مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی دکتر شيخ

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

 

بررسي ارتباط طولاني تر تغذيه با شير مادر و حفاظت عليه لوسمي هاي دوران كودكي

محمود اصغري (دانشجوي ترم 4 كارشناسي ارشد پرستاري گرايش داخلي و جراحي)

سيد مجيد ضيايي (كارشناس پرستاري بيمارستان امام رضا ( ع‌ ) )

مقدمه : وجودارتباط بين تغذيه با شير مادر و كاهش انسيدانس بدخيمي هاي لنفوئيدي در كودكان نامعلوم مي باشد. فرضياتي مبني بر اينكه تغذيه با شير مادر ميتواند عليه بدخيمي هاي لنفوئيدي حفاظت ايجاد نمايد ، متكي بر اين عقيده مي باشد كه ويروسهاي نامشخص مي توانند باعث كانسر شوند در حاليكه ايمونوگلوبولين موجود در شير مادر مي تواند كودك را از ابتلا به عفونت مصون نگه دارند. فرضياتي مبني بر اينكه لوسمي ها و لنفوم هاي هوچكيني و غير هوچكيني اتيولوژي ويروسي دارند، از 2 نوع مشاهده حاصل شده است.اولاً شواهد مستقيم وجود دارد كه HTLV-1 مي تواند باعث بروز لوسمي سلولهاي T گردد و ارتباط كمتري بين HTLV-2 و لوسمي اپشتين بار ويروسEBV و HL و لمفوم بوركيت و ويروس هرپس انساني و NHL در بيماران ايدزي وجود دارد.همچنين شواهدي مبني بر ارتباط بين ويروس هپاتيت C و پيشرفت NHL وجود دارد. ثانياً مطالعات اپيدميولوژيك همبستگي مثبت را بين افزايش بروز لوسمي و لنفوم و فاكتورهاي واقعي يك سطح بالاتر عفونت نشان مي دهد.

در حال حاضر نقش تغذيه با شير مادر در حفاظت عليه لوسمي در دوران كودكي و لنفوم ها مشخص نيست. در يك مطالعه مروري درصدد اثبات اين موضوع برآمديم كه تغذيه با شير مادر با كاهش خطر بدخيمي هاي لنفوئيدي همراه مي باشد. نتايج اكثر مقالات علمي دنيا نشان مي دهند كه تغذيه با شير مادر به مدت بيشتر از 6 ماه ممكن است بچه ها را عليه لنفوم و لوسمي حاد محافظت نمايد.

 

محتوي :تغذيه با شير مادر به مدت بيشتر از 6 ماه با كاهش خطر در پيشرفت HL وNHL وALL همراه مي باشد.شواهدي نيز اثر حفاظتي تغذيه طولاني مدت با شير مادر عليه بدخيمي هاي لنفوئيدي را نشان مي دهد.اثر تغذيه با شير مادر بر روي كاهش خطر ALL در دوران كودكي در چندين مطالعه بررسي شد.

يك مطالعه مورد شاهد وسيع اخيراً نشان داد كه تغذيه با شير مادر به مدت بيشتر از 6 ماه به طور مشخصي خطر ALL را كاهش مي دهد. در مطالعه ديگر نيز كاهش خطر ALL را نيز پيدا كردند كه البته معني دار نبودند. ساير مطالعات اثر حفاظتي تغذيه با شير مادر عليه ALL را در دوران كودكي نشان ندادند. يافته ها در مورد كاهش خطر HL وNHL در دوران كودكي در كودكاني كه بيشتر از 6 ماه با شير مادر تغذيه شده بودند از اهميت فردي برخوردار هستند و مشابه گزارشات منتشر شده قبلي مي باشند.

يكي از مطالعات به طور معني داري نسبت كاهش يافته NHL و ساير مطالعات به طريق غير معني دار نسبت كاهش يافته HL وNHL را در كودكاني كه براي مدت طولاني تري با شير مادر تغذيه شده بودند نشان دادند. به هر حال مطالعه ديگري دلالت بر اين مطلب دارد كه هيچ كاهش خطر براي NHL در بچه هاي شير مادر خوار وجود ندارد.

در يك گزارش مثبت ديگري كه شامل 1744 مورد بود 42% كنترل ها براي بيشتر از 6 ماه با شير مادر تغذيه شده بودند. در دو گزارش مثبت ALL كه به اهميت آماري دسترسي پيدا نكردند. تغذيه با شير مادر براي بيش از 6 ماه در گروه كنترل به ترتيب 35 و 17% بود. اولين مطالعه از اين دو مطالعه 52 بيمار ALL همسان شده داشتند و دومين مطالعه 1001 بيمار.

