آگاهي ،نگرش و عملكرد مادران در مورد تغذيه كودك مبتلا به اسهال در منطقه شرق تهران،1382-1381
ناهيد خلدي، فرهاد جعفري،آذر وحيدي،محمود كردي،محسن براتي
دانشكده پزشكي دانشگاه شاهد، گروه بهداشت و پزشكي اجتماعي
مقدمه و هدف: اسهال از علل عمده سوء تغذيه كودكان است. در اين مطالعه سطح آگاهي،نگرش و عملكرد مادران در مورد تغذيه كودكان زير 2 سال مبتلابه اسهال در منطقه شرق تهران بررسي شده است.
روش تحقيق: 413 مادر داراي كودك زير 2 سال،شامل 260 مراجعه كننده به مركز بهداشتي- درماني و 153 مادر از مهد كودك هاي منطقه شرق تهران بطور اتفاقي انتخاب شدند. داده ها بوسيله پرسشنامه معتبر شده جمع آوري شد. رابطه سن،شغل ،سطح تحصيلات مادر ،تعداد فرزندان،تعداد دفعات ابتلا به اسهال كودك در سال گذشته با امتياز آگاهي،نگرش و عملكرد توسط آزمونهاي x² ،همبستگي t-test و آناليزواريانس تعيين شد.
يافته ها: آگاهي و عملكرد بيشترين درصد مادران متوسط بود و از اين نظر بين مادران مراجعه كننده به مركز بهداشت و مهد كودك تفاوتي وجود نداشت. 25% كودكان در يكسال گذشته سه بار و بيشتر به اسهال مبتلا شده بودند. كته و ماست، لعاب برنج، ORS و عرق نعناع عمده ترين غذا و مايعاتي بودند كه مادران به كودك مبتلا به اسهال داده بودند. آگاهي در مورد چگونگي و مقدار مصرف ORS و تغذيه پس از اسهال كم بود اما 70 % مادران آگاهي خوبي در خصوص تغذيه كودك اسهالي با شير مادر داشتند. آگاهي زنان شاغل بيشتر از مادران خانه دار بود (p = 0/001 ). بين سطح تحصيلات با آگاهي و نگرش همبستگي مثبت پيدا شد ( به ترتيب (p = 0/0001 ) و
(p = 0/03 ) بين تعداد فرزندان و دفعات ابتلاي كودك به اسهال با آگاهي،نگرش و عملكرد رابطه وجود نداشت .
نتيجه گيري :نتايج نشان داد آگاهي و عملكرد مادران در مورد تغذيه كودكان مبتلا به اسهال رضايت بخش نيست و بخصوص در مورد مصرف ORS در زمان استفراغ كودك و مواد غذايي و مايعاتي كه نبايد به كودك خوراند نياز به آموزشهاي بيشتري وجود دارد.
The mothers knowledge, attitude and practice about feeding children suffering diarrhea, east region ot Tehran 2002 -2003
Authors : Kholdi N. Djafari F., Vahidi M., barati M.
Shahed medical school, Health and social medicine department .
Background and purpose: Diarrhea is one of the major causes of malnutrition in infants. The knowledge , attitude and Practice of mothers about feeding under 2-year old children suffering diarrhea in east region of Tehran were studied.
Methods and materials : 413 mothers with an under 2-years old children, 260 from health centers and 153 from baby – care centers were randomly selected. A valid questionnaire was used for gathering data. The mother’s age, Job, educational level , number of children, diarrhea incidence in last year and mothers’ knowledge , attitude and practice were analyzed by x² , correlation, T-test and ANOVA tests.
Results : The knowledge and practice of mothers were at middle level , with no difference between mothers from health center and from baby – care centers. The diarrhea incidence was 3 or more times in last year in 25% of children . Rice and yogurt, ORS and peppermint water were the major food and fluids given to children.
Knowledge level about consumption quantity and nutrition after diarrhea was low . 70 % of mothers had good knowledge about breast – feeding for children with diarrhea. The knowledge in employed mothers was higher than housewives(P=0.001).There were positive correlation between educational level and knowledge and attitude( p = 0.0001 and p = 0.03, respectively), but not between number of children and diarrhea incidence and knowledge , attitude and practice.
Conclusion : Knowledge and practice of mothers about feeding children during diarrhea are not satisfactory . It is necessary to increase knowledge of mothers ,especially about ORS and foods and fluids allowed to feed children during and after diarrhea