مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی دکتر شيخ

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

پیام بهداشتی : نحوه نگهداری صحیح مواد غذایی یخچال

  • درجه سرمای یخچال راهر از گاه کنترل کنید تا همواره بین صفر تا 4 درجه باشد..
  • از قرار دادن موادغذایی گرم و بیش از حد ظرفیتدر داخل یخچال خودداری نمایید.
  • قبل از گذاشتنسبزی در یخچال آن را تمیز بشویید
  • میوه جات و موادغذایی کپک زدهموجب آلودگی یخچال می شودلذا در صورت مشاهده آنهارا خارج نموده ویخچال آلوده را ضد عفونی نماييد
  • روی غذای خام و نیمپخته رابپوشانیدیا آنها را بسته بندی و در قسمت پایین مواد غذایی پخته شده نگهداری نمایید.
  • یخچال و فریزر رانزدیک اجاغ گاز یا منبع حرارتیدیگر قرارندهید.
  • باز ماندن دربیخچالبرای مدت طولانی و خراب لاستیک دور درب یخچال در افزایش دما موثر است.
  • تمیز کردن مرتب کف وسطوح داخلی یخچال با دستمال تمیز و محلول رقیق جوش شیرینتوصیه میشود.
  • مفدار دفعات خرید رازیادتر کنید.غذاهای سرد راپس از خرید درکنار هم نگهدارینمایید و در کوتاهترین زمان ممکن به یخچال منتقل نمایید.

توصیه های بهداشتی در مورد شیر و فرآوردههای لبنی

  • شیر پاستوریزه راحتمادر داخل یخچال بین صفر تا چهار درجه به مدت حداکثر 48 ساعت نگهداری نمایید.
  • از نگهداری و خریدشیر پاستوریزه در خارج از یخچال خودداری نمایید.
  • چنانچه شیرپاستوریزه بیش از 48 ساعت دریخچال باقی بماند و علائم فساد و بریدگی در آن مشاهده نشود. قبل از مصرف آن را حد اقل بهمدت 10 دقیقه بجوشانید.
  • از مصرف خامه و کره غیر پاستوریزه خودداری نمایید.
  • از مصرف پنیر محلیبپرهیزید.
  • از خرید و مصرف دوغفله ای خودداری نمایید.
  • از مصرف کشک مایع کهدارای علائم کیک زد گی و بوی نامطبوع می باشد خودداری نمایید.
  • کشک مایع پاستوریزه را قیل از مصرف10 تا20 دقیقه بجوشانید.
  • توصیه می شود ازپنیر بستهیا برچسب دارای مجوز بهداشتی استفاده نمایید.
  • کسانیکه با مصرف شیردچار اختلال گوارشی میشوندباید شیر را سرد .به مقدار کم و به دفعات بنوشند ویا بجای شیر از ماست وپنیراستفاده نمایند.
  • 45 گرم پنیر معادل یک لیوانشیر است.

توصیه های بهداشتی در مورد فرآورده های گوشتی

  • از خریدکالباس هایی که تغییر رنگ داده خودداری نمایید.
  • از خرید همبرگر و کباب لقمه غیر منجمد خودداری به عمل آورید.
  • از خریدسوسیس هایی که تاریخ تولید و انقضائ ندارد خودداری نمایید.
  • از نگهداریسوسیس و کالباس به مدت بیش از 36 ساعت دریخچال خودداری نمایید.
  • سوسیس را میتوانجهت نگهداری بیشتردر داخل فریزر منجمد کنید.
  • از خریدسوسیس و کالباسهایی که پوشش آنها پارگی دارد خودداری به عمل آورید.
  • از خوردنسوسیس و کالباس بصورت مداوم خودداری نمایید.

توصیه های بهداشتی لازم در مورد گوشت مرغ و ماهی

  • گوشت مورد مصرف پس از خرید باید بخوبی شسته شود.
  • حتی المقدور از خرید گوشت چرخ کرده و آماده خودداری نمایید.
  • جهت نگهداری گوشت مورد مصرف برای 2تا3 روز از بالاترین قسمت یخچال استفاده نمایید.
  • از خرید گوشتذبح شده در خارج از گشتارگاه های مجاز خودداری نمایید.
  • ماهی تازهمی بایست دارای فلس درخشنده و محکم به بدن چسپیده .چشم برجسته و شفاف .آبشش هایی به رنگ قرمزبوده و بوی نامطبوعی نداشته باشد.
  • گوشتمرغ فاسد –تیره – پرخون یا کبود است.
  • از مصرفمرغهایی که دچار لاغری شدید هستند جدداخودداری نمایید .

