بررسي ارتباط تغذيه با نوع بيماري كود كان 2-0 سال بستري در بيمارستان
اعظم پاشا مقدم*** ، مسعود زارع* . حميدرضا بهنام وشاني** و محمود شفيعي***
* كارشناس ارشد آموزش پرستاري و عضو هيأت علمي دانشكده پرستاري نيشابور
** كارشناس ارشد آموزش پرستاري و عضو هيأت علمي دانشكده پرستاري و مامايي مشهد
*** كارشناس پرستاري
مقدمه و اهداف:كودكان امروز، آينده سازان جامعة فردايند. توجه به آموزش و سلامتي آنها، تضمين كنندة سلامتي فرداي جامعه است تغذيه كودكان همواره به عنوان مساله مهم در حفظ سلامتي آنان و در نتيجه جامعه مورد توجه بوده است اهميت اين موضوع در دوران بيماري و نقاهت بيشتر مي شود زيرا دريافت غذا به دليل بي اشتهايي كم شده واز طرف ديگر مشكلاتي از قبيل تب، اسهال، استفراغ و گلو درد موجب برهم زدن تعادل دريافت و مصرف انرژي مي گردد واين آغازي است براي توقف و يا تاخير رشد كودك. به همين دليل مطالعه حاضر روي كليه بيماران بستري در بخش اطفال بيمارستان حكيم نيشابور در سال 1382 انجام گرفت.
روش كار : اين مطالعه از نوع تحليلي و بصورت مقطعي بوده و با مراجعه به پرونده هاي كليه بيماران (1056نفر ) انجام گرفت. متغيرهاي متعدد كمي و كيفي مورد تحقيق شامل: اطلاعات دموگرافيك، نوع تغذيه ونوع بيماري بودند.
يافته ها:يافته هاي اين پژوهش نشان داد كه 9/56 درصد پسرو1/43 درصد دختربودند. 1/58 درصد شيرمادر و7درصد ازشيرخشك به تنهائي و35 درصد سايرمواردبودند. 4/47 درصد شهري و6/52 درصد روستائي بودند. 9/43 درصددچار گاستروآنتريت ، 8/29 در صد پنوموني ودر مرحله بعد3/7 در صد تب وتشنج و19 در صد مابقي بيماريهارا تشكيل ميدادند. 3/93 در صد روستائيان و6/87 درصد ساكنين شهر كود كان خودرا باشير مادر تغذيه مي كرد ند.
نتيجه :در زمينه ارتباط بيماري و نوع تغذيه مشاهده شد كه كودكاني كه دچار گاسترو آنتريت بودند 4/55 درصد با شير خشك و 4/40 درصد از شير مادر استفاده مي كردند. آزمون آماري كاي دو ارتباط معني داري بين بيماري گاستروآنتريت و تغذيه با شير خشك را نشان داد ( 013/0p< ). و همچنين آزمون هاي آماري ارتباط معني داري بين هيپوكلسمي در كودكاني كه با شير خشك تغذيه مي كردند مشا هده شد(0001/0 p< ).در بررسي ها رابطه معني داري بين بيماري سپتي سمي ونوع تغديه با شير خشك درشيرخواران مشاهده شد ( 0003/0p< ). همچنين رابطه معني دار نتايج اين پژوهش و پژوهش هاي قبلي نشان دهنده اين است كه سيستم بهداشتي درزمينه تغذيه باشيرمادر در روستاها فعال تر است و بروز بيماري ها در كودكاني كه باشير مادر تغذيه ميكنند كمتر از كودكاني است كه با شير خشك تغديه ميكنند.
گل واژه ها : تغذيه; بيماري; شير مادر ; شير خشك