گروه بيماران شامل كودكان با لوسمي لنفوسيت حاد HL وNHL مي شوند كه در يك دوره بيشتر از 15 سال در بيمارستان ديده شده بودند.موردها از بخش ثبت پاتولوژي و پزشكي بيمارستان‌‌] اين بيمارستان مركز سرطان UAE است[ كه بيمارستاني آموزشي نيز مي باشد مشخص شده بود.اين بيمارستان مراقبت هاي رايگان براي تمام افراد مبتلا به كانسر را فراهم نمود.بيماران در هر دو جنس (مرد و زن) بين رده سني 1 تا 15 سال انتخاب شدند كه همگي متولد بومي UAE بودند.موردهاي ما در اين مطالعه يك جمعيت عرب بدوي را نشان مي دهد. به ازاي هر مورد يك شاهد غير سرطاني به طور تصادفي انتخاب شد و از نظر جنس و مليتي و سال تولد با هم همسان شدند.شاهدها افراد سالمي بودند كه به پزشكان عمومي مراجعه مي كردند و يا به بيمارستان جهت ايمني سازي و يا پيگيريهاي متناوب جهت سلامتي كودكان يا مشكلات كوچك پزشكي مراجعه مي نمودند. در اين مطالعه كودكان با بيماريهاي مزمن در نظر گرفته نشدند. انتخاب موردها در ايالت مشابه صورت گرفت تا بدين وسيله تاثيرات ژنتيكي و محيطي را كاهش دهد. زيرا گفته شده است كه اين دو عامل در شيوع بدخيمي هاي لنفوئيدي دوران كودكي موثر هستند. اطلاعات از بيماران و شاهدها به وسيله مصاحبه هاي تلفني استاندارد با مادران( كه از آنها در مورد نحوه تغذيه با شير مادر و مدت آن سؤال شده بود) جمع آوري شد.از موردها و شاهدها در يك زمان مشابه مصاحبه به عمل آمد. مصاحبه ها در يك دوره 4 ماهه كامل شدند. زمان بين مصاحبه و تشخيص بيشتر از 15 سال بود.

وزن هنگام تولد نيز از دفاتر ثبت پزشكي جمع آوري شد. در زمان تشخيص به سن والدين- زمان تولد بچه- سال هاي تحصيلي والدين- تعداد فرزندان در خانواده- تعداد اتاق خوابها- تعداد افراد در يك خانواده و در آمد خانواده نيز توجه گرديد. تاريخچه سيگار كشيدن جمع آوري نشد زيرا زنان بومي در اين منطقه سيگار نمي كشيدند. دوره تغذيه با شير مادر به فواصل 0-6 ماه و بيشتر از 6 ماه طبقه بندي شد تا بدين وسيله امكان مقايسه با مطالعات قديمي حاصل گردد. آناليز آماري به وسيله استفاده از SPSS انجام شد.داده ها با فاصله اطمينان 95% بيان مي شدند. ميزان odds و فاصله 95% به وسيله استفاده از آزمون montel_Haenzel chi_squere به دست امد

4 مورد از بيماران و 3 نفر از گروه كنترل نتوانستند پيگيري شوندو از مطالعه خارج شدند. تمام بيماران در گروههاي مورد شاهد به پرسشنامه پاسخ دادند. سن متوسط 117 بيمار 4/7 بود(2-14 ساله) 64% مذكر و 36% مؤنث بودند. در موردها دوره تغذيه با شير مادر حدود 0-23 ماه و در شاهدها 0-20 ماه بود. 4 بيمار و يك شاهد تغذيه مصنوعي دريافت كرده بودند. بيماران با بدخيمي هاي لنفوئيدي (59% ) وHL (19% ) و NHL (22%) به طور قابل ملاحظه اي ميانگين پايين تري در مورد ماههاي تغذيه با شير مادر بيشتر از 6 ماه مقايسه شدند. تمام نئوپلاسم لنفوئيدي و ريسك ALL و HL و NHL در كساني كه تغذيه كوتاه مدت تر با شير مادر داشتند مشاهده شد.( جدول 2) بيماران در مقايسه با گروه شاهد به طور مشخصي تعداد خواهر و برادر بيشتر- افراد بيشتر در خانواده- تعداد اتاق هاي خواب بيشتر و در آمد بيشتري داشتند.

اين يافته ها نقش فرضيه نامشخص ويروس ها در پيشرفت لوسمي حاد و لنفوم ها را تائيد مي نمايد.

