مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی دکتر شيخ

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

 

بررسی فراوانی اختلالات رشد در کودکان بستری در بخش اطفال بيمارستان شهيد کاشان طی 7ماه اول سال 82

دکتر عباس تقوی اردکانی*– دکتر احمد طالبيان *

گروه كودكان دانشگاه علوم پزشكي كاشان

سابقه و هدف : FTT يا اختلال رشد عدم پيروی از الگوی تثبيت شده وزن ، قد و دور سر متناسب با سن و جنس می باشد که يکی از انواع آن سوء تغذيه است که از علل مهم مرگ و مير در اطفال می باشد. بطوريکه در يک بررسی در 49% کودکان که فوت نموده اند سوء تغذيه هم وجود داشته است . با توجه به اينکه به نظر می رسد در کودکان بستری در بيمارستان به هر علتی، کمتر به مسئله تغذيه توجه می شود و در دستورات پزشک، توجه بيشتر معطوف بيماری اصلی منجر به بستری است و دستورات تغذيه اي کم رنگ تر مي باشد، بر آن شديم تا مطالعه اي انجام دهيم که شيوع اختلال رشد را در بيماران بستري شده در بخش اطفال بيمارستان شهيد بهشتي کاشان مشخص نماييم .

مواد و روشها : اين مطالعه يک مطالعه توصيفي مي باشد. در اين پژوهش، پرونده کليه اطفال بستري شده در بخش اطفال بيمارستان شهيد بهشتي کاشان طي 7 ماه اول سال 1382 مورد بررسي قرار گرفته و اطلاعات مورد نياز شامل : سن ، جنس، وزن، قد، دور سر، نوع شير مصرفي، محل سکونت، رتبه فرزندي ، شغل پدر، شاخصهاي رشدي بدو تولد، سابقه بيماري مزمن و شديد و سابقه بستري قبلي استخراج و به صورت جداول و نمودارهاي فراواني مورد توصيف آماري قرار گرفت .

يافته ها : 48% واحدهاي مورد پژوهش مبتلا به اختلال رشد بودند . از مجموع 48% کودکان مبتلا به اختلال رشد 27% پسر و 21% دختر بودند . بيشترين فراواني اختلال رشد مربوط به گروه سني زير يکسال بود .

در مطالعه ما مشخص شده که از کل کودکان مبتلا به اختلال رشد، 3/63% پاترن I، 5/26% پاترنII و 2/10% پاترن III هستند .

در کودکان مبتلا به سوء تغذيه 75% از نوع خفيف ، 20% از نوع متوسط و 5% از نوع شديد بودند .

بيشترين فراواني سوء تغذيه مربوط به گروه سني زير يکسال است (40% ). بيشترين فراواني سوء تغذيه خفيف و متوسط در جنس مذکر و بيشترين فراواني سوء تغذيه شديد در جنس مونث بود .

فراواني اختلال رشد براساس شاخصهاي under nutrition ,stunting ,wasting

به ترتيب 48% ،19% و 10% بود .

نتيجه گيري : با توجه به اينکه حدود 48% کودکان بستري در بخش اطفال دچار نوعي از اختلال رشد مي باشند، توجه به دستورات تغذيه اي علاوه بر بيماري اصلي منجر به بستري اهميت ويژه اي دارد تا روند رشد مسير بهبودي پيدا کرده و شانس مرگ و مير آنها کاهش يابد .

واژگان کليدي : اختلال رشد – سوء تغذيه – کودکان بستري

 

A survey of growth disorders in children hospitalized in Shahid

Beheshti Hospital in the first 7 months of 1382

Dr A. Taghavi Ardakani* – Dr A. Talebian*.

*department of pediatrics, Kashan medical sciences university

Background: FTT or growth disorder is Considered as a disorder which does not follow the stabilized patterns of weight, height, head circumference in proportion to age and sex .one kind of which is undernutrition ,considered as one of the main causes of death in infants, In a survey undernutrition was mentioned as one of the causes of 49% of infants death. Since it was thought that undernutrition was underestimated, we decided to conduct a survey to determine the undernutrition prevalence in Shahid Beheshti Hospital of Kashan.

