مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی دکتر شيخ

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

 

بررسي اثر غني سازي غذاهاي كمكي بر كاهش سوءتغذيه كودكان 18-6 ماهه شهرستان خواف در سال 1381

دكتر محمد جواد پريزاده – دكتر غلامحسين خدايي – ايرج صابري فرد – مهندس محمد نجفي – دكتر جواد جعفري- دكتر فيض محمدي دكتر سميعي- دهنوي

مركز بهداشت استان خراسان – گروه تخصصي بهداشت و تنظيم خانواده

مقدمه : سوء تغذيه پروتئين انرژي يكي از مهمترين مشكلات كودكان ايراني است بطوريكه بر اساس آخرين مطالعه كشوري شدت سوء تغذيه درميان كودكان زير 5 سال در حد متوسط است . مطالعات انجام گرفته دراستان خراسان نيز نشان دادند كه بيشترين شيوع سوء تغذيه درميان كودكان خواف بخصوص درمناطق روستايي بود . لذا در اين مطالعه با بكارگيري از وضعيت موجود،‌طرح مداخله اي بمنظور كاهش سوء تغذيه دركودكان 18-6 ماهه آن منطقه انجام گرفت.

متد: اين مطالعه از نوع case control در طي دوره يكساله و درمناطق شايع تر انجام گرفت . درمرحله اوليه تعداد 34 كودك زير 18 ماه در مناطق سنگان ، قاسم آباد و چمن آباد بطور راندوم انتخاب ومورد ارزيابي تن سنجي قرار گرفتند . سپس مداخله در قالب برگزاري كارگاهها و كلاسهاي توجيهي جهت پرسنل و والدين مادران انجام گرفت . همچنين طي دستورالعمل مشخص بر اساس گروه سني ،‌ دانسيته غذاي تكميلي با هدف افزايش انرژي و پروتئين در حجم پايين و با استفاده از شير مصنوعي اجرا گرديد. سپس درانتهاي دوره شش ماهه پايش نهايي مطابق مرحله اوليه طرح انجام گرفت و نتايج آن با استفادهاز T-test و x2 مورد تجزيه وتحليل قرار گرفت .

يافته هاي پژوهشي : در اين مطالعه شاخص هاي Stunting(HAZ) وunderweighting(WAZ) و Westing(WHZ) كودكان مورد مطالعه در طي دو مرحله اوليه ونهايي با يكديگر مقايسه شدند. بيشترين تغييرات باتوجه به پايش كوتاه مدت طرح در WAZ انجام گرفته بود . درصد تغييرات WAZ به طور معنا داري (P<0.05 ) در منطقه قاسم آباد از 73/21% به 44/13% و در منطقه سنگان از 85/29% به 9/12% كاهش يافت . بعلاوه نتايج ادواري موجود قبل از طرح نشان داده بودند كه هيچ تغييري در طي 4 سال در وضعيت تغذيه كودكان ايجاد نشده بود و با اجراي طرح شيوع WAZ مشابه ساير مناطق ديگر استان شده بود.(P>0.05)

نتايج : اين مطالعه نشان داد كه تاثير برنامه مداخله اي درشهرستان خواف موفق بوده است بطوريكه شدت سوء تغذيه از مرحله شديد به متوسط نزول پيدا كرده بود فراواني آن مشابه متوسط كل استان است .

 

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

 

بررسي اثر مصرف مكمل ياري غذائي بر افزايش وزن مادر و فراسنجهاي تن سنجي نوزاد در زنان باردار روستائي - قوچان 1381-82

‌ دكتر سيد محمد جواد پريزاده – دكتر خدائي دكتر صابري فرد مليحه سالك- فاطمه غيبي

مركز بهداشت استان خراسان،‌ واحد بهداشت خانواده

هدف بررسي: با توجه به اينكه 200 ميليون زن در هر سال باردار مي شوند كه بيشترين زنان مربوط به كشورهاي در حال توسعه مي باشند بررسي نشان داد كه اين زنان فقط 3/2 انرژي توصيه شده را دريافت مي كنند در كشور ما نيز زنان انرژي دريافتي شان كمتر از ميزان توصيه شده WHO مي باشد كه مسلما روي وزن نوزاد موقع تولد تاثير خواهد داشت.