 

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

 

روشهاي نوين تغذيه كمكي در كودكان

 

*مهرانگيز عسكريان -**شهربانو عسكريان -***ناهيد يعقوبيان

*كارشناس ارشد مامايي، مربي و عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي ياسوج. دانشكده پرستاري و مامايي.

**كارشناس ميكروبيولوژي، دانشگاه علوم پزشكي بوشهر.

***كارشناس مامايي، مربي دانشگاه علوم پزشكي ياسوج. دانشكده پرستاري و مامايي..

ياسوج- دانشكده پرستاري و مامايي حضرت زينب(س)

 

تعريف تغذيه كمكي واهميت آن:يكي از نعمت هاي بسيار ارزشمند پروردگار، برخورداري از سلامت جسم و جان است. بهره مندي از اين نعمت بي مانند در گرو رعايت موازين بهداشتي و تامين تغذيه مطلوب در طول زندگي، بويژه در دوران شيرخواري است. اضافه كردن موادي غير از شير به رژيم شيرخوار، يكي از پديده هاي مهم است كه درنيمه دوم سال اول عمر رخ مي دهد. اين تغيير لازم است در موقع مناسب با مواد غذايي متناسب به تدريج انجام شود، تا با تكميل رژيم غذايي شيرخوار هم به رشد و تكامل او كمك كند،وهم پديده مهم از شير گرفتن آن چنان به تدريج صورت گيرد كه طفل دچار عوارض جسمي و رواني ناشي از قطع ناگهاني شير نگردد.

زمان شروع. اهميت و دلايل و نظرات ديگران: تاكيد بر اين كه شروع تغذيه كمكي و تكامل آن به معني قطع شير مادر نيست و شيرخوار بهتر است چندين بار در شبانه روز از شير مادر استفاده كند. اما اين ماده حيات بخش و بي نظير را نمي توان و نبايد به تنهايي تا مدتي طولاني ادامه داد بلكه لازم است از آغاز ماه 7 زندگي، غذاهاي ساده سهل الهضم و نرم را شروع و به تدريج بر غلظت و تنوع آن افزود، تا كودك ضمن آشنايي با قوام و مزه غذاهاي رايج و كسب انرژي لازم، هم از رشد بهتري برخوردار گردد و از طرفي كودك براي رشد سريع آن نياز به پروتئين بيشتري بر حسب وزن بدن دارد. و از پروتئين شير مادر از 9 ماهگي كاهش جزئي پيدا مي كند، و هم به تكامل عصبي رواني او كمك شود. مطالعات نشان داده است اگر شروع تغذيه كمكي به تاخير افتد رفلكس جويدن ديرتر نمايان شده، و كودك بعدها دچار مشكل جويدن خواهد شد.

نوع غذا: تجربه شده است وقتي فرني آرد برنج با شير دوشيده شده مادر مخلوط به شيرخوار داده مي شود آن را با ميل و رغبت و به مقدار بيشتر مي خورد و اين خود راهي است براي عادت دادن تدريجي شيرخوار به غذاهاي جديد در حوالي سن 7 تا 9 ماهگي شيرخوار قادر خواهد بود كه مايعات را با ليوان يا فنجان بنوشد كه اين خود مرحله اي از تكامل اوست و بايد با تمرين ياد بگيرد. آب ميوه در ليوان به شيرخوار به اندازه اي نباشد كه جايگزين غذا و يا شير مادر شود و لذا حجم آن بايد محدود و از 50 تا 60 سي سي تجاوز نكند. غذا ها در شروع بايد رقيق بوده و به تدريج غلظت آنها را افزايش داد. مواد غذايي را چه از نظر نوع و چه از نظر مقدار بايد به تدريج به غذاي شيرخوار اضافه شود، از مقدار كم شروع كنيد و به تدريج به ميزان آن بيفزائيد. قبل از1 سالگي از افزودن شكر، نمك و يا هرگونه چاشني به غذاهاي كمكي پرهيز شود. از 7 ماهگي به بعد سوپ كودك مي تواند حاوي تكه هاي كوچك گوشت، سيب زميني يا هويج كاملا پخته باشد. در كودكان كم وزن مي توان 2-1 قاشق مربا خوري روغن نباتي يا كره به سوپ يا فرني اضافه كرد. قبل از 1 سالگي از دادن اسفناج، عسل، سفيده تخم مرغ و گوجه فرنگي، شير گاو، خربزه، كيوي، پنير، بادام زميني، آلبالو، انواع توت، كلم و گيلاس پرهيز شود.