Materials and Method : This a descriptive study in which the data such as age , sex , weight , height ,the kind of feeding, father's job , growth indices , chronic disease history and hospitalization history of the infants hospitalized during the first 7 months of 1382 were gathered . The data, then was analyzed statistically in tables and frequency charts.

Findings: 48% of the infants under study suffered from growth disorders i.e. 21% girls and 27% boys. The most frequent age was under 1 year old. In this survey, 63% were pattern Ι, 26.5% pattern ΙΙ and the rest were pattern ΙΙΙ. 75% of infants suffered from mild undernutrition, 20% from moderate and the rest from severe type.

The most frequent undernutrition was observed in under 1 year old infants. The most frequent mild and moderate types of under nutrition were seen in males and the most frequent of the severe one was observed in females.

Growth disorder frequency based on wasting, stunting and undernutrition indices were 48%, 19% and 10% respectively.

Conclusion: Considering the fact that 48% of the hospitalized infants suffered from some type of growth disorder, it is recommended to pay special attention to their nutrition to decrease infant’s mortality rate.

Keywords: Growth disorder, undernutrition, hospitalized infants

 

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

 

بررسي آگاهي مادران مراجعه كننده به مراكز بهداشت شهري مشهد يك از نحوه صحيح تغذيه با شير مادر دركودكان زير يكسال سال 81

معصومه طاهرآموز – يوسف ستايش – زهره پورحاجي – سيده آزاده مستشار شهيدي

تغذيه نوزاد با شير مادر خود ، بهترين ، طبيعي ترين ،‌مناسب ترين و با صرفه ترين نوع تغذيه است . شير مادر بهترين غذا و با ارزشترين هديه اي است كه هر مادري مي تواندبه فرزندش عرضه كند و او را نه تنها ،‌مادام العمر سيراب از عشق و محبت صادقانه و خالصانه خود گرداند و پيوندي عميق و عاطفي بين هر دو فراهم سازد كه سلامت دوران حساس و پر مخاطره نوزادي، شيرخواري و حتي بزرگسالي نظير آلرژي ، ديابت و فشار خون و لنفوم پيشگيري نموده و درواقع مانع مرگ بيش از ميليونها نفر انسان درسال گردد .

كودكاني كه به طور مصنوعي تغذيه شده اند دراثر ابتلاءبه بيماريها ي حاد پنج بار بيشتر از شير مادر خواران نياز به بستري شدن پيدا مي كنند و هزينه چنين اتفاقاتي هر سال 71 ميلون فرانك در فرانسه و با مخارج و مراقبت و درمانها ي سر پائي جمعاً‌ به 1116 ميليون فرانك مي رسد . آموزش مزاياي تغذيه با شير مادر از نيمه دوم بارداري مادربايد آغاز شده وبا شروع دردهاي زايماني و بلافاصله بعد اززايمان با كمك كردن و آموزش تكنيك صحيح شير دهي و حمايت همه جانبه از او تا ماههاي بعد ادامه يابد .

حمايت همه جانبه از مادر شامل : خواست و كمك همسر دردرجه اول و ساير افراد خانواده ونيز جامعه ،‌قانون و مسئولين اجرائي است كه خوشبختانه همگي در مملكت ما حاصل است ولي آنچه نقش كليدي و سرنوشت ساز دارد، اعتقاد و عملكرد درست همه رده هاي گروه پزشكي در زايشگاه و پس از مرخص شدن مادر و نوزاد مي باشد .

اهداف : اين كار تحقيقي با هدف كلي بررسي ميزان آگاهي ، مادران مراجعه كننده به مراكز بهداشت شهري مشهد( يك 1) از نحوه صحيح تغذيه باشيرمادر دركودكان زير يكسال انجام شده است .

