مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی دکتر شيخ

بررسي وضعيت تغذيه كودكان سنين صفر

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال
 

 

بررسي وضعيت تغذيه كودكان سنين صفر تا دو سال در سطح شهرستان نيشابور

حميده محمدي **-مسعود زارع* -غلامرضا محمدي* -محمود شفيعي **

*-كارشناس ارشدپرستاري وعضو هيئت علمي دانشكده پرستاري نيشابور

**-كارشناس پرستاري

مقدمه واهداف: بررسي تغذيه كودكان ،يك بخش ضروري در بررسي وضعيت سلامت ميباشد. در بررسي وضعيت تغذيه كودك آگاهي از چگونگي دريافت مواد غذائي كودك بسيار مفيد و مورد استفاده است. گرچه عوامل ديگري نيز وجود دارد كه بايد بررسي گردد. در بررسي تاريخچه غذائي عوامل مرتبط فرهنگي و تغذيه اي كه ميتوانند بر انتخاب و آماده كردن غذاي كودك تاثير گذار باشد بايد مورد نظر باشدوبادقت در اين مورد سئوال گردد و با توجه به نوع سئوالاتي كه پرسيده ميشود قضاوت در مورد تغذيه كودك و مشاوره انجام شود.مزاياي تغذيه با شير مادر در كودكان كاملا ثابت شده است. هر چند با وجود اين حقيقت ميزان مادراني كه كودك خود را با شير مادر تغذيه ميكنند رو به كاهش ميباشد.وپيش بيني ميشود كه تا سال 2010 نيز بسيار كاهش يابد و ميزان آن در زناني كه از وضعيت اجتماعي و اقتصادي پائين تري برخوردار مي باشند نيز كمتر باشد.هدف ما در اين پژوهش بررسي وضعيت تغذيه كودكان سنين بين صفر تا دو سال در سطح شهرستان نيشابور بود.

روش اجرا:اين پژوهش از نوع توصيفي بوده كه در آن با استفاده از پرسشنامه تعداد166 مادر داراي كودك سنين بين 2-0سال مورد مصاحبه قرار گرفته و مشخصات فردي و وضعيت تغذيه كودك از بدو تولد تا كنون مورد پرسش و بررسي قرار گرفت. جامعه پژوهش شامل كليه مادران مراجعه كننده به مراكز بهداشتي درماني و بيمارستان حكيم نيشابور بود.سپس اطلاعات جمع آوري شده مورد تجزيه و تحليل آماري قرار گرفت.

يافته هاي پژوهش: نتايج پژوهش نشان دادكه اكثريت(8/90%)كودكان ترم بوده،اكثريت(4/56%)اولين فرزند خانواده،اكثريت(9/91%)بلافاصله پس از تولد با شير مادر تغذيه شده اند اكثريت(9/75%) مادران باهر بار گريه ودر خواست كودك خودرا تغذيه مي كردند واكثريت(9/58%)مادران منبع كسب اطلاعات خودرادرمورد تغذيه كودك مراكز بهداشت بيان نمودند.نتايج تستها نشان دادكه از نظر تغذيه فعلي كودك با سن مادر (p<0/05 )وسن كودك (p<0/0001) واطلاعات مادر (p<0/05) ارتباط معني دار آماري وجود دارد.

نتيجه:با توجه به اينكه نتايج پژوهش نشان داد كه اكثريت مادران جوان بوده واولين تجربه خود را در مورد تغذيه كودك در حال گذراندن بودند وتنها حدود نيمي (%48/5) از آنها ابراز كردند كه داراي اطلاعات كافي در مورد تغذيه كودك مي باشند واينكه تنها حدود 8/18% آنها غذاي كمكي را بعد از 6 ماهگي براي كودك خود شروع كرده بودند لذا پيشنهاد مي گردد كه برنامه هاي آموزش كودكياري و تغذيه كودك در برنامه هاي آموزش دبيرستانهاي دخترانه و ابتداي ازدواج گنجانيده شود .

واژه هاي كليدي: تغذيه كودك ، شير مادر ، فرمولاوسن كودك

 

The survey of nutritional status in infants

Mohammady.hamideh(RN);Mohammady.Gholamreza(MSN)Zare.masoud(MSN);

Shafei .mahmood(RN).

Neyshabuor Faculty of Nursing ,Imamkhomeny27.Neyshabuor.pobox:738.

Back ground: A nutritional assessment is an essential part of a complete health appraisal.Its purpose is to evaluate the childs nutritional status,the state of balance between nutrient intake and nutrient expenditure or need.Knowledge of the childs dietary intake is a useful and practical component of a nutritional assessment.

In addition to the broad overview of food intake ,the dietary history is concerned with financial and cultural factors that influence food selection and preparation.Because cultural practices are very prevalent in food preparation,it is important to consider carefully the kinds of question that are asked and the judgments made in regard to counseling .

The benefits of breastfeeding are well established .However, despite this fact ,rates of breastfeeding continue to be low ,falling far below the goals of Healthy people 2010.Rates are even lower among ethnic minority and low-income women.

Aim: To investigate Nutritional status of children in Neyshabour.

METHODS: The cross-sectional self-report study was conducted among 166 mothers of hospital and health centers of NeyshabourThe data was collected from mothers by trained interviewers using a structured interview.

In addition to demographic data ,mothers were inquired about the frequency of breastfeeding ,use of commercial infant food products ,and the reasons for the termination of breastfeeding .

Results According to mother’s statements, 56 /6% of children were breastfed 58/9% mothers received advice on child nutrition from the health centers.

The statistical tests showed that there is a significant statistical correlation between mothers, age with child’s nutrition (p<0/0001),childs age with nutrition (p<0/0001) and mothers information with child nutrition.

Conclusion: The number of breastfeed infants decreased with the age.Young mothers should be better educated on breastfeeding.