چگونه مي توان رشد كودك را بهبود بخشيد ؟
دكتر ناهيد عزالدين زنجاني-متخصص اطفال و مدير عامل انجمن ترويج تغذيه با شيرمادر
خلاصه مقاله : تخمين زده مي شود 70% كودكان كوتاه قد دنيا در آسيا زندگي مي كنند . كوتاه قدي در دوران كودكي ريسك فاكتوري است براي افزايش مرگ و مير ، نقصان تكامل حركتي و شناختي و ساير مشكلات عملكردي . اين پديده معمولا" پايدار مانده و سبب مي شود كه در بزرگسالي نيز جثه فرد كوچك و قدرت فعاليت او محدود باشد .
تاكنون مداخلات تغذيه اي فراواني انجام شده كه موارد زير را تأييد مي نمايد :
- تغذيه انحصاري با شير مادر در 6 ماه اول زندگي قوياً تاكيد مي شود .
· پس ازشروع غذاي كمكي ، تغذيه با شيرمادر بايد هم چنان ادامه يابد ( كيفيت غذاهاي كمكي در مقايسه با شيرمادر ، ناچيز است ).
- تراكم انرژي ( Energy Density ) بسياري از غذاهاي آبكي مانند سوپ ، حريره ، فرني يا آبگوشت اغلب كمتر از مقدار پيشنهادي است (6/0 كيلوكالري به ازاء هرگرم ) بنابراين انرژي دريافتي را بايد در صورت امكان از طريق كم كردن آبي كه به غذا اضافه مي شود افزايش داد.
- اضافه كردن روغن يا شكر گرچه انرژي غذا را بيشترمي كند ولي بر دانسيته پروتئين و ريز مغذي ها اثرمعكوس مي گذارد .
- آزمايشات كنترل شده اي كه به طور راندوم در زمينه اثرات Procossed Complementary Foods در شيرخواران 6 تا 12 ماهه انجام گرفته اثرات متفاوتي را بررشد نشان داده اند.در سه مورد ، مكمل ياري سبب افزايش وزن و قد شده ، در دو مورد فقط وزن بهبود يافته و در چهار مورد هم هيچ تأثيري بررشد نداشته است .
- در بيشتر كشورهاي در حال توسعه اگر غذاهاي كمكي با ريز مغذي ها غني نشوند، نمي توانند نياز كودك را تامين كنند و شيرخوار قادر نيست آهن ، روي ، كلسيوم ، ويتامين A ، ويتامين B1 و ويتامين B2 مورد نياز خود را از غذاهاي كمكي به دست آورد و دريافت ويتامين B6 هم اغلب ناكافي است .
- مداخلات تغذيه اي به صورت اضافه كردن يك ميكرونوترينت در برنامه غذايي كودكاني كه دچار كمبود دريافت بوده اند فوايدي را نشان داده است از جمله ويتامين A از ضايعات چشمي پيشگيري نموده، سبب كاهش مرگ و مير ناشي از سرخك و اسهال شده و سنتز هموگلوبين را افزايش مي دهد . آهن تكامل حركتي و شناختي كودكان و شيرخواران آنميك را بهبود مي بخشد . روي ، رشد كودكان كوتاه قد يا آنان كه سطح روي در پلاسماي خونشان كم است را ارتقاء مي دهد . يد مرگ و مير كودكان و شيوع گواتر را كاهش داده و عملكرد حركتي و ذهني را بهبود مي بخشد . ويتامين B12 رشد و اعمال حركتي را ارتقاء مي دهد .
- چون احتمال مي رود دركودكان كمبود چند ريز مغذي وجود داشته باشد امروزه توجه بيشتري به تهيه مكمل ياري با چند ريز مغذي(Multiple Micronutrient)شده است . اين نوع مكمل ياري در ميزان رشد قد كودكان كوتاه قد ويتنامي و شيرخواران مكزيكي كه كمتر از 12 ماه سن داشتند موثر ولي در كودكان پرو و گواتمالا تاثيري نداشته است .
- از جمله ديدگاه هاي جديد ، تهيه يك M.M با ( Base ) چربي است كه در يك آزمايش هم رشد و هم مقدار هموگلوبين (Hb )كودكان كوتاه قد را بهبود بخشيده است همچنين "Sprinkle " داخل كپسول كه بررسي هاي بيشتري را نيازمند است .
- در كودكان خردسال دريافت ريز مغذي ها را مي توان از طريق افزايش مصرف فرآورده هاي حيواني نيز افزايش داد درچند مطالعه ، اين دو امرهمراه با رشد بهترو وضعيت مناسب تر ريز مغذي ها بوده و در دانمارك افزايش مقدار گوشت دريافتي همراه با افزايش هموگلوبين( Hb ) گزارش شده است .
- جگر مرغ منبع خوب ريز مغذي ها به ويژه براي شيرخواران و كودكان است .
- در جوامعي كه غلات ماده اصلي غذايي و بيشترين محتواي غذاهاي كمكي را تشكيل مي دهد غني سازي آن بسيار ارزشمند خواهد بود .
How to improve child Growth
An estimated 70% of the world’s stunted children live in Asia .
Growth Stunting in childhood is a risk factor for increased mortality , Poor congnitive and motor development and other impairments in function. It usually persists , causing smaller size and poorer performance in adulthood.Nutrition intervention trials support the following recommendations.
-
Exclusive breastfeeding is strongly recommended for the first 6 months of life .
-
Breast feeding should be continued when other foods are added to the infants diet. In general the quality of complemenary foods is poor compared to breast feeding .
-
The energy density of many gruels , soups, broths and other watery foods fed to infants is often below the recommended 0/6 Kcal/g. Energy intake can be increased by reducing the water added to foods where possible.
-
Adding extra energy in the form of oil or suger can adversely affect the density of protein and micronutrients in the diet.
-
Randomized controlled trials of the effects of processed complementary foods have shown a mixed impact on growth . most of the trails included infants 6 to 12 months . In three, the supplement increased weight and length; in two only weight was improved and in another four there was no effect on growth.
-
In most developing countries the micronutrient content of unfortified complementary foods is inadequate to meet infant’s requirements . It is particularly difficult for infants to consume enough iron , Zn ,or calcium ,and vitamine A , riboflavin ,thiamine and vitamin B6 intakes are often low.
-
Intervention with single micronutrient have shown benefits for children with low intakes : vitamin A prevents eye loseions , causes a substantial reduction in mortality from measles and diarrhea, and increases Hb synthesis ; iron improves cognitive and motor development of anaemic infants and children; Zn improves growth of children who are stunted or have low plasma Zn ; iodine reduces infant mortality and goitre prevalence and improves motor and mental function ; vitamine B12 improves growth and cognitive function .
-
Because multiple micronutrient deficiency tends to occur simultaneously , there is interest in the benefits of providing supplements that contain multiple micronutrients , multiple micronutrients caused some improvement in height growth rate in stunted Vietnamese children and in Mexicas infants aged < 12 months, but had no impact on growth in Peru or Guatemala .
-
Novel approaches to providing micronutrients include a fatbased spread which improved growth and Hb in one trial in stunted children , and encapsulated ” sprinkles “ which are undergoing further trial.
-
Micronutriens intake can also be improved by targeting animal products to young children . The consumption of higher amount of animal products was associated with better growth and micronutrient status in several studies. Increasing meat intake improved Hb in Danish infants. Meat as chicken liver could be rich micronutrient sources for infants and children ;
Micronutrient fortification of cereal staples is especially important where there are major constituents of complementary foods .