مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی دکتر شيخ

پيامهاي بهداشتي درباره مواد غذايي

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال
 

 

پيامهاي بهداشی درباره مواد غذایی

ای مردم از آن چه در زمین است حلال و پاکیزه را بخورید . ( آیه 168 سوره بقره )

  • شیر پاستوریزه باید در یخچال نگهداری شده و قبل از انقضای تاریخ به مصرف برسد .
  • قوطیهای کنسرو سالم باید فاقد هر گونه بادکردگی و زنگ زدگی باشند .
  • قوطیهای کنسرو سالم باید فاقد هر گونه فرو رفتگی و ضرب دیدگی باشند .
  • تخم مرغ را هرگز نشویید و در صورت شستن سریعا مصرف کنید .
  • تخم مرغهای شکسته و ترک خورده بیشتر در معرض آلودگی هستند.
  • در صورت مشاهده مواد غذایی کپک زده أنها را سریعا از یخچال خارج و ظروف و یخچال ألوده را ضد عفونی نمایید .
  • قبل از قرار دادن گوشت . سبزی و میوه جات در یخچال آنها را شسته و ضد عفونی نمایید .
  • تغذیه سالم . حق همه است .
  • از خرید و مصرف شیرینی جات و تنقلات حاوی رنگهای مصنوعی به شدت پرهیز کنید .
  • استفاده از کیسه های پلاستیکی سیاه بازیافتی جهت بسته بندی مواد غذایی . غیر بهداشتی و ممنوع است .
  • غذای پخته را حتما در یخچال نگهداری کنید .
  • از مصرف مجدد روغن حرارت دیده جدا خوداری نمایید .
  • روغن مایع را در محل خنک دور از نور و هوا نگهدارید .
  • نمک را کم مصرف کنید اما آن هم از نوع ید دار باشد .
  • از حرارت دادن زیاد و طولانی روغن مایع خودداری کنید .
  • از خرید گوشت چرخ کرده آماده خودداری نمایید .
  • برای پیشگیری از بیماریهای روده ای حتما میوه و سبزیجات را با محلول پرکلرین ضدعفونی نمایید .
  • یکی از راههای پیشگیری از ابتلا به کیست هیداتیک سالم سازی سبزیجات طبق دستورالعمل میباشد .
  • سالم سازی سبزیجات شامل 4 مرحله است

دستورالعمل ضدعفوني ميوه و سبزيجات

1- ابتدا سبزيجات را به خوبي پاک کرده ، شستشو دهيد تا مواد زائد و گل و لاي آن برطرف شود براي اجراي دقيقتر اين عمل سبزي را به مدت 15 دقيقه در آب خيس کرده و سپس آبکشي نمائيد .

2- براي ضدعفوني کردن و از بين بردن ميکروبها ، يک گرم (نصف قاشق چايخوري) پودر پرکلرين 70 درصد را در ظرف 5 ليتري پر از آب ريخته ، کاملاً حل کنيد تا محلول ضدعفوني کننده به دست آيد . سپس سبزي را براي مدت 5 دقيقه در محلول ضدعفوني کننده قرار دهيد تا ميکروبهاي آن از بين بروند.

3- سبزي ضد عفوني شده را مجدداً با اب سالم بشوئيد تا باقيمانده کلر از آن جدا شود . دقت و توجه کافي نمائيد که آبکشي نهايي به طور دقيق انجام شود تا هيچ مقدار کلري در سبزيجات يا ميوه ها باقي نماند چرا که در مدت زمان طولاني اثرات نامطلوب روي سلامتي شما و مصرف کنندگان خواهد داشت

نکاتی برای مصرف گوشت

با در نظر گرفتن مواد مغذی موجود در گوشت، باید قبول کنیم که نمی توان گوشت را به طور کامل از رژیم غذایی حذف کرد.
کاری که می توان کرد این است که مواد گوشتی را به میزان لازم به برنامه غذایی خود اضافه کنیم.
* پخت طولانی مدت مواد مغذی موجود در گوشت را از بین می برد.
*از آنجا که گوشت چربی دارد، به هنگام پخت به افزودن روغن نیازی نیست.
*طبخ گوشت به صورت کبابی یا خورشتی بهترین روش پخت گوشت است.
*از گوشت بره که هم نرم تر و هم کم چربی است استفاده کنید.
* از آنجا که چرب ترین قسمت گوشت قرمز یا سفید برای تهیه گوشت چرخ کرده استفاده می شود، هنگام خرید به این موضوع توجه کنید.
* از خریدن گوشت های فرآوری شده پرهیز کنید زیرا این نوع گوشت حاوی ماده شیمیایی سرطان زا به نام سدیم نیتریت است که رنگ تازه قرمز به گوشت می دهد. * در صورت رعایت نکات ذکر شده، خوردن گوشت مشکل ساز نخواهد بود.