روش كار : اين پژوهش توصيفي مقطعي از طريق كار ميداني بر روي زنان مراجعه كننده به مراكز بهداشتي درماني شهري مي باشد ونمونه ها بطريق تصادفي از كل جمعيت زنان تحت پوشش مراكز شهري مشهد ( يك 1 ) كه 350 نفر را شامل شد، انجام گرديد . ابزار جمع آوري اطلاعات دراين پژوهش ، پرسشنامه و شامل 19 سؤال در رابطه با اهداف پژوهش بود كه پس از هماهنگي با مسئولين محترم اخذ مجوز ، توسط پرسشگران تكميل وبا استفاده از نرم افزارEP16 و استفاده از آزمون مجذوركاي داده ها پردازش گرديد.

نتايج و بحث : در اين تحقيق مادران سنين 29-25 سال بيشترين تعداد نمونه مورد بررسي يعني 27% بوده اند. ميزان تحصيلات رابطه مستقيمي با سطح آگاهي داشت α=0.0001 بطوريكه در مقاطع تحصيلي بالا آگاهي مادران بسيار خوب بوده است (7/67%) و اين امر نشان دهنده اين آموزشها در مراكز و استقبال اين قشر از مراكز بهداشتي است . سن مادران رابطه مستقيمي با سطح آگاهي نداشت زيرا در سنين بالاتر نسبت به سنين پايين تر آگاهي مادران كمتر بوده است بطوريكه درسنين 29-25 سال كه 94 نفر ازمادران را شامل مي شد 4/3% آگاهي ضيعف و 9/47% متوسط و 9/48% آگاهي خوب داشته اند واين امر نشان دهنده آموزشهاي مستمر و قرار دادن اين آموزشها درمتون درسي است كه مادران جوان در مدارس با آن آشنا مي شوند و كمترين نمرات مربوط به زنان درسنين 49-39 سالگي ميباشد . تعداد فرزندان رابطه مستقيمي با سطح آگاهي مادران ندارد بطوريكه ‌مادراني كه 3-1 فرزند داشته اند بيشترين حد نمرات را به خود اختصاص داده اند .

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

 

شيوع كم وزني ، لاغري و كوتاه قدي در دانش آموزان 12-6 ساله شهر بيرجند

*دکترفاطمه طاهری متخصص اطفال – استاديار دانشگاه علوم پزشکی بيرجند

دکتر آزيتا فشارکي نيا فوق تخصص نفرولوژي اطفال – استاديار دانشگاه علوم پزشکی بيرجند

سيد عليرضا سعادتجو فوق ليسانس پرستاری – مربی دانشکده پرستاری بيرجند

مقدمه : هدف از اين مطالعه ارزيابي وضعيت تغذيه اي كودكان دبستاني بيرجند و برخي عوامل موثر بر آن مي باشد .

روش:بدين منظور وزن و قد 2327 دانش آموز ( 1109 دختر و 1218 پسر) 12ـ6 ساله كه به روش نمونه گيري خوشه اي و سيستماتيك انتخاب شده بودند ، اندازه گيري شد .

وضعيت تغذيه اي كودكان بر اساس سه شاخص وزن براي سن ( با معيار گـومز ) ، وزن براي قد (واترلو) و قد براي سن (واترلو) كه به ترتيب براي تعيين كم وزني ، لاغري و كوتاه قدي مورد استفاده قرار گرفت ، ارزيابي شد .

نتايج : 7/73 % كودكان ( 5/69% دختران و 3/77% پسران ) كم وزن ، 5/36 % كودكان (27% دختران و 3/44% پسران ) لاغر و 6/48% كودكان (7/53% دختران و 8/43% پسران ) كوتاه قد بودند .

از نظرشدت بيشترين موارد كم وزني و لاغري و كوتاه قدي از نوع خفيف و كمترين موارد مربوط به نوع شديد بود .كم وزني و لاغري درپسران و كوتاه قدي در دختران بيشتر بود (05/0< P) شيوع سوء تغذيه با تعداد فرزندان خانواده ، ميزان تحصيلات والدين و منطقه اجتماعي اقتصادي و شغل مادر ارتباط معني دار داشت (05/0 < P) .

نتيجه گيري : سوء تغذيه در كودكان دبستاني بيرجند از شيوع بالايي برخوردار است . اقداماتي مانند ارتقاء وضعيت اقتصادي خانواده ها ، افزايش آگاهي والدين و تنظيم خانواده مي تواند نقش موثري در كاهش شيوع سوء تغذيه در كودكان داشته باشد .

