مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی دکتر شيخ

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

 
Nutritional needs of burned children
 

 Dr. Ahmad Sadighi - Pediatric Surgeon

  

A child who has been burned needs a diet higher in calories and proteins to help him/her heal and grow. The child may have an intravenous (IV) line for extra fluids when he/she first comes to the hospital and when is more alert and is feeling better, he/she can start to eat.

Providing adequate calories and nutrients is a difficult task when treating burn injuries, a failure to meet these needs may result in impaired wound healing, negative nitrogen balance, weight loss and decreased immune function.

An initial nutritional assessment should be done as soon as possible after admission to the hospital. This is done early in burn treatment so that appropriate feedings can be initiated within the first 24 to 48 hours after the patient was burned.

The nutritional diet should be high protein, high carbohydrate and also provide the patient with the adequate amount of fats that will help to increase immune function.

Additionally, a vitamin and mineral supplements should be given to the burned child. Among the different vitamins, Vitamin D is very essential.

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

 
بررسي فراواني سوء تغذيه اوليه در كليه كودكان بستري در بخش اطفال بيمارستان شريعتي اصفهان تابستان 82 (‌وابسته به سازمان تأمين اجتماعي )

 دكتر شهناز سمسارزاده متخصص كودكان عضو هيأت علمي دانشگاه آزاد اسلامي واحد نجف آباد - دكترحيدر علي داوري فوق تخصص جراحي اطفال دانشيار دانشكده پزشكي اصفهان  -دكترسيد امير عباس شريف

 

مقدمه : سوءتغذيه در كودكان مهمترين مشكل تغذيه ای در بيشتر كشورها ميباشد كه علت اصلي آن كمبود انرژي است طبق آمارسازمان جهانی بهداشت 150ميليون کودک زير 5 سال بر اساس شاخص وزن به سن و200 ميليون کودک بر اساس شاخص قد به سن در اثر تغذيه ضعيف به سوء تغذيه مبتلا هستند

كودكان مبتلا به سوءتغذيه خفيف يا متوسط نشانه هاي باليني واضحي ندارند اما قدي كوتاهتر يا لاغرتر نسبت به سنشان دارند. اين كودكان در معرض خطر ابتلا به فرم شديد مي باشند.

اثرات زيانبارسوءتغذيه شامل تظاهرات فيزيكي و تكاملي نقص ايمنی، نقايص شناختی پايدار و تاخير تکاملی ميباشد. تغذيه و بيماري دو فاكتور مهمي هستند كه بر رشد كودك تأثير ميگذارند بنابراين ارزيابي رشد به بهترين وجه، وضعيت تغذيه و سلامتي كودك را روشن مي سازد.

لذا اين مطالعه با هدف بررسي فراواني سوء تغذيه اوليه در كليه كودكان بستري در بخش اطفال بيمارستان شريعتي اصفهان تابستان82 و تشخيص سوء تغذيه در مراحل اوليه و در نتيجه کاهش درصد بستری شدن کودکان انجام شد.

  روش : مطالعه ما از نوع توصيفي بود كه به صورت مقطعي روي 122 كودك 1 ماه تا 12 سال بستري در بخش اطفال بيمارستان شريعتي انجام شد. زمان انجام مطالعه تابستان 1382 و روش نمونه گيری(convenience sampling ) بود.

پرسشنامه اي كه حاوي اطلاعاتي راجع به وضعيت اجتماعي اقتصادي و اندازه هاي آنتروپومتريك بود  توسط  پژوهشگر تكميل شد . داده هاي مربوط به وضعيت تغذيه اي كودك با منابع ( NCHS)    مقايسه شده و  شاخص های ( underweight ) W/A و Stunting ( H/A)    wasting ( W/H)   با روش ( Z-score)محاسبه شدند

نتايج: شيوع سوءتغذيه بر اساس  وزن به سن(W/A) : نرمال (7/55%) ، خفيف (7/28%) ، متوسط (5/11%) ، شديد (1/4%). شيوع سوءتغذيه بر اساس قد به سن(H/A) : نرمال (8/82%) ، خفيف (3/12%) ، متوسط (3/3%) ، شديد (6/1%). شيوع سوءتغذيه  بر اساس وزن  به قد(W/H) :  نرمال (1/45%) ،  خفيف (5/38%) ، متوسط (7/10%) ،  شديد  (9/4%)،  اضافه وزن (8/0%)

اين مطالعه در مقايسه با دو مطالعه که در سالهای 1355[تهران] و 1378[بيمارستان بهارلو] انجام شده افزايش فراوانی سوء تغذيه با تابلوی بالينی تاخير رشد را نشان ميدهد . که شايد بتوان از تورم طی سالهای جنگ و پس از آن,تغيير فرهنگ تغذيه و وارد شدن زنان به فعاليتهای اجتماعی به عنوان دلايلی برای اين مسأله نام برد.

