مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی دکتر شيخ

ميان وعده هاي غذايي مناسب

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال
 

 

ميان وعده هاي غذايي مناسب براي عرضه در بوفه مدارس

شيده فتاحي، مينا كاوياني - نستيتو تحقيقات تغذيه اي و صنايع غذايي كشور

مقدمه و هدف: كودكان در سنين مدرسه در شرايط رشد و تكامل سريع قرار داشته به همين جهت نياز به انرژي و مواد مغذي بيشتري دارند. براي تامين اين نيازها احتياج به يك برنامه غذايي صحيح شامل وعده هاي اصلي غذايي و ميان وعده ها مي باشد.
با توجه به اينكه كودكان در مدرسه آزادي انتخاب و خريد ميان وعده را از بوفه مدرسه دارند، توجه به نوع مواد غذايي عرضه شده در بوفه مدارس حائز اهميت مي باشد و هدف از اين مطالعه ارائه ميان وعده هاي غذايي مناسب جهت عرضه در بوفه مدارس مي باشد.
تحقيقات نشان داده است كه علل بسياري از بيماري هاي مزمن در بزرگسالي (چاقي، قلبي- عروقي، فشار خون، ديابت و ...) ناشي از سوءتغذيه و تغذيه ناصحيح در دوران كودكي مي باشد. مصرف ميان وعده هاي با ارزش تغذيه اي كم كه اكثراً حاوي چربي زياد، نمك و قندهاي ساده مي باشند، علاوه بر كاهش اشتها در كودكان و عدم دريافت وعده هاي اصلي غذا، زمينه ساز ابتلا به انواع بيماري ها مي گردد. همچنين مصرف مواد قندي و چسبنده نظير شكلات و انواع آب نبات ها موجب پوسيدگي و از بين رفتن دندانها مي شود. ضمناً استفاده از مواد افزودني شيميايي در چنين محصولات غذايي و تنقلات (پفك، يخمك،
نوشابه هاي گازدار و ...) موجب ايجاد عوارض مختلفي از جمله حساسيت در آنها مي شود.
نتيجه گيري: جهت پيشگيري از سوءتغذيه و تامين انرژي و مواد مغذي كافي در كودكان پيشنهاد مي گردد اقلام غذايي با ارزش تغذيه اي بالا نظير انواع مغزها (پسته، گردو، بادام، فندق و ...)، انواع ميوه هاي خشك و برگه ها (برگه هلو، زردآلو، توت خشك و كشمش...)، ساندويچ هايي مانند نان و پنير و گردو، نان و پنير و گوجه فرنگي، ساندويچ تخم مرغ آب پز، انواع
ميوه هاي تازه فصل و شير و بيسكويت ساده سبوس دار با نظارت مسئول بهداشت و تغذيه مدارس، به عنوان ميان و عده هاي مناسب در بوفه مدارس در دسترس دانش آموزان قرار گيرد.

 

Title: Appropriate snacks in school

Authors: Fattahi, Sh. Kaviani M

Address: National Nutrition & Food Technology Research Institute.

Introduction & purpose: School ages children are in growing process. They need more energy and nutrients. A suitable meal planning including main meals and snacks is essential to provide their nutritional needs. Children at school have many free choices to buy snacks, so these choices is very important and aim of this study is to present suitable snacks in schools.

Many researches have shown that numerous diseases such as obesity, cardiovascular, hypertension and diabetes are derived from malnutrition and inappropriate eating habits during childhood. Intake of snacks with low nutritional value, which commonly contain a lot of fat, salt and simple carbohydrates, results in less appetite and many chronic diseases. Dental caries is another problem in children using sweet candies and chocolates. Allergies causing from food additives in usual snacks like colas, puff, yakhmakh is another health damage to children.

Conclusion: To prevent malnutrition in children and to provide enough energy and micronutrients, it is suggested that foods with valuable nutrients such as nuts, dried fruit and sandwiches like cheese with nuts or vegetables, cooked eggs, milk and cookies and particular fruits should be available in schools as suitable snacks.