شده به نوعي اختلال رشد داشته اند و شايعترين نوع عفونت در بيماران با اختلال رشد به ترتيب عفونت اداري ،‌گوارشي و تنفسي بوده است .

كلمات كليدي : اختلال رشد ، كودكان ، عفونت

Study on common infection in children with failour to thrive

Although nutrition and health are closely related to each other , appropriate nutrition is essential for normal growth .There is direct correlation between infection& malnutrition and failour to thrive . we designed a study about common infection in children with F.T.T .Failour to thrive and malnutrition increase the risk of infection and so infection is cause of F.T.T. In this study 30% of admitted patients had F.T.T. and common infections are urinary ,gastrointestinal and respiratory

Keywords: Failoure to thrive –Infection –children

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

 بررسي وضعيت تغذيه كودكان 3 ساله شهرستان زابل

زهره سادات هاشمي ــ كارشناس ارشد مامايي و عضو هيئت علمي دانشكده علوم پزشكي زابل

دكتر حسينعلي خزاعي ـ استاديار دانشكده علوم پزشكي زاهدان

مهندس نيره سادات هاشمي ـ كارشناس مسئول كنترل مواد غذايي زابل

چكيده:

مقدمه: بيش از صد ميليون كودك در دنيا از سوء تغذيه رنج مي برند . سوء تغذيه باعث كاهش روند رشد مي گردد و زمينه را جهت ابتلاي كودك به بيماريها مساعد نموده و سالانه باعث مرگ بيش از هفت ميليون كودك در جهان مي گردد.

روش كار: اين پژوهش مقطعي ـ عرضي به منظور بررسي وضعيت تغذيه و برخي عوامل موثر بر آن بصورت خوشه اي ـ تصادفي بر روي 500كودك 3 ساله انجام شد .روش اندازه گيري و وسايل مورد استفاده استاندارد بودند .جهت تعيين شيوع سوء تغذيه ؛ شاخص هاي وزن براي سن (W/A ) ؛ قد براي سن ( H/A ) و وزن براي قد( W/H ) كودكان ؛ با استاندارد NCHS مقايسه شد. وضع تغذيه زير S.D 2- بعنوان سوء تغذيه و بيشتر يا مساوي S.D 2- بعنوان طبيعي در نظر گرفته شد .

 

نتايج: بر اساس امتياز Z ، سوء تغذيه در رابطه با شاخص هاي وزن براي سن (W/A ) ، قد براي سن ( H/A ) و وزن براي قد( W/H ) ؛ به ترتيب 4/16 و 8/12 و 8/6 درصد بود . بر اساس طبقه بندي گومز و واترلو نيز 6/59 ، 41 و 2/22درصد از كودكان به ترتيب مبتلا به كمبود وزن ،كوتاهي قد يا Stunting و لاغري بودند . سوء تغذيه در دختران نسبت به پسران در تمام شاخص ها بطور معني دار شيوع بيشتري داشت . (0001/0=P )

سوء تغذيه در مادران با سواد كمتر ، شايع تر و از نظر آماري معني دار بود . در كودكاني كه با شير مادر تغذيه شده بودند ، سوء تغذيه كمتر از كودكاني بود كه با ساير شيرها تغذيه شده بودند و بخصوص در رابطه با شاخص قد براي سن اين اختلاف معني دار بدست آمد. (00001/0=P )

 

بحث :بر اساس يافته هاي فوق سوء تغذيه در شاخص هاي وزن براي سن ، قد براي سن و وزن براي قد وجود دارد . با توجه به ارتباط معني دار ميزان سواد مادر با سوء تغذيه ، در مادران با سواد كمتر ، بايستي آموزشهاي لازم در زمينه تغذيه كودك داده شود . همچنين با توجه به شيوع كمتر سوء تغذيه در كودكاني كه با شير مادر تغذيه شده بودند، پيشنهاد مي شود كه در جهت ترويج تغذيه با شير مادر كوشش بيشتري صورت گيرد .

كل واژگان : وضعيت تغذيه ـ سوء تغذيه

 

 

 

The nutritional status and effective factors of 3 year old children in Zabol

 Authors: Hashemi Z,. KhazaeeH. ,HashemiN.

Zabol College of medical sciences

Introduction: food supply is a primary need and it is necessary for health. Vulnerability of persons to malnutrition isn’t equal and inadequate feeding causes to malnutrition, especially in children that grow quickly. Over hundred millions of children suffer of malnutrition and it causes to death of seven millions of them in the world.