نحوه غذا دادن و شرايط: بين اضافه كردن مواد غذايي مختلف حدود 5-7 روز بايد فاصله باشد تا شيرخوار به غذاي اول عادت كند و بعد غذاي جديد را بدهيد، غذاها را با قاشق و نوشيدني را با ليوان به شيرخوار بدهيد. هنگام دادن غذاي جامد و نيمه جامد به شيرخوار او را در وضعيت نشسته قرار دهيد، هيچگاه اين نوع غذاها را در حالت خوابيده به وي ندهيد

زمان تبديل به غذاي خانواده: بعد از 6 ماهگي كودك علاوه بر تغذيه با شير مادر كه به دلخواه و دفعات مكرر انجام مي شود، مي بايست اقلاً 5 بار در روز تغذيه شود تا بتدريج معده او به هضم ساير غذاها علاوه بر شير مادر عادت كند و در اوايل سال دوم زندگي بر سر سفره خانواده بنشيند. از پايان 12 ماهگي بتدريج كودك را با غذاي سفره خانواده آشنا كنيد. امروز با پيشرفت علم اين امكان وجود دارد با استفاده از رژيم هاي تخصصي متخصصين تغذيه براي افزايش هوش (IQ) و افزايش خصوصيات فيزيكي فردي مانند قد، قواي جسماني، و .....فرزند خود به نتايج قابل توجهي دست يابيم.

واژه كليدي: كودكان- روش- تغذيه كمكي- نوين.

 

new methods of weaning food for infants.

askarian. M, *askarian.sh, **yaaghobian Nahid***.

*Msc of midwifery, Edueators cientifc members of university medical sciences of yasooj mid wifery & nursing school.

**B.s of microbiology, university medical science of booshehr

***B.s. of midwifery, Educator of university medical science of yasooj midwifery & nursing school.

Defenition of weaning food and it,s importance:One of the most precious gifts of God is health of body and soul. For having a share from this unparalleled gift, we must observe health rules (instructions) and provide good nourish ment during the life , specially during the breast feeding. Adding foods other than milk to the breast food regimen in second half of the first year of life is very important. This change must be done gradually in appropriate time and food , to help growing and developing of the breast food by completing his/her regimen and consequently weaning which is an important action must be done gradually so that infant doesn’t affected with accidents of body and soul due to weaning suddenly.

Starting time and importance: To emphasis that starting of weaning food and it’s development dose not mean weaning completely but it is better to use mother’s milk several times a day. But this unparalleled and vital thing must not be used alone for a long time. It is necessary to start with the soft, simple and digestible foods from the7th month, then add to their viscosity and variety gradually so that the infant gets familiar with viscosity and taste of different foods and takes energy from them and has better growing. In addition, infant needs protein more and more for growing rapidly and nervous system’s development according to it’s weight. because protein of mother’s milk reduces from ,9th month gradually. Study has been shown if there is adelay in starting of weaning food , reflex of chewing appears later and so infant is affected with problems in future.

Kind of food :To be experimented when fereni which consist of rice flour mixed with mother’s milk, infant eats it better and more and this is a good way to habituate to new foods gradually. In 7th to 9th month infant can drink liquid with glass or cup and this action is a step of his/her development and must be limited from 50.cc to 60cc. At first, foods must be watery and then thickened gradually. Food stuffs Tuffs must be added to infant’s food gradually considering sort and quantity.

Start with little and then add more and more. Don’t add sugar , salt , or any kind of seasoning to weaning food befor one year old. Infant soup can consist small pieces of meat, potatoes or carrot after 7th month. For infants with under wight , one or two teaspoon full of oil or butter must be added to soup or fereni. Don’t give spinach , honey , egg white, tomato , cow milk, melon, kivi, cheese, peanut, black cherry, strawberry, cobbage to the infant.

Manner of feeding & conditions:The time between two steps for adding food stuffs must be 5 to 7 days, because the infant becomes familiar with first food and then give next food. Give food by spoon and drinks by glass. Sit infant when giving his/her solid food. Don’t give these foods to infant when lying.

Time of changing to families food: More over feeding with mother’s milk which is done frequently after 9th month, infant must feed 5 times a day to get used to foods gradually and sit on his/her family table cloth in the first part of second year. Familiarize infant with family foods gradually after 12 month with development of science, this days for decreasing IQ and individual charactoristeics of our children such as hight, power, …. etc., we can achieve to considerable results by using specific regimens and nutritionist.

Key words: infant, method, weaning food, new (modern)

 

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

 

سطح آگاهي مادران از نحوه تغذيه و بهداشت كودكان مبتلا به اسهال

سعيد اصلان آبادي ، مائده عليزاده

دانشگاه علوم پزشكي تبريز – بيمارستان كودكان – گروه جراحي

خلاصه :

زمينه واهداف : اسهال علت اصلي سوء تغذيه دركودكان بوده و تكرار آن موجب سوء تغذيه شديد واختلال در رشد و تكامل مي گردد . از طرف ديگر كودكان مبتلا به سوء تغذيه بيشتر در تعرض خطر عفونت هاي اسهال قراردارند.