روش صحیح نگهداری نان

  • چیدن نان های داغ بر روی هم، کپک زدگی را تسریع، فساد زدگی را تسهیل و ضایعات نان را تشدید می کند؛
  • قبل از سرد شدن کامل نان ها، آنها را دسته نکنید. نان سرد شده را نیز در پلاستیک دربسته بگذارید.
  • حرارت نان باعث کپک زدگی زودرس آن می گردد. از دسته کردن نان داغ جداً بپرهیزید؛
  • نان خوب مستلزم داشتن آرد با کیفیت، نانوای خوب و نگهداری صحیح است؛
  • از خوردن نان سبوس دار در وعده های غذای خود غافل نشوید؛ مصرف نان سبوس دار در هر وعده ی غذایی 30 تا 40 درصد خطر ابتلا به بیماری های قلبی و گوارشی را کاهش می دهد؛
  • خوردن نان سبوس دار مانع از جذب سریع قند و چربی در خون می گردد
  • نان های تیره (حاوی سبوس بیشتر) ارزش غذایی بالاتری نسبت به نان های سفید و روشن دارند؛

 

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

پيامهاي بهداشتي مهم درباره پلاستيك

  • از ظروف پلاستیکی در مایکروویو استفاده نکنید.
  • بطری های آب پلاستیکی را در فریزر قرار ندهید.
  • از لفافه و پوشش پلاستیکی در مایکروویو استفاده نکنید. 
  • ماده شیمیایی Dioxin باعث بروز سرطان خصوصاً سرطان سینه می شود.

دیوکسین یک سم بسیار قوی برای سلول های بدن است.
اخیراً تحقیقاتی توسط دکتر Edward Fujimoto مدیر برنامه ریزی سلامت بیمارستانCastle آمریکا راجع به دیوکسین و چگونگی عملکرد آن در بدن صورت گرفته که در نتیجه آن، توصیه های ذیل ارائه شده است.

نباید غذاهای خود را در ظروف پلاستیکی در مایکروویو گرم کنید، مخصوصاً در مورد غذاهای حاوی روغن و چربی. او اعلام نموده ترکیب «چربی و حرارت بالا و پلاستیک» باعث آزادسازی دیوکسین به داخل غذا و در نهایت به درون سلول های بدن ما می شود. 
به جای آن برای گرم کردن غذا استفاده از ظرف شیشه ای مثل پیرکس و چینی توصیه می شود،

بطری های پلاستیکی آب را در فریزر برای انجماد قرار ندهید، چون این کار باعث آزادسازی سم دیوکسین از ظروف پلاستیکی می شود.


غذاهای فوری (Fast Food) و سوپ ها باید از ظرف یک بار مصرف تخلیه و در ظرف دیگری گرم شوند.
کاغذ بد نیست، ولی نمی دانیم که مطمئن تر از ظروف شیشه ای و غیره باشد.
وقتی که قبلاً رستوران های غذای فوری (Fast Food) غذا را از ظروف یونولیت (Foam)به ظرف کاغذی جابجا کردند، مسئله دیوکسین یکی از دلایل انجام این کار بود.

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

دريافت فايل pdf

پيامهاي بهداشتي پسماند:

· از فشردن کیسه هاي زباله جهت کاهش حجم اکیدا" خودداري نماييد .

· از ریختن زباله یا شیرابه زباله ها در هنگام حمل زباله خودداري نماييد .

· در صورت عدم وجود کیسه زباله مقاوم، از دو کیسه همرنگ داخل یکدیگر استفاده نماييد .

· کیسه هاي زباله بیش از حد پر نشوند تا بتوانند درب آن ها را به خوبی گره بزنيد .

· وقتی 4/3 ظروف و کیسه هاي پلاستیکی محتوي پسماند پزشکی پر شد پس از بستن کیسه ها، آنهارا جمع آوري نمایيد.

· وقتي 3/2 ظروف سفتي باکس پرشد پس از چسب زدن درب آنها- داخل کيسه زردرنگ گذاشته شود وبه محل نگهداری موقت انتقال داده شوند .

· سطل هاي زباله را پس از خارج کردن زباله ، بلافاصله شسته و ضدعفونی کنند.

· حمل پسماندها در بيمارستان به وسيله گاری های چرخ داری که برای هيچ منظور دیگری از آن ها استفاده نمی شود و دارای مشخصات زیر باشد انجام می گيرد :

· الف(بارگيری و تخليه بار آن ها آسان است ب(تميز کردن آن آسان است.

· ج(فاقد لبه های تيز و برنده ای باشد ( به کيسه زباله ها ضمن بارگيری و تخليه آسيب نرساند)

· وسيله حمل پسماندها همه روزه با گندزدای مناسب توسط متصدی جمع آوری پسماندهاي هر بخش نظافت و گندزدائی شود .

· همه کيسه های پسماندها سربسته و دست نخورده تا پایان مدت حمل باقی می ماند .

· نيروهای خدماتی از سيستم پرتاب برای انتقال زباله به محل نگهداری استفاده نمی کنند .

