مقدمه و هدف: دوران از شيرگيري از بحراني ترين دوره زندگي كودك است و دريافت ناكافي مواد غذايي در اين دوران ميتواند منجر به سو ءتغذيه گردد. از طرفي سو ءتغذيه از معمول ترين و بارزترين دلايل كاهش عمر و بقاي سلامت كودكان در كشورهاي در حال توسعه است.بدين لحاظ تحقيقي با هدف تعيين وضعيت تغذيه كمكي در كودكان زير يكسال مراجعه كننده به درمانگاه هاي شهر ايلام انجام گرفت.
روش تحقيق:در يك مطالعه توصيفي 368مادر كودك 12-6 ماهه مراجعه كننده به 10 مركز بهداشتي درماني با روش نمونه گيري در دسترس انتخاب شدند.ابزار گردآوري داده ها پرسشنامه اي حاوي چهار بخش مشخصات فردي مادر و كودك،وضعيت شيردهي،سوالات آگاهي در مورد تغذيه كمكي و منبع كسب اطلاعات از غذاي كمكي بود كه از طريق مصاحبه تكميل مي شد.
يافته هاي پژوهش:نتايج نشان داد كه رشد 8/84%كودكان در جاده سلامتي بود.رتبه تولد 38%از كودكان اول و فاصله كودك با فرزند قبلي در 7/83%نمونه ها بين 3-1 سال بود.5/83%كودكان از شير مادر و در مواقع نياز تغذيه(8/79%) مي شدند.4/95%مادران غذاي كمكي را شروع و 1/49%)از آنها در سن بالاتر از 6 ماهگي اقدام به اين كار نموده بودند.فاصله شروع يك غذاي كمكي با غذاي ديگر در 2/50%نمونه ها4-3 روز بود و 8/80%در موقع دادن يك غذاي جديد از يك قاشق شروع و تدريجاً اضافه مينمودند.1/62%مادران جهت جلب كودك براي خوردن غذاي كمكي شكر،نمك و ادويه جات اضافه نميكردند. 8/75%غذاي كمكي را با قاشق و فنجان ميدادند و 5/92%از مادران زمان نگهداري غذاي پخته شده در يخچال به مدت 24 ساعت مي دانستند. در نهايت آگاهي 3/64%مادران نسبت به تغذيه كمكي خوب بود.همچنين اولين غذاي كمكي در 8/40%نمونه ها لعاب برنج بود.
نتيجه گيري :به نظر ميرسد آگاهي دادن به افراد جامعه در مورد تغذيه كودكان امكان سوء تغذيه را كاهش ميدهد.بنا براين بايد از همه منابع و امكانات موجود در جهت رسيدن به اين هدف ياري جست.
كلمه كليدي:تغذيه كمكي،كودك زير يك سال، ايلام
The study of food for 6-12 month _old babies in Ilam city
Farahnaz Jokar(The member of scientific committee of medical university)
Guilan university
Introduction and goal:The period of wean is the critical period of child’s life. Unsuitable food and precocious start of complementary food and making and keeping the food in unhealthy conditions in this period lead to malnutrition and diarrhea. Because of the strong correlation between infection and malnutrition , the growth of intestine and the life of baby has faced to danger . For these reasons the study was done in (2001-2002) to determine the condition of complementary food 6-12 months old babieswho have consulted to health and treatment clinics in Ilam.
The method of research:In one descriptive study 368 mothers of 6-12 months old babies who have consulted to 10 centers of health and treatment were selected with available method. The tools for gathering data were questionnaires and were completed by interview. The questionnaires included 4 parts ;baby’s mother and baby’s demographic data,
The pattern of feeding with milk , the rule to feed with complementary food and the reference of the data has collected.
The research findings:The results show that 83.5%of babies were fed with their mother’s milk and 79.9%
of babies were fed only when they had needed. In 48.6% of samples the complementary food was started for over babies 6 months-old. In 22.8%of samples the interval between two different complementary foods was 5-7 days. In 81% of samples; new food was started from one spoon and gradually inereased.In 73% of samples , mothers for attracting baby to complementary food didn’t have to use sugar, salt or seasoning. In 73% of samples mothers had to use spoon or cup in order to feed and in 91.2% of samples ,mothers had thought keeping time for food is 24 hours .In 8.8% of samples,the first and for 28.2% the second auxiliary food was the mixture of several foods .Only the revenue of 64.3% about feeding with complementary food was good. The first reference of samples were health and treatment clinic (65.4%) and for 0% was radio.
Conclusion:Investment in order to develop public awareness about health of babies’ nutrition decreases malnutrition. Consequently ,we should use all sources for receiving it.
Key words: complementary food ,babies, Ilam