مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی دکتر شيخ

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

 

بررسي مصرف قطره ها ي آهن و ويتامين هاي A+D و قطره آهن در كودكان زير دو سال درشرق تهران 1383-1382

ناهيد خلدي – ليلا آبايي زهرا كردي كبري خاجوي

مقدمه و هدف : اين مطالعه به منظور بررسي وضعيت مصرف مكمل هاي ويتاميني A+Dو قطره آهن در كودكان زير دو سال تحت پوشش مراكز بهداشتي درماني شمال و جنوب شرق تهران انجام شده است

روش تحقيق: در اين مطالعه مقطعي 300 مادر داراي كودك 6 تا 24 ماهه از مراكز بهداشتي درماني شمال و جنوب شرق تهران بطور اتفاقي انتخاب شدند. رابطه سن،‌شغل،‌سطح تحصيلات و منبع اطلاعات بهداشتي مادر و تعداد فرزندان با نحوه خوراندن مكمل ها شامل زمان شروع، چگونگي خوراندن،‌مواد غذايي همراه با قطره آهن و دليل عدم مصرف قطره ها بوسيله تست هاي X و فيشر تعيين شد.

يافته ها:‌بطور كلي 4/65 %و 7/29% مادران به ترتيب خوراندن قطره آهن و ويتامينهاي A+D را به كودك در سن مناسبي شروع كرده بودند و 5/59% قطره آهن را بطور صحيح در دهان كودك ريخته بودند. 65% مادران قطره آهن را مرتب به كودك داده بودند و 5/8% از فروگلوبين به جاي آهن استفاده كرده بودند . عمده ترين علت مصرف نامرتب قطره آهن و ويتامين هاي A+D به ترتيب سياه شدن دندان كودك و توصيه اطرافيان بود. بين منبع كسب اطلاعات بهداشتي و سطح تحصيلات مادر با مصرف درست قطره A+D ( به ترتيب 011/0 = P و 015/0 = P ) ، شغل مادر با زمان صحيح شروع قطرهA+D (04/0 = P )، سطح تحصيلات مادر با طريقه خوراندن قطره آهن به كودك (04/0 = P ) رابطه معني دار يافت شد. عملكرد مادران در منطقه جنوب مناسب تر از منطقه شمال بود.

نتيجه گيري: يافته ها نشان داد درصد كمي از مادران مكمل هاي دوران كودكي را بطور مناسبي به كودك ميدهند . افزايش آگاهي مادران و كنترل مصرف مكمل ها براي تامين و ارتقاي رشد و سلامت كودكان ضروري مي باشد

 

 

THE consumption of iron and vitamins A+D in children under two years old east of Tehran 2003 – 2004

kholdi N., A baee L ., Korde Z., KgajaviK.

Shahed medical school, Health and social medicine department

Background and purpose : this study was undertaken to determine the consumption status of iron and vitamins A+D in under 2- year old infants from health centers of north – and south – east of Tehran.

Methods and materials : 300 mothers with a 6 to 24 month old infant from health centers of north – and south – east of Tehran were randomly selected. The relationship between feeding status of supplements ( introducing time, foods given with iron drop and causes of discontinuing ) and mothers’ age, job, educational level and health information sources and children number were analyzed by x and fisher tests.

Findings : Generally, 65. 4% and 29.7% of mothers introduced supplements to infant at proper age and 56.5% dropped iron in infant mouth correctly . 65% of mothers fed infants with iron regularly and 8.5% used Feroglobin instead of iron drop. The major causes of irregularity in consumption of iron and vitamins A+D were darkness of teeth and family advices. There were relationships between mothers’ health information sources and educational level and proper consumption of A+D drop (p=0.01, p = 0.015, respectively) , mothers’ job and the first time of A+A drop consumption ( p = 0.04) , mothers’ educational level and feeding of iron drop (p=0.04).The mothers’ practices in south were more proper than in north of region .

Conclusion: There were few mothers who fed infants with supplements properly .