روش بررسي: اين روش توصيفي بر روي 30 نفر ازمادران كودكان مبتلا به اسهال زير 5 سال بستري در بيمارستان كودكان تبريز با روش نمونه گيري آسان انجام گرفت . پس از جمع آوري داده ها از طريق مصاحبه با استفاده از نرم افزارآماري ( ver.11 )SPSS مورد تجزيه و تحليل قرار گرفت .

يافته ها : نتايج اين مطالعه نشان دادكه سن اكثريت مادران (52%) كمتر از 26 سال بود واكثريت كودكان (3/53%) درمحدوده سني 6 ماهگي تا 2 سالگي قرار داشتند . همچنين اكثريت مادران (7/66%) بعد از ابتلا به اسهال درمنزل دادن شير با ساير غذاها را ادامه داده بودند ولي 70درصد از مادران درمنزل محلول او.آر.اس به كودك نداده بودند .با اينكه 3/83% مادران شستن پاي كودك را بعد از هر بار اسهال ضروري دانستند ولي به علت محدوديت ناشي از سرم درماني 7/76% آنها قادر به انجام اين عمل نبودند .

 نتيجه گيري : پزشكان و پرستاران مي توانند با ارتقاي آگاهي مادران در زمينه تغذيه و رعايت بهداشت كودكان مبتلا به اسهال آنها را در اداره بيماري ياري دهند .

كليد واژه ها : اسهال ،‌آگاهي مادران ،‌بهداشت ، تغذيه
 

Mothers awareness about nutrition and hygience of children with diarrhea

Aslsnsbsdi S., M.D. Alizadeh M.,M.Sc

Background and objectives: The main cause of malnutrition in children is diarrhea and its continuation is risk –factor for infections of diarrhea .

Materials and Methods :In this descriptive study using convenience sampling we included 30mothers whose children were less than 5 years and were hospitalized in pediatrics ward and analyzed by SPSS (ver.11)

Results : The results of this study show that majority of mothers (25%) were less than 26 years and the majority of children (53/3%) were at range of 6 month to 2 years Also 66/7% of mothers continued breastfeeding or other diet but most of them (70%) didn’t use O.R.S at home after diarrhea . Although most of the mothers (83/3%) knew importance of washing the child's buttocks because of limitations due to IV sets, most of them (76/7%) couldn’t do it.

Conclusion : physicians and nurses can regulate and help mothers with their children who suffer from diarrhea by prompting their awareness of the disease and helping them with the hygiene and nourishment of the children with diarrhea.

Key words: Awareness of mothers , diarrhea , Nutrition ,hygiene

 

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

 

چگونه مي توان رشد كودك را بهبود بخشيد ؟

دكتر ناهيد عزالدين زنجاني-متخصص اطفال و مدير عامل انجمن ترويج تغذيه با شيرمادر

خلاصه مقاله : تخمين زده مي شود 70% كودكان كوتاه قد دنيا در آسيا زندگي مي كنند . كوتاه قدي در دوران كودكي ريسك فاكتوري است براي افزايش مرگ و مير ، نقصان تكامل حركتي و شناختي و ساير مشكلات عملكردي . اين پديده معمولا" پايدار مانده و سبب مي شود كه در بزرگسالي نيز جثه فرد كوچك و قدرت فعاليت او محدود باشد .

تاكنون مداخلات تغذيه اي فراواني انجام شده كه موارد زير را تأييد مي نمايد :

  • تغذيه انحصاري با شير مادر در 6 ماه اول زندگي قوياً تاكيد مي شود .

پس ازشروع غذاي كمكي ، تغذيه با شيرمادر بايد هم چنان ادامه يابد ( كيفيت غذاهاي كمكي در مقايسه با شيرمادر ، ناچيز است ).