واژه هاي كليدي : سوء تغذيه ـ كم وزني ـ لاغري ـ كوتاه قدي ـ كودكان دبستاني ـ بيرجند ـ گومزـ واترلو

 

Study of underweight , wasting and stunting in 6 – 12 years old children in Birjand

the Purpose of this study was evaluation of nutritional status of Primary School children in Birjand .

So The height and Weight of 2327 students of 6-12 years old (1218 boys and 1109 girls) which were chosen through two Stage sampling (cluster and systematic ) were measured.

In this study underweight with weight -for - age( Gomes) , wasting with weight -for - height (waterlow) and stunting with height -for-age(waterlow) indices were evaluated.

The results show that %73/7 children (%69/5 girls and %77/3 boys) were underweight.

%36/5 children (%27 girls and %44/3 boys) suffered from wasting .

%48/6 children (%53/7 girls and %43/8 boys)suffered from stunting.

underweight and wasting was more common in boys and stunting was more common in girls (P<0/05 ).

Majority of malnutrition cases were of mild type but sever malnutrition was less common .

The association of the rate of malnutrition in children with number of family members , parents educational level , mother’s Job and socioeconomic status was significant (P<0/05).

With regard to the increased prevalence of children’s malnutrition in Birjand and the role of socio economic factors in children’s malnutrition , there is no doubt that imperovement in cultural and socioeconomic status and family planning can play an effective role in reducing malnutrition .

Key words : malnutrition- underweight -wasting-stunting-school age children -Gomes-waterlow

 

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

 

نقش تغذيه بر سيستم دنداني

دكتر عاطفه تاجيك ، استاديار بخش دندانپزشكي كودكان ، دانشكده دندانپزشكي زاهدان

خلاصه:

تغذيه بعنوان يكي از فاكتورهاي محيطي از آغاز كلسيفيكاسيون دندان تا پايان عمر دندان بر تكامل و سلامت دندان تأثير دارد. اين تأثيرات قابل تقسيم به چند مرحله هستند:

1ـ تأثير تغذيه بر جوانه دندان در حال تكامل قبل از رويش دندان

الف) قبل از تكميل تاج

ب) پس از تكميل تاج

2ـ تأثير تغذيه بر دندان پس از رويش و اكسپوژر به محيط دهان

الف) نقش تغذيه به عنوان يكي از چهار فاكتور اساسي در روند ايجاد پوسيدگي

ب) تأثير تغذيه بر هر يك از سه فاكتور ديگر ايجاد كننده پوسيدگي

تأثير تغذيه بر سلامت دنداني پس از رويش دندان چشمگيرتر از نقش آن قبل از رويش دندان است.

استثنائي كه در اين مورد وجود دارد، مربوط به عنصر فلورايد است كه قبل از رويش دندانها تأثير بيشتري بر ساختمان دندان دارد، تا پس از رويش.

بيشتر بودن برخي عناصر طي تكامل دنداني سبب مقاومت بيشتر دندان در برابر انحلال در اسيد خواهد شد. بر عكس وجود دسته‌اي از عناصر سبب ضعف ساختماني و در نتيجه استعداد بالاتر به پوسيدگي خواهد شد. لذا با تعديل رژيم غذائي در اين دوران، ميزبان مقاومتري حاصل خواهد شد.

تعديل رژيم غذايي پس از اكسپوژر دندانها به محيط دهان مترادف با كاهش تكرر كربوهيدارتهاي قابل تخمير خواهد بود. بعلاوه وجود عوامل پروتكتيو از قبيل فسفات در رژيم غذايي سبب پيشگيري از افت PH در محيط دهان و در نتيجه حفظ سلامت دنداني خواهد شد.

 

Nutrition influence on dental system

Abstract: Nutrition as an environmental factor has an effect on development and health of teeth from beginning of calcification until end of teeth life.

These effects can be divided into several stages as follows:

1) Nutrition effect on developing tooth germ before tooth eruption.

