عوامل موثر در رشد

مراحل رشد و نمو - عوامل موثر در رشد - تكامل حركتي - رشد ذهني نوزادان - رشد ذهني كودكان - رشد كنترل ادرار

عوامل موثر در رشد :

رشد ونمو انسانها متاثر از دو عامل بسيار مهم ارث و محيط است كه در مورد عامل ارث كه يك عامل بالقوه است تاثير كمي مي توان در آن گذاشت اما در مورد عامل محيط فاكتورهايي را مي توان تقويت كرد و يا كاهش داد .

عوامل محيطي در دو مرحله قبل و بعد از تولد قابل ملاحظه مي باشد :

1- عوامل محيطي قبل از تولد مانند :

• تغذيه صحيح مادر

• وضعيت اقتصادي ، فرهنگي ، بهداشتي و برخي از بيماريهاي مادر مي تواند بر روي جنين اثر گذار باشد مانند : سرخجه ، سيفليس كه مي تواند باعث عفونت جنين در رحم شود .

2- فاكتورهاي محيطي بعد از تولد نقش بسيار مهمي در رشد و نمو كودك دارد كه عبارتند از :

• سن : رشد و نمو در سال اول زندگي و دوران بلوغ سريعتر از ديگر دوره هاي زندگي است .

• جنس : دوران بلوغ جنسي دختران از ده سالگي و پسران از سيزده سالگي اغاز مي شود .

• تغذيه : نقش بسيار مهمي در رشد و نمو دارد . كمبود غذاها مثل كمبود ويتامين D و يا كمبود پروتئين مانع رشد و نمو مي شود . و همچنين تغذيه نامتعادل نيز مانع رشد و نمو مي شود .

• بيماريها : بيماريهاي مزمن و يا ناهنجاريها هاي مادر زادي سبب تاخير رشد و نمو مي شود .عوامل آندوكرين ( غدد درون ريز ) ، كم كاري بعضي غدد مترشحه درون ريز مثل تيروئيد و هيپوفيز سبب تأخير رشد مي شود .

3 عوامل محيطي : مانند فقدان نور آفتاب

4 عوامل رواني كه بيشتر باعث كم اشتهايي و به دنبال آن سبب تاخير رشد مي شود .

5 - وضع اقتصادي ، فرهنگي ، بهداشتي ، فقر ، كمبود سرويس هاي بهداشتي ، عادات غلط و عدم اطلاع از تغذيه صحيح و بهداشتي باعث تاخير رشد مي شود .