  • تراكم انرژي ( Energy Density ) بسياري از غذاهاي آبكي مانند سوپ ، حريره ، فرني يا آبگوشت اغلب كمتر از مقدار پيشنهادي است (6/0 كيلوكالري به ازاء هرگرم ) بنابراين انرژي دريافتي را بايد در صورت امكان از طريق كم كردن آبي كه به غذا اضافه مي شود افزايش داد.
  • اضافه كردن روغن يا شكر گرچه انرژي غذا را بيشترمي كند ولي بر دانسيته پروتئين و ريز مغذي ها اثرمعكوس مي گذارد .
  • آزمايشات كنترل شده اي كه به طور راندوم در زمينه اثرات Procossed Complementary Foods در شيرخواران 6 تا 12 ماهه انجام گرفته اثرات متفاوتي را بررشد نشان داده اند.در سه مورد ، مكمل ياري سبب افزايش وزن و قد شده ، در دو مورد فقط وزن بهبود يافته و در چهار مورد هم هيچ تأثيري بررشد نداشته است .
  • در بيشتر كشورهاي در حال توسعه اگر غذاهاي كمكي با ريز مغذي ها غني نشوند، نمي توانند نياز كودك را تامين كنند و شيرخوار قادر نيست آهن ، روي ، كلسيوم ، ويتامين A ، ويتامين B1 و ويتامين B2 مورد نياز خود را از غذاهاي كمكي به دست آورد و دريافت ويتامين B6 هم اغلب ناكافي است .
  • مداخلات تغذيه اي به صورت اضافه كردن يك ميكرونوترينت در برنامه غذايي كودكاني كه دچار كمبود دريافت بوده اند فوايدي را نشان داده است از جمله ويتامين A از ضايعات چشمي پيشگيري نموده، سبب كاهش مرگ و مير ناشي از سرخك و اسهال شده و سنتز هموگلوبين را افزايش مي دهد . آهن تكامل حركتي و شناختي كودكان و شيرخواران آنميك را بهبود مي بخشد . روي ، رشد كودكان كوتاه قد يا آنان كه سطح روي در پلاسماي خونشان كم است را ارتقاء مي دهد . يد مرگ و مير كودكان و شيوع گواتر را كاهش داده و عملكرد حركتي و ذهني را بهبود مي بخشد . ويتامين B12 رشد و اعمال حركتي را ارتقاء مي دهد .
  • چون احتمال مي رود دركودكان كمبود چند ريز مغذي وجود داشته باشد امروزه توجه بيشتري به تهيه مكمل ياري با چند ريز مغذي(Multiple Micronutrient)شده است . اين نوع مكمل ياري در ميزان رشد قد كودكان كوتاه قد ويتنامي و شيرخواران مكزيكي كه كمتر از 12 ماه سن داشتند موثر ولي در كودكان پرو و گواتمالا تاثيري نداشته است .
  • از جمله ديدگاه هاي جديد ، تهيه يك M.M با ( Base ) چربي است كه در يك آزمايش هم رشد و هم مقدار هموگلوبين (Hb )كودكان كوتاه قد را بهبود بخشيده است همچنين "Sprinkle " داخل كپسول كه بررسي هاي بيشتري را نيازمند است .
  • در كودكان خردسال دريافت ريز مغذي ها را مي توان از طريق افزايش مصرف فرآورده هاي حيواني نيز افزايش داد درچند مطالعه ، اين دو امرهمراه با رشد بهترو وضعيت مناسب تر ريز مغذي ها بوده و در دانمارك افزايش مقدار گوشت دريافتي همراه با افزايش هموگلوبين( Hb ) گزارش شده است .
  • جگر مرغ منبع خوب ريز مغذي ها به ويژه براي شيرخواران و كودكان است .
  • در جوامعي كه غلات ماده اصلي غذايي و بيشترين محتواي غذاهاي كمكي را تشكيل مي دهد غني سازي آن بسيار ارزشمند خواهد بود .

 

How to improve child Growth

An estimated 70% of the world’s stunted children live in Asia .

Growth Stunting in childhood is a risk factor for increased mortality , Poor congnitive and motor development and other impairments in function. It usually persists , causing smaller size and poorer performance in adulthood.Nutrition intervention trials support the following recommendations.

Exclusive breastfeeding is strongly recommended for the first 6 months of life .

Breast feeding should be continued when other foods are added to the infants diet. In general the quality of complemenary foods is poor compared to breast feeding .

The energy density of many gruels , soups, broths and other watery foods fed to infants is often below the recommended 0/6 Kcal/g. Energy intake can be increased by reducing the water added to foods where possible.

Adding extra energy in the form of oil or suger can adversely affect the density of protein and micronutrients in the diet.

Randomized controlled trials of the effects of processed complementary foods have shown a mixed impact on growth . most of the trails included infants 6 to 12 months . In three, the supplement increased weight and length; in two only weight was improved and in another four there was no effect on growth.

In most developing countries the micronutrient content of unfortified complementary foods is inadequate to meet infant’s requirements . It is particularly difficult for infants to consume enough iron , Zn ,or calcium ,and vitamine A , riboflavin ,thiamine and vitamin B6 intakes are often low.