· متصدیان حمل زباله حمل پسماندها رابه گونه ای انجام می دهندکه کيسه ها دچار پارگی، شکستگی وبيرون ریزی پسماند نشوند.

· دقت شود که پسماندها در بخش ها باقی نمانند و بلافاصله پس از جمع آوری به محل نگهداری موقت انتقال داده شوند .

· دقت شود در زمان جمع آوری پسماندها از دستکش، ماسک و لباس مخصوص استفاده نمايند .

 

در هنگام جابجایی پسماندها متصدیان جمع آوری زباله با دستکش کار دست به دکمه آسانسور ، دستگيره دربها و ... نزنند

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

 

پيامهاي بهداشی درباره مواد غذایی

ای مردم از آن چه در زمین است حلال و پاکیزه را بخورید . ( آیه 168 سوره بقره )

  • شیر پاستوریزه باید در یخچال نگهداری شده و قبل از انقضای تاریخ به مصرف برسد .
  • قوطیهای کنسرو سالم باید فاقد هر گونه بادکردگی و زنگ زدگی باشند .
  • قوطیهای کنسرو سالم باید فاقد هر گونه فرو رفتگی و ضرب دیدگی باشند .
  • تخم مرغ را هرگز نشویید و در صورت شستن سریعا مصرف کنید .
  • تخم مرغهای شکسته و ترک خورده بیشتر در معرض آلودگی هستند.
  • در صورت مشاهده مواد غذایی کپک زده أنها را سریعا از یخچال خارج و ظروف و یخچال ألوده را ضد عفونی نمایید .
  • قبل از قرار دادن گوشت . سبزی و میوه جات در یخچال آنها را شسته و ضد عفونی نمایید .
  • تغذیه سالم . حق همه است .
  • از خرید و مصرف شیرینی جات و تنقلات حاوی رنگهای مصنوعی به شدت پرهیز کنید .
  • استفاده از کیسه های پلاستیکی سیاه بازیافتی جهت بسته بندی مواد غذایی . غیر بهداشتی و ممنوع است .
  • غذای پخته را حتما در یخچال نگهداری کنید .
  • از مصرف مجدد روغن حرارت دیده جدا خوداری نمایید .
  • روغن مایع را در محل خنک دور از نور و هوا نگهدارید .
  • نمک را کم مصرف کنید اما آن هم از نوع ید دار باشد .
  • از حرارت دادن زیاد و طولانی روغن مایع خودداری کنید .
  • از خرید گوشت چرخ کرده آماده خودداری نمایید .
  • برای پیشگیری از بیماریهای روده ای حتما میوه و سبزیجات را با محلول پرکلرین ضدعفونی نمایید .
  • یکی از راههای پیشگیری از ابتلا به کیست هیداتیک سالم سازی سبزیجات طبق دستورالعمل میباشد .
  • سالم سازی سبزیجات شامل 4 مرحله است

دستورالعمل ضدعفوني ميوه و سبزيجات

1- ابتدا سبزيجات را به خوبي پاک کرده ، شستشو دهيد تا مواد زائد و گل و لاي آن برطرف شود براي اجراي دقيقتر اين عمل سبزي را به مدت 15 دقيقه در آب خيس کرده و سپس آبکشي نمائيد .

2- براي ضدعفوني کردن و از بين بردن ميکروبها ، يک گرم (نصف قاشق چايخوري) پودر پرکلرين 70 درصد را در ظرف 5 ليتري پر از آب ريخته ، کاملاً حل کنيد تا محلول ضدعفوني کننده به دست آيد . سپس سبزي را براي مدت 5 دقيقه در محلول ضدعفوني کننده قرار دهيد تا ميکروبهاي آن از بين بروند.

3- سبزي ضد عفوني شده را مجدداً با اب سالم بشوئيد تا باقيمانده کلر از آن جدا شود . دقت و توجه کافي نمائيد که آبکشي نهايي به طور دقيق انجام شود تا هيچ مقدار کلري در سبزيجات يا ميوه ها باقي نماند چرا که در مدت زمان طولاني اثرات نامطلوب روي سلامتي شما و مصرف کنندگان خواهد داشت

نکاتی برای مصرف گوشت

با در نظر گرفتن مواد مغذی موجود در گوشت، باید قبول کنیم که نمی توان گوشت را به طور کامل از رژیم غذایی حذف کرد.
کاری که می توان کرد این است که مواد گوشتی را به میزان لازم به برنامه غذایی خود اضافه کنیم.
* پخت طولانی مدت مواد مغذی موجود در گوشت را از بین می برد.
*از آنجا که گوشت چربی دارد، به هنگام پخت به افزودن روغن نیازی نیست.
*طبخ گوشت به صورت کبابی یا خورشتی بهترین روش پخت گوشت است.
*از گوشت بره که هم نرم تر و هم کم چربی است استفاده کنید.
* از آنجا که چرب ترین قسمت گوشت قرمز یا سفید برای تهیه گوشت چرخ کرده استفاده می شود، هنگام خرید به این موضوع توجه کنید.
* از خریدن گوشت های فرآوری شده پرهیز کنید زیرا این نوع گوشت حاوی ماده شیمیایی سرطان زا به نام سدیم نیتریت است که رنگ تازه قرمز به گوشت می دهد. * در صورت رعایت نکات ذکر شده، خوردن گوشت مشکل ساز نخواهد بود.