بنا بر اين بررسي حاضر به منظورتعيين مكمل ياري زنان بر ميزان افزايش وزن مادر و وزن نوزادان آنان در شهرستان قوچان صورت گرفت.

روش بررسي: در مطالعه تعداد 390 زن باردار واجد شرايط وارد مطالعه شدند هر يك از زنان در طول بارداري مكمل غذايي حاوي 350 كيلو كالري در روز دريافت كردند اطلاعات با استفاده از نرم افزاري SPPSS آناليز شد اطلاعات اين زنان با زناني كه در مقطع زماني مشابه در سال گذشته بار دار بوده و سن بارداري مشابه داشتند مقايسه شد.

نتايج : بررسي نشان داد كه در زنان مكمل ياري نسبت افراد داراي افزايش وزن ناكافي در سه دوم 1/53% و در سه سوم 6/68% بوده است در حالي كه همين نسبت در زنان مورد مقايسه به ترتيب 1/60 و 8/65 است همچنين مشخص شد كه در سه ماهه دوم بارداري ميانگين افزايش وزن هفتگي زنان مورد مطالعه از زنان گروه مقايسه بيشتر بوده و اين تفاوت از لحاظ آماري معنا دار است (P<0.001)همچنين مشخص شد كه بين مصرف مكمل غذايي با قد و وزن هنگام تولد نوزادان رابطه معنا دار آماري P< 0.002 وجود دارد.

نتيجه گيري : داشتن تغذيه كافي و متعادل در دوران بارداري ، عوامل موثري است كه مي تواند وضعيت افزايش وزن مادر باردار و نوزادش را تحت تاثير قرار دهد . استفاده از مكمل هاي غذايي و آموزش تغذيه به طور همزمان در خانواده هاي كم در آمد مي تواند از راههاي ارتقاء سلامت كودكان جامعه باشد.

 

 

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

 

بررسي كيفي عوامل موثر بر تغذيه انحصاري با شير مادر و تداوم شير دهي در مادران مناطق شهري و روستايي

دكتر سيد محمد جواد پريزاده – دكتر خدائي دكر صابري فرد- مليحه سالك صفيه تيموري ناظران پور - مركز بهداشت استان خراسان – انتهاي سناباد بهداشت خانواده

اهداف: دستيابي به نگرش و عملكرد مادران و پرسنل بهداشتي در مورد تغذيه كودكان با شير مادر

روش كار : اين طرح از نوع كيفي و به روش مصاحبه گروهي F.G.D انجام گرفته است. در اين بررسي مادران داراي كودك 1 تا 2 ساله ( موفق در شير دهي و ناموفق در شير دهي ) و پرسنل بخش ارائه دهنده در نواحي شهري و روستائي مورد مصاحبه قرار گرفته اند.

نتايج كلي طرح:

1- تمام مادران ( موفق و غير موفق معتقد بودند شير مادر بهترين غذا براي نوزاد است و بلافاصله بعد از تولد بايستي شروع شود و اطلاعات آنان در مورد اهميت تغذيه با شير مادر كافي بود. همه مادران اعتقاد داشتند كه تغذيه انحصاري بايستي تا شش ماه باشد ليكن عملآ به كودكان خود آب قند،‌ترنجبين،‌كلپوره ،‌بارهنگ بادام مي دهند . البته اكثريت مادران روستائي از 40 روزگي كودك را با طعم غذا آشنا مي كنند چون معتقدند كودك بعدآ دچار بد غذايي و ضعف مي شود مادران شهري نيز بعلت كارمند بودن ،‌تمايل كودك در خوردن غذا و گرسنگي كودك را علت شروع غذاي كمكي اعلام نموده اند.