Objective: To determine the nutritional status of 3 years old children in Zabol

Material & Methods: This study is cross sectional. Cluster sampling method used and 500 samples of 3 years old children were selected randomly. Weight and height were measured with accuracy of 0.1 Kg and 0.1 Cm rospectively. We used NCHS standard index (W/A, H/A and W/H). Under –2 SD NCHS considered as malnutrition.

Results: on the basis of Z score 16.4% of samples on weight -age ratio, 12.8 % on height - age ratio and 6.8% on weight -height ratio had malnutrition. On the basis of Gomez and Waterlo indices delay in weight growth in 59.6%, delay in height growth in 41% (stunting) and 22.2% of samples were thin.

Malnutrition in boys was fewer statistically. (P=0.0001) statistic significant correlation between the educational level of mother and nutritional status was find. A statistic significant correlation found between the kind of nutrition in nursing period and the nutritional status.malnutrition in children who fed with breast milk was lower than other children that fed with formula, cow milk or others specially in H/A index. (P=0.00001)

Conclusion: The data suggested that malnutrition in W/A, H/A and W/H indices found in 3 years old children of Zabol.the educational level of mothers showed significant difference.

A statistic significant correlation found between the educational level of mothers and malnutrition, so that we suggest that low educated mothers informed about nutritional status of children. The prevalence of malnutrition was lower in breastfed babies than other nutritional methods, especially in H/A index so that we suggest promoting breastfeeding strongly

 

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

 

بررسي وضعيت رشد جسماني و تغذيه 100 بيمار 2تا 18 ساله تالاسميك مراجعه كننده به درمانگاه سرور مشهد در سال 1382

هاشمي زاده ،هايده .سالاري ،مرضيه . افخم نيا ، زهره .ايزدي ، مريم . - عضو هيئت علمي دانشگاه آزاد اسلامي واحدقوچان

مقدمه : تالاسمي يك نوع كم خوني هموليتيك ارثي است كه از طريق اتوزومال مغلوب انتقال مي يابد . ايران به لحاظ داشتن بيست و پنج هزار بيمارتالاسمي ماژور يكي از كشور هاي تالاسمي خيز در دنيا محسوب مي شود . مبتلايان بايد از ابتداي تشخيص بيماري تا آخر عمر هر 3 الي 4 هفته يك بار ترانسفوزيون خون را دريافت نمايند . لذا اكثر آنها داراي اضافه بار آهن و در نتيجه نارسايي رشدهستند.

روش تحقيق : پژوهش فوق يك بررسي توصيفي تحليلي از نوع مورد شاهدي است كه به روش مقطعي به بررسي رشد جسماني ، تعيين ميزان هموگلوبين ، فريتين ، T.S.H ،T4 و وضعيت تغذيه در مبتلايان به تالاسمي مي پردازد. گروه مورد شامل 100 بيمار 2 تا 18 ساله و گروه شاهد مشتمل بر 340 نفر دختر وپسر سالم مي باشد . روش نمونه گيري در گروه مورد به روش نمونه هاي در دسترس و در گروه شاهد از نوع تصادفي خوشه اي مي باشد . ابزار گردآوري داده ها شامل متر ديواري ،چهار پايه ، ترازوي فنري ، برگ مصاحبه و پرونده بيماران تالاسمي مي باشد . جهت بررسي وضعيت تغذيه سه گروه مهم مواد غذايي شامل : 1- استفاده روزانه ازميوه و سبزيجات 2- لبنيات و شير 3- گوشت و تخم مرغ در نظر گرفته شد و در طي مصاحبه از والدين و بيماران سئوالاتي در رابطه با چگونگي مصرف اين مواد پرسيده شد . اگر مبتلايان به تالاسمي هر روز از هر سه گروه موادغذايي فوق استفاده مي كردند براي هر گروه از مواد غذايي حداكثرامتياز ( 5 ) و در مقابل در صورت استفاده كمتر ، امتياز پايين تري ( حداقل 1 ) در نظرگرفته مي شد . تجزيه و تحليل اطلاعات توسطSPSS – 11و با استفاده از آزمون هاي آماري تي ، من ويتني ،ضريب همبستگي پيرسون ومجذوركاي صورت گرفته است .

