نظر اجمالی تغذيه تکميلی

نظر اجمالي - سن شروع غذا - برنامه غذايي ... - دستور چند غذاي كمكي ..

مقدمه :

دوران رشد جنيني و دو سال اول زندگي كودك داراي اهميت ويژه اي است كه تأثير سوء تغذيه در اين برهه از رشد تأثيرات غير قابل جبراني بر روي رشد جسمي و مغزي كودك خواهد داشت .

بررسي هاي علمي انجام شده در ايران بيانگر اين مسئله است وزن و قد و رشد كودكان تا سن 6 ماهگي كه فقط از شير مادر تغذيه شده اند مطابق استانداردهاي بين المللي است . بيشترين ميزان سوء تغذيه در سن 1تا 2 سالگي مشاهده مي شود، بنابراين از سن 6 ماهگي به بعد بايد غذاي كمكي شروع شود تا فرصت يادگيري غذا خوردن و روند رشد او مختل نشود .

تعريف تغذيه تكميلي :

تغذيه تكميلي به معني دادن غذاهاي ديگر علاوه بر شير مادر به كودك مي باشد. شير مادر تا سن 6 ماهگي به عنوان يك منبع مهم مواد مغذي بدون اضافه كردن هيچ نوع مواد ديگر براي رشد شير خواركافي است اما بعد از سن 6 ماهگي نيازهاي تغذيه اي كودك تنها با شير مادر برآورده نمي شود و لازم است علاوه بر شير مادر غذاهاي نيمه جامد را براي كودك شروع نمود. شروع غذاهاي كمكي قبل از سن 6 ماهگي امكان ابتلا به عفونت ها و اسهال را افزايش مي دهد و باعث توقف رشد كودك مي شود و شروع زود هنگام تغذيه تكميلي باعث كاهش مكيدن پستان مادر شده كه از عوامل مهم كاهش ترشح شير مادر است . مواد غذايي كه علاوه بر شير مادر به كودك داده مي شود غذاهاي تكميلي و فرآيند تغذيه آنها را تغذيه تكميلي مي نامند.

جهت حفظ سلامتي كودكان با شروع تغذيه تكميلي مي بايد به مغذي ، سالم و بهداشتي بودن آنها نهايت توجه و دقت را مبذول داشت

چرا غذاهاي تكميلي مورد نياز است ؟

پس از سن 6 ماهگي (با فعالتر شدن كودك و افزايش سن كودك انرژي مورد نياز كودك بيشتر مي شود) شيرمادر به تنهايي قادر به تأمين انرژي و جوابگوي نيازهاي تغذيه اي كودك نيست .

شيرخوار نياز به تغذيه تكميلي براي رشد و نمو لازم دارد . بنابراين غذاهاي تكميلي براي پر كردن فاصله بين غذاهاي تغذيه اي كودك و مقدار تأمين شده آن بوسيله شير مادر لازم است بنابراين چنانچه اصول صحيح تغذيه تكميلي براي كودك تأمين نشود رشد كودك سير آهسته اي را طي مي كند و در صورت ارائه اين فقر غذايي ممكن است حتي متوقف شود يا آهسته شود. در شروع تغذيه تكميلي به كيفيت آن به لحاظ تأمين انرژي، آهن ، روي و ويتامين آ كه مورد نياز همه كودكان است بايد بيشتر توجه شود .