Intervention with single micronutrient have shown benefits for children with low intakes : vitamin A prevents eye loseions , causes a substantial reduction in mortality from measles and diarrhea, and increases Hb synthesis ; iron improves cognitive and motor development of anaemic infants and children; Zn improves growth of children who are stunted or have low plasma Zn ; iodine reduces infant mortality and goitre prevalence and improves motor and mental function ; vitamine B12 improves growth and cognitive function .

Because multiple micronutrient deficiency tends to occur simultaneously , there is interest in the benefits of providing supplements that contain multiple micronutrients , multiple micronutrients caused some improvement in height growth rate in stunted Vietnamese children and in Mexicas infants aged < 12 months, but had no impact on growth in Peru or Guatemala .

Novel approaches to providing micronutrients include a fatbased spread which improved growth and Hb in one trial in stunted children , and encapsulated ” sprinkles “ which are undergoing further trial.

Micronutriens intake can also be improved by targeting animal products to young children . The consumption of higher amount of animal products was associated with better growth and micronutrient status in several studies. Increasing meat intake improved Hb in Danish infants. Meat as chicken liver could be rich micronutrient sources for infants and children ;

Micronutrient fortification of cereal staples is especially important where there are major constituents of complementary foods .

 

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

 

چاقي در كودكان Childhood Obesity

دكتر عبدالله بهرامي - دكتر اميرهومن كاظمي - دانشگاه علوم پزشكي مشهد

اپيدميولوژي :

شيوع چاقي در كودكان به طور قابل توجهي در 3-2 دهه اخير افزايش يافته است و تقريبا در تمام كشورهاي دنيا يك مشكل بهداشتي در حال رشد است . طبق برآورد انجام شده در سال 2001 در انگلستان ، حدود 5/8 درصد از كودكان 6 ساله و 15% از 15 ساله ها چاق محسوب مي شوند . همچنين گزارشات اخير NH و NES نشان دهنده افزايش 13 درصدي چاقي در بين بچه هاي 11-6 سال و نيز 14 درصدي در نوجوانان 19-12 سال در بريتانيا بوده است . گزارشات از اسپانيا افزايش حدود 54% را در شيوع چاقي در بين كودكان 11-6 ساله نشان مي دهد . در ايالات متحده نيز 22% كودكان مورد مطالعه اضافه وزن داشته اند .

در كشور ما آمار دقيقي در مورد شيوع چاقي در كودكان وجود ندارد ، اما متأسفانه براساس يك مطالعه در مناطق مختلف ايران و براساس BM1 ، 9% جوانان شهرنشين در ناحيه خراسان مركزي در معرض چاقي بوده ( بين حدود 80 تا 95 ) و 4% چاق هستند ( حدود 95 و بالاتر )

 

چاقي چيست ؟ ( Wht is Obesity )

چاقي به صورت تجمع فراوان چربي در بدن تعريف شده است . چاقي هنگامي نمايان مي شود كه ميزان جذب انرژي بيش از مصرف آن باشد ، گرچه بعضي از مردم از نظر ژنتيكي چاق هستند .

شاخص توده بدني ( BMI ) براي تعيين چاقي در كودكان معيار دقيق محسوب نمي شود ، چون با وزن تغيير مي كند . در اين افراد مي توان از اندازه گيري چين هاي پوستي استفاده نمود .

مشكلات و عوارض چاقي در كودكان ( The Problem of Childhood Obesity ) :

بسياري از كودكان چاق در بزرگي چاق خواهند شد . علاوه بر افزايش خطر چاقي در بزرگسالي ، ديگر امراض مربوط به آن از جمله خطر بيماري هاي قلبي عروقي ، ديابت ، ساير بيماريهاي متابوليك ، بيماريهاي مفاصل و مشكلات رواني اجتماعي نيز افزايش خواهد يافت . عوارض شديد چاقي در كودكان و نوجوانان نادر است ، اما بعضي بيماريهاي شايع نيز وجود دارد از جمله شيوع ديابت تيپ II كه در يك دوره 12 ساله ، 10 برابر بيشتر مي شود .

 

علل ( Causes ) :

چاقي مي تواند مربوط به تغييرات در نحوه غذاخوردن ، سطح فعاليت فيزيكي و فاكتورهاي ژنتيكي باشد . يكي از عواملي كه در اين زمينه مطرح مي شود جذب انرژي است كه مخالفان و موافقان زيادي دارد . اما گروهي از كارشناسان WHOFAO مدارك متقاعد كننده اي يافته اند كه نشان مي دهد جذب زياد انرژي از غذاهاي چرب و پرچگال يك ريسك فاكتور براي چاقي محسوب مي شود .