2- اكثريت مادران شهري آب ميوه را زودتر از موعد شروع مي كنند و از قطره مولتي و آهن نيز مادران روستائي براي كودكشان بيشتر استفاده مي كردند ليكن تعدادي از مادران شهري به دليل عدم اعتقاد به داروهاي شيميايي و كامل بودن غذاي كودك نياز به استفاده از اين قطره ها را نمي ديدند و بعضي از مادران بدليل بد طعم بودن قطره ها به كودك نمي دادند و اكثريت پرسنل معتقد بودند كه قطره هاي مولتي و آهن با دوز تعيين شده،‌ براي كودك مضر و معتقد بودند كه شير دهي تا پايان 5/2 سالگي كافي است.

3- مادران بيشترين علت دادن شيري غير از شير مادر به كودك خود را ،‌ ضعيف بودن كودك، تصور مادر از كم شيري و گرسنگي كودك،‌گريه و بيقراري كودك،‌امتناع كودك از گرفتن پستان مي دانستند پرسنل به علائم ناكافي بودن شير مادر كاملا واقف بودند ليكن مصرف آنتي بيوتيك ها ،‌چشم و هم چشمي مادران ،‌ نارس بودن كودك ،‌ دوقلوئي و توصيه پزشك را مطرح كرده اند.

4- همه مادران معتقد بودند كه در زمان بيماري بايد به كودك شير مادر داد ليكن در موارد زردي ، برفك از داروهاي گياهي نيز استفاده مي كردند پرسنل نيز همين اعتقاد را داشتند.

5- مادران روستايي معتقد بودند در زمان بيماري مادر خاص ( تب و لرز) ،‌شير جوش،‌ زماني كه مادر بيرون از خانه در محيط گرم بوده بايستي بايد ابتدا آن را دوشيد و سپس به كودك داد.

6- هيچكدام از مادران اعتقادي به دوشيدن شير و نگهداري آن نداشتند در صورتيكه در مادران شهري اين امر بيشتر مشاهده مي شود. مادران روستايي بيشتر از شير دايه استفاده مي كنند.

7- اكثريت مادران معتقدند شير مادر حامله تلخ و بد مزه است و براي بچه مضر است ليكن تا 2 ماهگي گاهي تا 4 ماهگي اشكال ندارد پرسنل معتقد بودند اگر كودك زير 6 ماه است از شير مادر خود در غير اينصورت از شير پاستوريزه استفاده نمود.

8- مادران وجود مراكز و خانه بهداشت را در ارتقاء‌آگاهي خود مؤ ثر مي دانستند و بعضي نيز تجربه ديگران مؤثر مي دانستند و معتقد بودند كه پزشكان بيشتر جنبه درماني دارند و معتقد بودند كه رفتار دوستانه، صبر و حوصله و تجربه پرسنل بخش و خودداري از معطل كردن و سرگردان نمودن مادران در پذيرش آموزشها نقش دارد و نقش رسانه ها بخصوص تلويزيون نيز بسيار مؤثر است پرسنل معتقد بودند كه نظريه بعضي از پزشكان مايع شيردهي مادر مي شود و بايستي برنامه هاي آموزش براي پزشكان بخش خصوصي مد نظر قرار گيرد.

پيشنهادات :

آموزش مادران در خصوص تاكيد بر تغذيه انحصاري با شير مادر،‌ عدم استفاده از آب قند آب ميوه و .... قبل از شش ماهگي ادامه تغذيه كودكان تا پايان 2 سالگي ، شروع بموقع غذاي كمكي و نحوه صحيح آن ،‌ آموزش مادران در خصوص نحوه از شيرگيري كودكان و توجه به مسائل عاطف و رواني كودك، توجيه مادران در زمينه علائم ناكافي بودن شير مادر و حمايت از مادران در دوران شير دهي.