Increasing mothers’ knowledge and control of supplement consumption seems necessary for meeting and promoting growth and health of infants

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

 

مقايسه سطح آگاهي رابطين بهداشتي و مادران در مورد تغذيه كودكان زير 2 سال در منطقه گلاب دره تهران

‌ناهيد خلدي، زهرا جوهري، سميه رضائيان

دانشكده پزشكي دانشگاه شاهد،‌گروه بهداشت و پزشكي اجتماعي

مقدمه و هدف: رابطين بهداشتي حلقه هاي ارتباطي بين مراكز بهداشتي و خانواده ها هستند و آموخته هاي بهداشتي را به مادران تحت پوشش انتقال مي دهند تا سلامت زنان و اعضاي خانواده حفظ و ارتقاء يابد. هدف اين بررسي مقايسه سطح آگاهي رابطين و مادران در مورد تغذيه كودكان زير دو سال در منطقه گلاب دره ( شمال) تهران است

روش تحقيق : در اين مطالعه مقطعي ميزان آگاهي تمام رابطين و مادران داراي كودك 2 تا 3 ساله تحت پوشش مركز بهداشتي – درماني منطقه در تابستان 1380 مورد ارزيابي قرار گرفت ( 150 نفر) . ابزار گرد آوري داده ها پرسشنامه اي حاوي سه بخش سؤال در خصوص شير مادر و تغذيه با بطري،‌تغذيه تكميلي و تغذيه بين 1 تا 2 سالگي بود. رابطه سن، ميزان تحصيلات ،‌تعداد فرزندان و نيز سنوات خدمت رابطين با ميزان آگاهي ايشان توسط آزمون هاي همبستگي، كاي – دو و t-test بررسي شد.

يافته ها : ميانگين امتياز كلي رابطين و مادران به ترتيب 82/19 و 56/12 ( از 20 امتياز) بود ( 01/0 P<) . ميانگين امتياز كسب شده توسط رابطين به تفكيك هر يك از بخش هاي پرسشنامه از مادران بيشتر بود. هر دو گروه كمترين ميزان آگاهي را به ترتيب در مورد تغذيه پس از يكسالگي . سپس تغذيه تكميلي داشتند . بين سطح تحصيلات و ميزان آگاهي رابطه معني دارييافت شد ( 05/0 < p). بين سطح آگاهي مادران و سن رابطه اي وجود نداشت اما سطح آگاهي رابطين با سن آنها رابطه معني دار داشت (p<0.02) . سنوات خدمت رابطين نيز با سطح آگاهي ايشان همبستگي داشت ( 02/0 p<).

نتيجه گيري :‌نتايج نشان مي دهد ميزان آگاهي مادران و رابطين در خصوص تغذيه تكميلي و تغذيه تا 2 سالگي كافي نيست و اختلاف فاحشي بين سطح آگاهي رابطين با مادران در مورد تغذيه كودكان زير 2 سال وجود دارد . آموزش هاي مداوم و با زبان قابل درك و بويژه كنترل كيفيت انتقال پيام هاي بهداشتي توسط رابطين به خانواده ها در اين مورد ضروري مي باشد.

Comparison between health- connectors and mother’s knowledge about under two – year old children nutrition , Golabdareh Tehran

Authors : Kholdi N . , Jouhari Z ., Rezeean S.

Shahed medical school, Health and social medicine department

Background and purpose: The health – connectors connect health centers to families and give their knowledge to mothers to meet and promote the women’s attitude about under two – years old children nutrition in Golabdareh region ( a village in north) of Tehran. Comparison between the knowledge of these two groups was the purpose of this study.