رعايت اصول دما در فرآيند طبخ

* دماي روغن عموماً نبايد بيش از 180 درجه سانتي گراد باشد و به محض تغيير رنگ و بو بايد تعويض شود

  • حداقل دماي عمق 74 درجه سانتي گراد دماي مناسبي براي حذف عوامل بيماريزا مثل سالمونلا در گوشت مرغ مي باشد .
  • دماي قسمت مرکز ي غذاهاي پخته شده بايد طبق استانداردي که ذيلاً اشاره مي گردد حرارت ديده باشد :

* لبنيات 71 درجه سانتي گراد * انواع گوشت قرمز 70 درجه سانتي گراد

* ماهي 63 درجه سانتيگراد * تخم مرغ 70 درجه سانتي گراد

بسته های غذایی تان را چگونه در فریزر نگهداری می کنید؟

1- اصولاً باید توجه داشته باشید که دمای فریزر همیشه 18- درجه سانتی گراد باشد. هرگونه تغییر دما، سبب خراب شدن مواد غذایی داخل فریزر می شود.

2- از انباشتن فریزر با مواد غذایی که همگی تازه بوده و نیاز به یخ زدن دارند، بپرهیزید، چون این کار موجب افزایش ناگهانی دمای فریزر و کاهش کیفیت مواد غذایی می شود. بنابراین مواد تازه را به تدریج در فریزر بگذارید.

3- این نکته را هم فراموش نکنید که اولین بسته ی غذایی فریزر شده، باید اولین بسته ای باشد که برای مصرف از فریز خارج می شود.

اگر این روش ها را به کار ببرید مطمئناً همواره از مواد غذایی تازه استفاده خواهید کرد.

جدول مدت زمان نگهداری مواد غذایی منجمد در فریزر:

میوه ها و سبزی ها 8 تا 12 ماه

گوشت ماکیان 6 تا 9 ماه

انواع ماهی به جز تن 3 تا 6 ماه

گوشت قرمز خرد شده یا چرخ کرده 3 تا 4 ماه

فرآورده های گوشتی مثل سوسیس و کالباس و گوشت نمک سود 1 تا 2 ماه

توجه: سبزی ها را قبل از انجماد، توسط بخار و یا با مقدار کمی آب بپزید. سپس آن را سرد کرده، بسته بندی و منجمد کنید.

خارج کردن مواد غذایی از حالت انجماد

  • مهمترین عامل محدود کننده رشد میکرو ارگانیسم ها، کنترل درجه حرارت و زمان طبخ و نگهداری مواد غذایی است. مواد غذایی منجمد را باید بصورت منجمد شده نگهداری نمود. مواد غذایی بالقوه خطرناک را باید سریعاً و به روشی مناسب از حالت انجماد خارج نمود تا از رشد سریع باکتریهای پاتوژن جلوگیری گردد. برای ذوب یا خارج کردن مواد غذایی بالقوه خطرناک از حالت انجماد شرایط زیر باید رعایت گردد:

الف) مواد غذایی در حالت فريز در دمای 5 درجه سانتی گراد یا پائین تر نگهداری شوند.

ب) بطور کامل در آب جاری غوطه ور گردد. برای این روش موارد زیر هم باید رعایت گردد

1) دمای آب 21 درجه سانتی گراد یا کمتر باشد،

2) سرعت آب برای اختلاط کافی باشد،

3) دمای قسمت های ذوب شده مواد غذایی آماده مصرف نباید به بالای 5 درجه سانتی گراد برسد

ج) استفاده از مایکروویو.

مواد غذایی آماده مصرف نظیر کنسروها، مواد غذایی بسته بندی شده در کارخانه و ... را باید قبل از مصرف در دمای حداقل 57 درجه سانتی گراد گرم نمود. گرم کردن مجدد مواد غذایی از 4 درجه سانتی گراد به 74 درجه سانتی گراد نباید بیش از 2 ساعت بطول انجامد . به فاصله دمایی از 4 تا 60 درجه سانتی گراد، ناحیه خطرناک می نامند بنابراین در هنگام حرارت دادن مجدد مواد غذایی، بایستی سریعاً از این ناحیه عبورکرد.