 

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

 

مطالعه ميزان شيوع L.B.W در بيمارستانهاي استان خراسان

دكتر محمد جواد پريزاده – مهندس محمد نجفي – ايرج صابري فرد – دكتر زهرا اباصلتي - مركز بهداشت استان خراسان – گروه تخصصي بهداشت و تنظيم خانواده

L.B.W از جمله عوامل مهم مرتبط با سوء تغذيه كودكان است كه د ر ارتباط با شرايط اقتصادي – اجتماعي و بهداشتي مادر است . مطالعه ميزان شيوع L.B.W نه تنها در تعيين راهكارها و تعيين خط مشي مقتضي در سيستم بهداشتي و درماني مهم است بلكه درجه و رتبه اهميت آن را در ايجاد سوء تغذيه كودكان تعيين مي كند به همين دليل اين مطالعه در سطح استان خراسان با هدف تعيين ميزان L.B.W درسال 1381 انجام گرفت .

روش : اين مطالعه بطور cross-section در 19 بيمارستان استان انجام گرفت . روش نمونه گيري خوشه اي و تعداد نمونه هاي مورد مطالعه 523 بودند و داده هاي مورد نياز شامل اطلاعات مربوط به وضعيت مادر ، زايمان و كودك از طريق پرسشنامه به وسيله تيمهاي تخصصي پرسشگري مركب از پزشك متخصص اطفال وماما در حين زايمان و پس از آن جمع آوري شدند . سپس اطلاعات به وسيله تيمهاي ناظر ، ارزيابي و پايش شده و وارد كامپيوتر شدند، داده ها با استفاده از روشها و تستهاي آماري T.Test , X² مورد تجزيه وتحليل قرار گرفتند .

يافته ها و نتيجه گيري : در اين تحقيقات ميانگين وزن كودكان L.B.W 8/ 362± 6/2086 گرم بود . همچنين ميزان شيوع L.B.W در استان خراسان نيز 1/11% بود و ارتباط معناداري ميان هر دو جنس وجود نداشت ( X²=1.19, P=0.55 ) . اين مطالعه همچنين نشان داد كه 72/12%‌ از كودكان L.B.W دچار ناهنجاري مادرزادي بودند و ارتباط معنا داري ميان انجام سزارين و L.B.W وجود نداشت . X² =0.09,P=0.76) ) بر اساس اين مطالعه تعداد كودكان مرده متولد شده 1/2% بود . همچنين سن حاملگي بر اساس معيار بالا 78/2 ± 15/39 بود كه در كودكان L.B.W اين ميزان 29/3± 95/35 ارتباط معنا داري را نشان داد. P<0.05)) در اين تحقيق نيز وضعيت بيماري و تغذيه اي و ميزان آگاهي مادر نيز مورد مطالعه قرار گرفت . نتايج ما نشان دادند كه شيوع L.B.W در استان خراسان درارتباط با وضعيت اقتصادي ،‌اجتماعي و سلامتي مادر بوده و كاهش شيوع آن مرتبط با اقدامات بهداشتي و مراقبتي لازم براي مادران است .

 

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

 

رژيم غذايي و سلامتي (پيشگيري از كانسرهاي دستگاه گوارش)

دكتر سيمين پرتوي استاد بيماريهاي كودكان- دانشگاه علوم پزشكي مشهد

خلاصه:

لذت بردن از يك رژيم سالم- داشتن فعاليت بدن نرمال و كنترل وزن بدن- ترك الكل- سيگار و كاهش مصرف گوشت و نيز چربي و قندهاي صنعتي و مصرف حداقل نمك باعث كاهش كانسرها و پيشگيري از آنها مي شود. بخصوص خوردن 5 سهم يا بيشتر از سبزيها و ميوه ها و غذاهاي گياهي اهميت زيادي دارد.

با رعايت اين نكات و رژيم انسيدانس كانسرهاي كولوركتال معده پانكراس، لارنكس، فارنكس و مري و كبد كاهش مي يابد.

 

Abstract:

Enjoying a healthier diet, taking up some form of regular physical activity, maintaining a healthy weight, cutting down on alchohol and tobaco, red meat fat and refined sugar will help you prevent cancer.

Eating five servings of vegtables and fruits each day and high fibre diet and above recommendations reduce cancer rates of colorectal, gastric, pancreatic, pharynx, larynx, oesophagus and liver.