رعايت اصول دما در فرآيند طبخ

* دماي روغن عموماً نبايد بيش از 180 درجه سانتي گراد باشد و به محض تغيير رنگ و بو بايد تعويض شود

  • حداقل دماي عمق 74 درجه سانتي گراد دماي مناسبي براي حذف عوامل بيماريزا مثل سالمونلا در گوشت مرغ مي باشد .
  • دماي قسمت مرکز ي غذاهاي پخته شده بايد طبق استانداردي که ذيلاً اشاره مي گردد حرارت ديده باشد :

* لبنيات 71 درجه سانتي گراد * انواع گوشت قرمز 70 درجه سانتي گراد

* ماهي 63 درجه سانتيگراد * تخم مرغ 70 درجه سانتي گراد

بسته های غذایی تان را چگونه در فریزر نگهداری می کنید؟

1- اصولاً باید توجه داشته باشید که دمای فریزر همیشه 18- درجه سانتی گراد باشد. هرگونه تغییر دما، سبب خراب شدن مواد غذایی داخل فریزر می شود.

2- از انباشتن فریزر با مواد غذایی که همگی تازه بوده و نیاز به یخ زدن دارند، بپرهیزید، چون این کار موجب افزایش ناگهانی دمای فریزر و کاهش کیفیت مواد غذایی می شود. بنابراین مواد تازه را به تدریج در فریزر بگذارید.

3- این نکته را هم فراموش نکنید که اولین بسته ی غذایی فریزر شده، باید اولین بسته ای باشد که برای مصرف از فریز خارج می شود.

اگر این روش ها را به کار ببرید مطمئناً همواره از مواد غذایی تازه استفاده خواهید کرد.

جدول مدت زمان نگهداری مواد غذایی منجمد در فریزر:

میوه ها و سبزی ها 8 تا 12 ماه

گوشت ماکیان 6 تا 9 ماه

انواع ماهی به جز تن 3 تا 6 ماه

گوشت قرمز خرد شده یا چرخ کرده 3 تا 4 ماه

فرآورده های گوشتی مثل سوسیس و کالباس و گوشت نمک سود 1 تا 2 ماه

توجه: سبزی ها را قبل از انجماد، توسط بخار و یا با مقدار کمی آب بپزید. سپس آن را سرد کرده، بسته بندی و منجمد کنید.

خارج کردن مواد غذایی از حالت انجماد

  • مهمترین عامل محدود کننده رشد میکرو ارگانیسم ها، کنترل درجه حرارت و زمان طبخ و نگهداری مواد غذایی است. مواد غذایی منجمد را باید بصورت منجمد شده نگهداری نمود. مواد غذایی بالقوه خطرناک را باید سریعاً و به روشی مناسب از حالت انجماد خارج نمود تا از رشد سریع باکتریهای پاتوژن جلوگیری گردد. برای ذوب یا خارج کردن مواد غذایی بالقوه خطرناک از حالت انجماد شرایط زیر باید رعایت گردد:

الف) مواد غذایی در حالت فريز در دمای 5 درجه سانتی گراد یا پائین تر نگهداری شوند.

ب) بطور کامل در آب جاری غوطه ور گردد. برای این روش موارد زیر هم باید رعایت گردد

1) دمای آب 21 درجه سانتی گراد یا کمتر باشد،

2) سرعت آب برای اختلاط کافی باشد،

3) دمای قسمت های ذوب شده مواد غذایی آماده مصرف نباید به بالای 5 درجه سانتی گراد برسد

ج) استفاده از مایکروویو.

مواد غذایی آماده مصرف نظیر کنسروها، مواد غذایی بسته بندی شده در کارخانه و ... را باید قبل از مصرف در دمای حداقل 57 درجه سانتی گراد گرم نمود. گرم کردن مجدد مواد غذایی از 4 درجه سانتی گراد به 74 درجه سانتی گراد نباید بیش از 2 ساعت بطول انجامد . به فاصله دمایی از 4 تا 60 درجه سانتی گراد، ناحیه خطرناک می نامند بنابراین در هنگام حرارت دادن مجدد مواد غذایی، بایستی سریعاً از این ناحیه عبورکرد.