Methods and materials: for this cross- sectional study the knowledge level of all health – connectors and mothers who had a 2-3 years old child and referred to health center were studied in the summer of 2001(n=150) A questionnaire containing questions about breast – milk and bottle – feeding, complementary feeding and nutrition of one to two years old

children was used to gather data . Relationship between age, educational level, number of children , health – connectors’ service years and knowledge level were analyzed by correlation,x² and T- test ,

Findings : The mean of knowledge level in health – connectors and mothers were 19.82 and 12.56 ( from 20 points) respectively (p < 0.05) and higher in all parts of questions for health – connectors. The least knowledge level was about complementary feeding and nutrition after the first year of life . There was relationship between educational and knowledge levels (p<0.05).A relationship was found between the health- connectors’ age and knowledge level ( p < 0.02) but not for the mothers. The health connectors’ years of servicing were related to their knowledge level ( p < 0.02)

Conclusion : The knowledge levels about complementary feeding and nutrition of 1-2 years old children are not good enough in mothers and health – connectors , with significant difference between them. Continual comprehensive education and quality control of transferring health messages by health – connectors to families seems necessary

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

 

تاثير سيستماتيك مواد غذايي بر تكامل و سلامت دهان ودندان در كودكان.

دكتر مريم خوردي مود ، استاد گروه دندانپزشكي كودكان دانشكده دندانپزشكي دانشگاه علوم پزشكي مشهد

مقدمه : دندانها و بافت هاي حفره دهان مانند هر عضو ديگر بدن الگوي رشد و تكامل خاص خود را دارند . چنانچه در طي مراحل بحراني رشد اين ارگانها ،‌استرس هاي تغذيه اي پيش آيد تغييرات و يا خسارات جبران ناپذيري ايجاد خواهد شد . تغذيه در دو مرحله مجزاي زندگي طفل بر رشد و تكامل وي تاثيرمي گذارد :

مرحله اول :

قبل از تولد و در طي زندگي جنيني مي باشد . تغذيه مناسب مادر براي تكامل وكلسي فيكاسيون دندانهاي شيري و تشكيل غدد بزاقي جنين ضروري است . پروتئين كافي ، ويتامين هاي A,D,E,C كلسيم و فسفر ، ميوه ها و سبزيجات در طي سه ماهه دوم و سوم حاملگي بايد در رژيم غذايي مادر گنجانده شود .

مرحله دوم :

بعد از تولد مي باشد . اين مرحله از دو دوره زماني تشكيل شده است :

الف) دوره اوليه كودكي كه رشد بصورت مخلوطي ازمراحل هيپرپلاستيك و هيپرتروفيك مي باشد . در اين مرحله هم تعداد سلولها و هم اندازه آنها اضافه مي شود.

ب) دوره آخر كودكي كه مرحله هيپرپلاستيك است . اندازه سلولها اضافه شده ولي تعداد آنها بطور بارزي افزايش نمي يابد .

سوء تغذيه در طي مراحله اول ( قبل از تولد ) و دوره اوليه كودكي اثرات غير قابل برگشتي بر رشد و تكامل بافتهاي دهان و دندان مي گذارد . كمبود كلسيم ،‌فسفر و ويتامين D سبب ايجاد نقايص دنداني و هيپوپلازي مينا و اختلال در عمل غدد بزاقي و درنتيجه تضعيف دندانها مي گردد. هدف از ارائه اين مقاله تاكيد بر اهميت مصرف صحيح مواد غذايي ضروري بر تشكيل و تكامل دندانها و بافت هاي دهان در طي دوران حاملگي مادر ( قبل از تولد) وبعد از تولد در دوره اوليه و آخر كودكي مي باشد .

نتيجه گيري : با توصيه هاي مفيد غذايي مي توان تا حدود زيادي بافت هاي دهان و دندان را مقاوم ساخت .

كليد واژه ها : تغذيه ، سوء تغذيه ، تكامل بافت هاي دهان

 

Systemetic effects of nutrition on child dental health.

Dr. Mariam Khordi-Mood. Professor of Preventive and children's Dentistry, Dental Schools ,Mashed ,Iran .

Introduction:

Teeth and oral structures like other organs develop and grow according to a unique pattern .The stress of a nutritional imbalance during the critical periods may result in irreversible changes and damages.

Nutrition can affect the orodental structures in two separate stages :

Stag one- Before birth while the teeth and salivary glands are still forming .Optimal maternal nutrition including protein , calcium and phosphorous ,Vitamins A,D,E, C are required for optimal growth and development in uterus.

Stage two :After birth .

