مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی دکتر شيخ

نقش فاكتورهاي تغذيه اي بر سايش دنداني

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال
 

 

نقش فاكتورهاي تغذيه اي بر سايش دنداني در كودكان

دكتر معصومه ابراهيمي، استاديار دانشكده دندانپزشكي، دانشگاه علوم پزشكي مشهد

مقدمه: اروژن دنداني (dental erosion) از دست رفتن نسج دنداني بوسيله اسيدهاي غير باكتريايي است. اتيولوژي اروژن مولتي فاكتوريال است و كاملا مشخص نشده است. منابع اسيدهايي كه منجر به اروژن مي شوند ممكن است intrinsic يا extrinsic باشد. منابع خارجي اسيدهاي اروزيو شامل غذاها، نوشيدني ها، داروهاي اسيدي و اسيدهاي محيطي مي باشد. اسيدهاي با منشا داخلي شامل اسيدهاي معده هستند كه در طي regurigitation, reflux disorders و bulimia در تماس با دندانها قرار مي گيرند. شيوع اروژن دنداني بين 25% تا 60% در كشورهاي مختلف گزارش شده است.

يكي از فاكتورهاي اتيولوژيك اصلي در اروژن دنداني diet مي باشد. گزارشات مربوط به اروژن دنداني با منشا تغذيه اي در كودكان غالبا مربوط به نوشيدني هاي كربناته و اغلب همراه با عادات نوشيدني مي باشد.

نقش فاكتورهاي life style در اروژن مهم مي باشد، كه اين مي تواند شامل هر تغييري در عادات تغذيه اي، ورزش، داروها و روشهاي بهداشت دهاني باشد. يكي از تاثير گذارترين تغييرات، مصرف soft drink است كه 3/2 از آنها توسط كودكان و نوجوانان مصرف مي شود. در سالهاي اخير مصرف شير، قهوه و چاي بميزان بالايي در نوجوانان كاهش يافته است.

روش تحقيق: بصورت مروري بر جديدترين مقالات و كتب معتبر علمي بوده است.

نتايج: توصيه هاي تغذيه اي جهت استفاده از نوشيدنيها و غذاهاي سالم جهت جلوگيري از پوسيدگي و سايش مهم مي باشد و با تاكيد بر بالانس رژيم غذايي و كاهش تكرر دريافت نوشيدني ها و غذاهاي اروزيو و كاريوژنيك مي توان از ايجاد پوسيدگي و سايش دنداني پيشگيري كرد.

 

Title : The Role of Nutritional Factors on Dental Erosion in Children

Author: Dr. M Ebrahimi, Assistant Professor of pediatrics Department, Faculty of Dentistry, Mashad University of Medical Sciences

Introduction: Dental erosion is the nonbacteriogenic, acid-induced loss of tooth structure. The etiology of erosion is multifactorial and not fully understood. Sources of acids that can lead to erosion may be extrinsic or intrinsic. Extrinsic sources of erosive acids include acidic foods and drinks, medications and envirommental acids. Intrinsic acids are gastric acids, which come in contact with teeth during regurgitation, reflux disorders and bulimia. The prevalence of erosion ranges between 25%-60% reported in the scientific literature based on a wide variety of indices for erosion, different countries and population groups. It is widely believed that the prevalence of erosion is increasing.

One of the main etiological factors for erosion in many surveys, was diet.

Recent commentary on the etiology of erosion often includes a discussion of the role of lifestyle factors. This includes any changes in dietary habits, sport, recreational drugs, and oral hygiene practices. One of the most influential changes is the consumption of soft drinks, two thirds of which are drunk by children and adolescents. In recent years milk, tea, coffee consumption has decreased in adolescents.

Methods and Materials: Review of literatures

Results: It is even more important to highlight the need for a balanced diet with an emphasis on good nutrition and decreasing the frequency of intake of cariogenic and erosive foods and drinks.