البته در مقايسه با مطالعه اي که در سال 1370 [شيراز] انجام گرفت شيوع فرم شديد سوء تغذيه کاهش نشان می دهد.

اين مطالعه نشان داد که سوء تغذيه مشکل بزرگی در کودکان تحت مطالعه ما بوده  واگر چه شيوع سوء تغذيه شديد نسبت به قبل کاهش يافته ولی سوء تغذيه خفيف با عوارضی همانند عفونتهای مکرر, آنمی و نارسايی رشد شيوع بالايی دارد.

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

 
رابطه فاكتورهاي مادري و ميزان موفقيت شير دهي با شير مادرقبل از ترخيص از بيمارستان درمادراني  كه نوزادان كم وزن دارند

دكتر احمد شاه فرهت ،‌ استاديار و فوق تخصص نوزادان ، دانشگاه علوم پزشكي مشهد

 

خلاصه : از آنجايي كه شير مادر بهترين شير براي تغذيه نوزادان بخصوص نوزادان كم وزن مي باشد ما دريك مطالعه مقطعي آينده نگر  از خرداد ماه 1379 تا اسفند ماه 1379 دربخش مراقبت هاي ويژه نوزادان مركز پزشكي  امام رضا(ع) مادران نوزادان كم وزن را براي موفقيت جهت شير دهي قبل از ترخيص مطالعه نموديم .

دراين مطالعه 100 مادربررسي شدند كه 84% آنها داراي شير دهي موفق و15%‌باكمك مادران ديگر نوزادانشان راتغذيه مي نمودند و فقط يك درصد از مادران موفق به شير دهي نبودند .

اين مطالعه نشان مي دهد كه سن مادر ، تعداد زايمان ، تعداد فرزندان ،‌ نوع زايمان ‌، سطح سواد و سطح تحصيلات از نظر آماري ارزش ندارد و يگانه فاكتور موثر درشير دهي وضيعت اقتصادي مادر مي باشد .  (SIG =0.02)

واژه ها ي كليدي : شير مادرنوزادان كم وزن ، موفقيت در شير دهي

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

 
رابطه تغذيه با شيرمادر و اضافه‌وزن و چاقي در كودكان دبستاني شهر همدان

دكتر جعفر سهيلي‌فر* بيمارستان اكباتان همدان ـ بخش كودكان-استاديار گروه كودكان همدان

  دكتر محمود امدادي  استاديار گروه كودكان ـ دانشگاه علوم پزشكي همدان

 

چكيده:

مقدمه: در رابطه با تغذيه با شير مادر در دوران شيرخوارگي و ارتباط آن با شيوع اضافه وزن و چاقي در دوران كودكي پژوهش‌هاي متعددي تا به حال انجام شده، در بعضي از اين پژوهش‌ها، اضافه وزن و چاقي در شير مادر خواران كاهش چشمگيري داشته، ولي در بعضي مطالعات ديگر اين اثر محافظتي بر كاهش اضافه‌وزن و چاقي بي تاثير نشان داده شده است.

با توجه به اين تناقضات تصميم گرفتيم كه يك بررسي در اين زمينه در كودكان دبستاني شهر همدان انجام دهيم.

روش تحقيق: در زمستان سال 1382، 1400 دانش‌آموز دختر و پسر با توجه به فرمول مربوطه از نظر نوع شير مورد تغذيه در 6 ماه اول زندگي و نيز وزن و قد فعلي آنها وارد مطالعه شدند.سعي ما بر اين بود كه دانش آموزان از منطقه اي كه از نظر اقتصادي اجتماعي نزديك به هم هستند انتخاب شوند.  