During early infancy and late infancy growth period is combined hyper plastic and hypertrophic stages.

Poor nutrition in the above two stages will adversely affect the development of orodental tissues. Enamel defects and hypoplasia, delayed eruption in primary and permanent dentition are the typical consequense of malnutrition.

Conclusion: Dietary recommendation and nutritional education can be most effective during pregnancy, lactation and early childhood leading to healthier teeth in children .

Key words: Nutrition, malnutrition, orodental development .

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

 

بررسي وضع تغذيه نوزادان ترم و سالم شهرستان بجنورد به روش تن سنجي و برخي عوامل موثر بر آن در سال 1380

مريم خسروي،‌ كارشناس ارشد رشته علوم بهداشتي در تغذيه ،‌ مربي دانشكده پرستاري و مامايي بجنورد

چكيده :به منظور بررسي وضع تغذيه نوزادان شهرستان بجنورد تعداد 566 نوزاد ظاهرا سالم، تك قلووترم كامل متولد شده در مراكز زايماني شهرستان مذكور مورد بررسي قرار گرفتند. وضع تغذيه نوزادان با اندازه گيري شاخصهاي وزن براي سن،‌ قد براي سن،‌ وزن براي قد و دور سر براي سن مورد ارزيابي قرار گرفت به طوريكه اين شاخصها براي نوزادان جامعه مورد مطالعه در بدو تولد محاسبه شد و با استفاده از صدك پنجم جامعه باز برد بعنوان مرز سوء تغذيه مقايسه گرديد و مشخص شد كه وضع تغذيه در نوزادان مورد بررسي مطلوبتر از نوزادان جامعه باز برد مي باشد. جامعه باز برد در اين بررسي استانداردهاي مركز ملي آمارهاي بهداشتي آمريكا NCHS مي باشد كه سازمان جهاني بهداشت استفاده از آنرا بعنوان استاندارد بين المللي توصيه نموده است.

نتايج حاصل از تحليل داده هاي اين پژوهش نشان داد بين وزن نزديك زايمان مادر ((P=0.037 نگرش تغذيه اي مادر P=0.004) )و تعداد افراد خانوار P=0.006 با نمايه قد براي سن،‌ بين جنس نوزاد( (P=0.004 ،‌ سن مادر ( P=0.038 )،‌ وزن نزديك زايمان مادر( (P=0.042 و عملكرد تغذيه اي مادر در دوران بارداري P=0.041 ، زمان آگاهي مادر از بارداري P=0.046 با نمايه دور سر براي سن ارتباط معني دار آماري وجود دارد. گر چه نتايج بررسي نشان داد بين وضع تغذيه نوزاد با رتبه تولد ارتباط آماري ضعيفي( (P=0.09 وجود دارد وضع تغذيه نوزاد با خواسته يا نا خواسته بودن نوزاد و آگاهي تغذيه اي مادر ارتباط معني داري نشان نداد.

كلمات كليدي: وضع تغذيه ،‌ تن سنجي،‌ نوزاد،‌ قد،‌ وزن،‌ دور سر .

 

title : Newborn nutritional statu using anthropometry method and some effectual factors in bojnord – 2001

Authors : khosravi M. ,deshavarz S.A. Hoseini M.

In order to evaluation the newborn's nutrintional status in Bojnoard. 566 healthy, Single fulterm newborns were examined,in this examination , the indicators of weight for age, height for age, weight for height and head circumference for age in the beginning of birth were calculated and compared to National center of Health Statistics Standards ( NCHS) , with making use of fifth perecentile of reference society for malnutrition edge, was specified that, nutritional status in above newborn's is better than reference society's newborns .

The data analysis of this research showed that between mother's near delivery

Weight ( P= 0.037) and mother's nutritional attitude ( p = 0.004) and numbers of family ( p = 0.006) with height for age, between newborn's sex (p=0.004) , mother's age ( p = 0.038) , mother's near delivery weight ( p=0.042) and mother's nutritional practice during pregnancy ( p = 0.041) with weight for height and between mother's age (p = 0.043) , mother's near delivery weight ( P = 0.048) , mothers height (P= 0.025) mother's nutritional knowledge ( p = 0.046) with head circumference for age , there is significant statistic connection. Also there was a weak statistic connection between newborn's nutritional status and grade of birth ( p = 0.09), but there is no significant meaningful connection between wanted or unwanted newborn and mother's nutritional knowledge.

