بررسي همبستگي الگوي مصرف ميوه و سبزي نوجوان 14-12 ساله با مادران
آنها در يكي از مدارس منطقه 9 آموزش و پرورش تهران در سال تحصيل 1382-83
جعفري ل – رحماني خ .
دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي شهيد بهشتي – دانشكده علوم تغذيه و صنايع غذايي
مقدمه و هدف: عادات و رفتارهاي غذايي خانواده از جمله عوامل اجتماعي مهم و موثر بر الگوي مصرف مواد غذايي كودكان و نوجوانان مي باشد و از طرفي ثابت شده است كه الگوي غذايي نامناسب در خانواده و كاهش مصرف ميوه جات و سبزيجات باعث شيوع بالاي ديابت ، بيماري قلبي و عروقي و انواع سرطانها شده است. از اينرو شناخت ميزان تاثير نهاد خانواده در شكل گيري رفتارهاي مثبت و منفي غذايي به ويژه الگوي مصرف ميوه و سبزي در كودكان و نوجوانان ،در طراحي راهبردهاي مناسب براي بهبود تغذيه اهميت به سزايي دارد. اين مطالعه مقطعي – تحليلي نيز با هدف تعيين همبستگي الگوي مصرف ميوه و سبزي دختران نوجوان 12-14 ساله با مادران آنها در يك از مدارس منطقه 9 تهران در سال تحصيل 83-1382 انجام شد.
مواد و روش ها :در اين پژوهش،42 دختر نوجوان در مقطع راهنمايي از يكي از مدارس منطقه 9 تهران ،به همراه مادران آنها ( 42 نفر ) به طور تصادفي انتخاب شدند. اطلاعات وضعيت اجتماعي – اقتصادي دانش آموزان توسط يك پرسشنامه مجزا به دست آمد و اطلاعات الگوي مصرف ميوه و سبزي نيز به وسيله تكميل پرسشنامه هاي بسامد مصرف هفتگي جمع آوري شد.
پردازش داده ها توسط نرم افزار آماري SPSS و تعيين همبستگي با ضريب همبستگي پيرسون صورت گرفت.
يافته ها : يافته هاي مطالعه نشان مي دهند كه همبستگي مثبت و معني داري بين دختران و مادران آنها در بار مصرف هفتگي سبزيجات و ميوه جات غني از ويتامين A از قبيل هويج (37/0 = r ) گوجه فرنگي (49/0 = r ) و خربزه ( 63/0 = r ) وجود دارد ، اين بدان معني است كه با افزايش مصرف هر يك از گروههاي غذايي مذكور در مادران مورد بررسي،بار مصرف آنها در دختران نوجوان هم افزايش مي يابد.
نتيجه گيري : با توجه به اينكه الگوي مصرف ميوه و سبزي دختران نوجوان متأثر از الگوي كلي مصرف غذايي خانواده است و همبستگي و شباهت هاي خانوادگي مشخص بين دختران نوجوان و مادران آنها در شكل گيري عادات غذايي و الگوي مصرف نوجوان وجود دارد،ضرورت توجه به الگوي مصرف غذايي خانواده به عنوان يك ركن مهم اجتماعي به ويژه در برنامه هاي مداخله و آموزش،جهت ارتقاي سطح سلامت و بهبود وضعيت تغذيه در نوجوانان به خوبي روشن مي گردد
The correlation between Adolescent Girl’s Fruits and Vegetables Consumption pattern and their mothers , District 9 of Tehran
Abstract
Introduction : Food habits and dietary behaviors of family are important factors that influence on food intake of children and adolescents. inappropriate food pattern in family and low intake of fruits and vegetables can
cause chronic diseases such as diabetes, cardiovascular diseases and some kinds of cancers.
objectives ; This cross – sectional study aimed to determine the correlation between adolescent girls fruits and vegetables consumption pattern.
and their mothers, in district a of Tehran.
Materials & Methods : study sample included 42 adolescent girls ( 12-14 y) from one school of district 9 and their mothers ( 42 mothers ) . These
Subjects were selected by simple random sampling method
Demographic data were collected by self – administered questionnaire Fruits and vegetables intake data were obtained by food frequency questionnaire for each girl and her mother.
Statistical analysis was performed by SPSS program . The relation between two groups was found by Pearson’ s correlation coefficient.
Results:The study shows that there is a significant correlation between adolescent girls and their mothers in consumption of fruits and vegetables high in vitamin A such as carrot ( r = 0.37); lettuce ( r = 0.43) ;tomato (r=0.49)
Okra ( r = o049 ); watermelon ( r = 0.56 ) ; nectarine ( r = 0707) ;prune ( r = 0.63) ; fig
(r = 0.58 ) ; fruits and vegetables high in vitamin C such as potato ( r = 0.46)
onion ( r = 0.34) ; lettuce ( r = 0.43) ; lime ( r = 0.38 )
; honeydew ( r = 0.83) ; melon ( r = 0.63) . this means that with increased consumption of each kind of fruits and vegetable in mothers frequently consumptions of each kind of fruits and vegetables in girls increase .
Conclusion : Based on the results , fruits and vegetables intake pattern of adolescent girls were influenced by their families , and there was a correlation and resemblances between girls and their mothers . Considering influence of family , on shaping food