همچنين مشاهده شده كه فروش بالاي غذاهاي سرشار از انرژي و شكر و نوشيدني هاي شيرين ريسك فاكتور احتمالي چاقي هستند .

شيوه زندگي ( Life Style ) نيز از عوامل تعيين كننده بوده و كاهش تحرك و فعاليت فيزيكي مي تواند فاكتور مهمي براي چاقي باشد . مطالعات مختلف كاهش تعداد كودكاني كه در مدرسه ورزش مي كنند را نشان مي دهد . مطابق يك بررسي در انگلستان شمار نوجواناني كه 2 ساعت يا بيشتر در يك هفته در مدرسه ورزش مي كنند از 46% در سال 94 به 34% در سال 99 كاهش يافته است . همچنين يك كاهش در تعداد كودكاني كه پياده به مدرسه مي روند از 62% به 56% مشاهده مي گردد .

از ديگر دلايل مهم چـاقي افزايش تفـريحات بدون تحـرك از قبيل تماشـاي تلويزيون ، بازيهاي كامپيوتري و دسترسي به اينترنت است .

تحقيقات مختلف ارتباط زيادي بين چاقي و تعداد ساعاتي كه صرف تماشاي تلويزيون مي شود را نشان مي دهد . مطابق آمار موجود در سال 2002 ، 50% كودكان انگليسي در منزلشان به اينترنت دسترسي دارند .

 

سياستهاي دسته بندي شده براي پيشگيري و درمان چاقي :

الف ـ بهبود بخشيدن رژيم غذايي :

اهم اين سياست مي تواند شامل اين موارد شود :

  1. آموزش شيوه هاي زندگي در مورد تغذيه صحيح
  2. حذف غذاهاي پرچرب از تغذيه مدارس
  3. قراردادن ماليات براي غذاهاي پرچرب كه باعث مي شود بسياري از صنايع محتويات چربي در توليداتشان را كاهش دهند .
  4. كاهش يا ممنوعيت تبليغ غذاهاي چرب يا سرشار از نمك و شكر در تلويزيون يا ديگر اماكن عمومي
  5. ممنوعيت فروش مواد غذايي پرچرب و مصنوعي در مدارس
  6. مديريت رژيم غذايي كه شامل روزه داري يا محدود شدن در مصرف مواد غذايي نسبت به رژيم هاي متعادل حاوي تمام دسته هاي مواد غذايي ، اما با محدوديت معتدل كالري دريافتي و مخصوصاً كاهش چربي رژيم غذايي

ب ـ بهبود سطح فعاليت فيزيكي :

كه موارد زير را شامل مي شود :

  1. آموزش شيوه هاي زندگي در مورد ورزش و فعاليت فيزيكي
  2. مديريت اوقات فراغت در خانواده ، بدين معني كه با كاهش ساعات تماشاي تلويزيون ، به ساير امور تفريحي همراه با تحرك پرداخته شده و تفريحاتي همچون پياده روي و كوهپيمايي جايگزين گردد .
  3. افزايش ساعات ورزش و ايجاد جاذبه فعاليت ورزشي در مدارس

ج ـ تغذيه با شير مادر :

به عنوان يك سياست كلي در تمام سيستم هاي بهداشتي بايد بيش از پيش اهميت اين مسأله براي خانواده ها توضيح داده شود كه علاوه بر فوائد فراوان تغذيه با شير مادر ، به دليل تاثير شير خشك و يا ساير غذاهاي كمكي آماده بر افزايش وزن ، شير مادر اين افزايش وزن اضافي را سبب نمي شود .

د ـ تغيير ديدگاه مردم :

متاسفانه هنوز در بعضي جوامع اين ديدگاه وجود دارد كه كودك چاق سالم تر است و بعضي از خانواده ها چاقي كودك خود را امري مثبت تلقي كرده و از اثرات بعدي و دراز مدت آن غافلند . بايد در برنامه هاي آموزشي ، معيارهاي سلامت كودك به والدين آموزش داده شده و تفكرات اشتباه در اين زمينه اصلاح شود .

درمان :

در برنامه هاي درماني براي چاقي كودكان ، پايين آوردن وزن ، هدف نهايي اين برنامه ها نيست . بلكه ثابت نگه داشتن وزن هدف اين برنامه هاست .

تغييرات كم اما ثابت در وعده هاي غذايي افراد اثرات بهتري نسبت به تغييرات زياد و شديد در كوتاه مدت دارد . بدين منظور يك رژيم غذايي معتدل كه كالري آن 30% كمتر از ميزان كالري مصرف شده در گذشته است ، شروع مناسبي براي اكثر بيماران چاق مي باشد .

واژه هاي كليدي : كودكان ، چاقي