Key Words : Nutritional status, Anthropometry, Newborn, Weight , Height , Head circumference

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

 

بررسي عوامل مؤثر در مراجعه متقاضيان شيرمصنوعي تحت پوشش مراكز و پايگاههاي شهري - شهرستان كاشمر طي سالهاي 81 و 82

دكتر مكارم،حسن _ سيدي،سيمين _ بهزادي،علي _ زراعتكار،عليرضا.

مقدمه و اهداف:با توجه به نقش ارزنده شيرمادر بايستي در جهت ترويج تغذيه با آن تلاش نموده و از گرايش به سمت شيرمصنوعي كاسته شود، ولي عليرغم تمام مزاياي ارزشمند آن گاهي توسط تبليغات منفي توليد كنندگان شيرمصنوعي ، همچنين عدم آگاهي جامعه بويژه مادران ، خواسته يا ناخواسته استفاده از شير مصنوعي ترويج مي يابد.

روشها:تكميل پرسشنامه از طريق مصاحبه با مادران متقاضي در مراكز و پايگاههاي شهري و تجزيه - تحليل آماري اطلاعات توسط نرم افزار EPI6 و آزمون آْماري كاي دو.(( x²

يافته ها:از بين 303 كودك 6/40% آنها حائز رتبه اول تولد ، 1/55% در گروه سني 4-2 ماه بودند. در 9/40% آنها اضافه وزني بين 500-0 گرم طي دو فاصله مراقبت داشته اند. شغل پدر در 5/45% مصرف كنندگان شغل آزاد ، در 6/73% آنها مادران خانه دار و در 8/23% مادران كارمند بوده اند. 2/79% كودكان قبل از مراجعه سابقه استفاده از شيرمصنوعي داشته اند كه اكثر مادران خودسرانه اقدام به شروع شير مصنوعي نموده بودند. ( 1/89% در 1381 و 8/63% در 1382 ). 67% مادران روش مطمئن پيشگيري از بارداري داشته اند.

نتيجه گيري:با توجه به تأثير عواملي چون رتبه اول تولد ،كم شيري مادر ، شغل مادر و استفاده خودسرانه قبل از مشاوره با مراكز ذيربط بايد در جهت ترويج تغذيه با شيرمادر تلاش مضاعفي صورت گيرد تا كودكان از اين موهبت محروم نشوند.

 

Investigation of effective factors on referring of artificial milk applicants under covering of civic centers and bases of Kashmar township, during years 81 and 82

Dr.Makarem,Hassan . Saedy, Simin . Behzadi,Ali . Zeraatkar, Alireza

Introduction and targets: Due to valuable role of mother's milk, it is necessary to struggle for propagating feeding by mother's milk and reduce tendency at artificial milk, but in spite of all it's valuable advantages , sometimes by producers negative propaganda and community non-awareness, specially among mothers, use of artificial milk , wished or unwished, is propagated.

Methods: Completion of questionnaires, via interviewing by applicant mothers at urban health centres and bases and statistical analysis of information by EpI 6 software and x2 statistical test.

 

Findings: Among 303 babies , %40.6 of them hold first grade birth, in 2-4 month-old babies group.40.6 of them have had over weight form 0 to 500 gr . through two control intervals. In %45.5 of consumers. Father had free- business. In %73.6 of them mothers were housekeepers and in %23.8 they were employees.

Before refer ,%79.2 of babies have used artificial milk, that most mothers had took action to use artificial milk willfully.

%67 of mothers used safe methods to prevent pregnancy.

Conclusion: Due to effect of factors such as first grade birth, shortage of mother's milk ,mother's job and willfully use before consulting related centers ,it is necessary to do doubled struggle for propagating to feed by mother's milk ,so that babies won’t be deprived of this gift.