يافته ها ي پژوهش: ميانگين ميزان هموگلوبين ، فريتين ، T.S.H و T4به ترتيب عبارت بود از 5/8 گرم در دسي ليتر ، 2183 نانوگرم ، 2 mu/m l و 3/7 ميكرو گرم در دسي ليتر . يافته هاي ناشي از وزن، قد ايستاده و نشسته نشان داد كه 9/48 ، 4/53 و 3/73درصد دختران و 7/52 ، 4/56 و 5/74 درصد پسران در زير صدك پنج منحني رشد قرار گرفتند . نتايج ناشي از مقايسه ميانگين قد و وزن گروه مورد و شاهد نشان داد كه با افزايش سن در اكثر گروه هاي سني تفاوت معني داري وجود دارد. هيچيك از مبتلايان به تالاسمي دچار هيپوتيروئيديسم نبود .اكثريت واحد هاي موردپژوهش ( 59 درصد ) داراي وضعيت تغذيه بد و نامطلوب بودند . 88درصد آ نها مصرف روزانه ويتامين C رانداشته و 60 درصد آ نها اسيد فوليك را روزانه دريافت مي نمودند .

نتيجه گيري : نارسايي رشد يافته اي طبيعي در مبتلايان به بتا تالاسمي ماژور است . اصلي ترين علل نارسايي رشد در اينگونه افراد عبارت است از آنمي، هيپوكسي مزمن و اضافه بار آهن. جهت جبران كم خوني مغز استخوان اريتروپوئز را به صورت افراطي و بيش از حد انجام داده كه به نوبه خود باعث مصرف كالري ، كمبود ناشي از آ ن ودرنتيجه نارسايي بيشتر رشدمي گردد . با توجه به پايين بودن ميزان درآمد خانواده بيماران ، وضعيت تغذيه اي بد و نا مطلوب اكثر آ نها كاملا مورد انتظاربوده كه به نوبه خود به نارسايي رشد كمك مي كند . توصيه مي شود در صورت امكان اين كودكان از مواد غذايي كلسيم دار نظير ماست ، شير ، پنير ، گوشت و تخم مرغ بيشتري استفاده كنند . سوء تغذيه در موارد خفيف روي رشد وزني و در موارد شديد روي رشد قدي و در موارد خيلي شديد روي رشد مغز و دور سر تاثير مي گذارد .

 

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

 

اثر رژيم غذايي بر بهبود وضعيت كودكان مبتلا به سرطان

مجيد حسن زاده عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي مشهد ( دانشكده پرستاري و مامايي)

مقدمه :امروزه افزايش شيوع بيماريهاي بدخيم در دنيا از اهميت فراواني برخوردار ميباشد خصوصاً آنكه در كشور ما شيوع بالاي بيماران مبتلا به انواع سرطان نسبت به ساير بيماريهاي شايع، نظر متخصصين اطفال را به خود جلب نموده است از آنجا كه سوء تغذيه يكي از علائم معمول در كودكان سرطاني ميباشد كه داراي تاثير مشخصي بر درمان در حفظ بقا مي باشد لذا اين مسئله در پروسه درماني بيماران بسيار با اهميت بوده و توجه خاصي را مي طلبد . به همين دليل حمايت تغذيه اي در جهت مراقبت از بيماران سرطاني و تحت شيمي درماني ضروري بنظر مي رسد و روند بهبودي را تسريع مي نمايد.

هدف:جلوگيري از سوء تغذيه كه يكي از شايع ترين ويژگي هاي بيماران تحت شيمي درماني مي باشد كه باعث كاهش وزن و عوارض سيستم گوارش از جمله بي اشتهايي، تهوع،‌استفراغ،‌و احساس سيري است كه مي توان با رژيم درماني روند بهبودي را سرعت بخشيد.

نتيجه گيري:بي اشتهايي و لاغري مفرط دو مشكل عمده بيماري سرطان مي باشد فاكتورهايي كه به سندرم تحليل برنده كمك مي كند شامل اثر تومور، اثر شيمي درماني، متابوليسم غير طبيعي كربوهيدرات، چربي، پروتئين و كالري هستند كه ناشي از كاهش مواد مغذي و نيازهاي متابوليكي تومورهايي كه باعث اختلال در متابوليسم ميزبان مي باشد در غياب مواد اگزوژن كافي ، بدن تركيبات اندوژن را جهت تأمين نيازهاي ميزبان و تومور از نظر پروتئين و انرژي مصرف مي كند و در نهايت سوء تغذيه پروتئين و انرژي يك عامل مرگ و مير در بيماران سرطاني مي باشد. لذا حمايت تغذيه اي در جهت بهبود حال بيماران سرطاني به عنوان يك امر اجتناب ناپذير در مي آيد و همواره بايد توجه لازم را به آن مبذول داشت.