تغذيه كودك
ناهيد سروي- بيمارستان نمازي شيراز
درهر ديدار پزشكي كه از كودك بعمل مي آيد ارزيابي از وضع تغذيه او نيز بايد بعمل آيد و اين كار يا پرسش از چگونگي تغذيه كودك و اندازه گيري وسيله نسبتاً مطمئن براي پي بردن به اين كه تغذيه كودك كافي است يا خير درطبقه مرفه وتحصيل كرده جامعه به علت سهولت تهيه غذا پيروي از راهنمايي هاي تغذيه اي آسان است ولي درميان طبقه كم در آمد و كم سواد هنوز در كودكان فقر كالري ، ويتامين ها و پروتئين ديده مي شود .
اولين غذاي بچه را شير تشكيل مي دهد ومناسب ترين شير براي نوزاد شير مادراست . دردين مقدس اسلام نيز اين موضوع تأييد و تأكيد شده است چنانچه حضرت محمد مي فرمايد « ليس لهيبي خير من لئن امه » بهتر از شير مادر براي نوزاد وجود ندارد موضوع شير مادر به تمام معني واجد اهميت است و بايد از نظر اخلاق مورد توجه قرار گيرد . دانشمندان اين فن نيزشير مادر را تغذيه طبيعي كودك مي دانند و به تاييد روايات مخصوصاً روايت فوق همگي به اتفاق معتقدند كه بهترين و مناسب ترين خوراكي كه خداوند براي نوزاد انسان و پاره اي از حيوانات آفريده همانا شير مادر است براي جلوگيري از مرگ و مير نوزادان و تامين سلامت انسان هر مادري موظف است كه چند ماه اول زندگي كودك را بوسيله تغذيه طبيعي و شير پستان خود پرورش دهد. شيري كه از پستان پر مهر مادر تراوش ميشود غذايي گوارا است و از هر حيث مناسب است كه آفريدگارجهان براي نوزادان در دوران شير خوارگي مقرر داشته و آن را با مواد و عناصر مختلفه و ويتامين ها ي لازم با اندازه ها معّين آميخته است ، بطوري كه كاملاً با مزاج طفل وفق داده شده است هيچكدام از اقسام شير ، شير گاو ،شير دايه و... واجد يك دهم مزاياي شير مادر نيست.
مواد چربي و همچنين ويتامين هاي شير مادر از هر شيري طبيعي تر و مناسب تر به مزاج كودك است و چون شير مادر نجوشيده مصرف مي شود طبعاً ويتامين هاي محلو ل در آن در اثر حرارت از بين نمي رود .
اگر شير مادر بي نظم و ترتيب و بدون برنامه هم به كودك داده شود اختلال زيادي توليد نمي كند . حال آنكه شير گاو و شير خشك اگر فواصلش منظم نباشد يا مقدار آب و قند آن كم وزياد باشد و يا آنكه مقدار شير از نظر چربي و نظاير آن متناسب با سن كودك و دستور طبيب نباشد طفل را دچار عوارض دستگاه هاضمه خواهند كرد.