One) before completing of crown.

Two) after completing of crown.

2) Nutrition effect on tooth after eruption and oral exposure.

One) nutrition role as one of four basic factors in producing caries.

Two) nutrition effect on other three factors.

Effect of nutrition on dental health is more important after tooth eruption than before it, but fluoride is an exception that has greater effect on tooth structure before eruption.

During tooth development, presence of some elements causes increasing the stability of tooth structure in acid, in contrast, presence of some other elements causes weakness of structure and due to increasing caries predisposition.

Therefore nutrition regulation in developing stage increases host resistance .

Nutrition regulation, after exposure of teeth in oral cavity means decreasing the frequency of carbohydrate use. In addition protective agents such as phosphate prevent pH decreasing in oral cavity and therefore improve dental health.

 

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

 

بررسي آگاهي و عملکرد مادران شيرده راجع به تغذيه تکميلي در شهر کاشان سال 1381

دکتر احمد طالبيان* دکتر عباس تقوي*

* گروه كودكان دانشگاه علوم پزشكي كاشان

سابقه و هدف: باتوجه به نقش تغذيه مناسب در رشد و تكامل شيرخوار و به لحاظ اهميت تغذيه تكميلي پس از 6 ماهگي و آگاهي مادران درباره زمان و نحوه شروع آن و نظر به اينكه در اين منطقه اطلاعي از ميزان آگاهي مادران در اين مورد وجود نداشت بر آن شديم تا تحقيقي در اين رابطه در مادران مراجعه‌كننده به ده مركز بهداشتي درماني شهرستان كاشان انجام داده تا نتايج آن بتواند در برنامه‌ريزي‌هاي بعدي مورد استفاده قرار گيرد.

مواد و روش‌ها: اين پژوهش يك مطالعه توصيفي تحليلي است كه به صورت نمونه‌گيري به روش تصادفي ساده انجام شده است. ابزار جمع‌آوري داده‌ها، پرسشنامه بوده كه توسط محقق در مصاحبه حضوري تكميل گرديد. پس از جمع‌آوري اطلاعات پرسشنامه با استفاده از جداول فراواني و نمودارها توصيف گرديد و سپس متغيرهاي مختلف با استفاده از آزمون كاي‌اسكوئر مورد تجزيه و تحليل قرار گرفت.

يافته‌ها: در اين تحقيق كه بر روي 384 مادر مراجعه‌كننده صورت گرفت 227 نفر (1/59%) آگاهي عالي، 121 نفر (5/31%) آگاهي خوب و 36 نفر (4/9%) آگاهي متوسط داشتند و در هيچ موردي آگاهي ضعيف وجود نداشت. 90 درصد از مادران آگاهي خود را از طريق مراكز بهداشتي ـ درماني كسب كرده بودند.

نتيجه‌گيري: ميزان آگاهي مادران در ارتباط با زمان شروع و نحوه تغذيه تكميلي در حد مطلوب است و در اكثر موارد منبع كسب آگاهي، مراكز بهداشتي ـ درماني بود.

واژگان كليدي: تغذيه تكميلي، زمان شروع، آگاهي مادران.

 

Evaluation of Knowledge and practice of nursing mothers

about feeding in Kashan during 2002.

Talebian A*. Taghavi ardakani A*

*department of pediatrics, Kashan medical sciences university

Background and Objectives: With respect to the importance of feeding during infancy, we carried out this study for evaluation of the knowledge and practice of nursing mothers about starting time and manner of complementary feeding in nursing mothers of Kashan.

 

Material and methods: This descriptive – analytic study in 384 nursing mothers carried out during 2002, who completed the information sheet with interview. Results analyzed with chi–square test.

 Finding: Knowledge of 227 mothers (59.1%) was excellent, 121 (31.5%) good and 36 (9.4%) fair. In 90% of mothers, information was taken from health workers in health centers.

Conclusion:

Knowledge of nursing mothers about time and manner of complementary feeding is acceptable and in majority of them, source of information was educations in health centers .

Key Words: Complementary feeding, nursing mothers, infants.