يافته هاي پژوهش:در اين مطالعه 86 كودك اضافه وزن (4/6 درصد) و 80 كودك چاقي (7/5 درصد) داشتند.

اضافه وزن و چاقي در گروه شيرمادرخوار به ترتيب 1/6 و 8/4 درصد بود، در حالي كه در گروه غيرشيرمادرخوار به ترتيب 5/7 درصد و 7/9 درصد بود. با مقايسه اين ارقام نتيجه مي گيريم كه شيوع اضافه وزن و چاقي در شيرمادرخواران به مراتب كمتر از غير شيرمادرخواران بوده و اين تفاوت از نظر آماري  معني دار بود (Pv=0/004)  .نتيجه ديگر اين كه 81 درصد  كودكان دبستاني ما حداقل سابقه 6 ماه مصرف شير مادر را داشته‌اند كه در مقايسه با آمار كشورهاي غربي درصد خيلي بالاتري را نشان مي‌دهد.

نتيجه گيري:در اين مطالعه ما به اين نتيجه رسيديم كه شيرخواراني كه از شير مادر تغذيه مي كنند نسبت به غيرشيرمادرخواران ، احتمال اضافه وزن و چاقي كمتري در دوران كودكي دارند.

كليد واژه‌ها: شير مادرخوار / غير شير مادرخوار / كودكان دبستاني/ اضافه وزن و چاقي

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

 
رابطه بين رژيم غذايي و سلامت لثه ها در كودكستانهاي خصوصي شهر مشهد

دكتر مريم طالبي ( استاديار گروه دندانپزشكي كودكان دانشكده دندانپزشكي مشهد)       

دكتر عليرضا صراف ( استاديار گروه دندانپزشكي كودكان دانشكده دندانپزشكي مشهد)         

دكتر طيبه السادات غضنفري (دندانپزشك)

 

مقدمه: تغذيه سالم و مناسب يكي از عوامل اصلي سلامت بدن از جمله سلامت لثه ها مي باشد. اين امر دركودكان از اهميت خاصي برخوردار است زيرا آنها نياز مبرم و مداوم به تغذيه سالم دارند. ايجاد عادات غذايي مناسب از ابتداي زندگي نه تنها رشد و تكامل فيزيكي كودك را بهبود مي بخشد بلكه محيط مساعدي را جهت سلامت مطلوب دهان فراهم مي سازد.

اهداف: هدف كلي ارزيابي ارتباط رژيم غذايي كودكان سنين قبل مدرسه در كودكستانهاي شهر مشهد با وضعيت سلامت لثه آنها مي باشد.همچنين ارزيابي وضعيت تغذيه كودك از بدو تولد تاكنون و ميزان اهميت والدين به وضعيت تغذيه اي و عادات بهداشتي از اهداف ديگر مطالعه بوده است.

روش تحقيق: در اين مطالعه 250 كودك سنين قبل از مدرسه (105 پسر و 145 دختر) بين سنين 4 تا 5/6 سالگي از سطح كودكستانهاي خصوصي شهر مشهد مورد مطالعه قرار گرفتند. اطلاعات بر پايه پرسشنامه و معاينات تكميل شد. اندكس PMA‌و رژيم غذايي مورد بررسي قرار گرفت و آناليز آماري شد.

يافته هاي پژوهش: تقريباٌ همه كودكان (8/96%) تنقلات بين وعده هاي غذايي اصلي مصرف مي كردند.

-         ارتباطي بين رژيم غذايي و وضعيت سلامت لثه مشخص نشد.

-         ميزان مصرف فراورده هاي شيري، ميوه و سبزيجات و تنقلات بر وضعيت سلامت لثه ها اثر نداشته است.

-         ارتباط معني داري بين زمان مصرف تنقلات و شيريني جات لثه ها مشاهده نشد.

نتيجه گيري: بهداشت دهاني بد زمينه ساز بيماريهاي لثه وپريودنتال است . تاثير رژيم غذايي بر پوسيدگي كاملاٌ مشخص شده اما اثر آن بر بهداشت دهان و سلامت لثه ها  كاملاً مشخص نيست. در مطالعه حاضر ارتباط معني داري بين وضعيت سلامت لثه و رژيم غذايي مطرح نبوده است .