مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی دکتر شيخ

بررسي عوامل موثر بر طول مدت تغذيه

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال
 

 

بررسي عوامل موثر بر طول مدت تغذيه با شيرمادر دركودكان تحت پوشش مراكز بهداشتي‌درماني شهر ايرانشهر82-1381

زينت مرتضوي ، عفت تمنانلو ، تهمينه كريم زايي - دانشگاه علوم پزشكي زاهدان ، دانشكده بهداشت

مقدمه و هدف: تغذيه با شيرمادر به عنوان بهترين شيوة تغذية كودك مطرح مي باشد. شيرمادر كاملترين غذا براي تغذية كودك است. تغذية شيرخوار با شير مادر ، مادر و كودك را در آينده در برابر بيماريهاي مختلف حفظ مي نمايد. هدف اين مطالعه بررسي عوامل موثر بر طول مدت تغذيه با شير مادر در كودكان تحت پوشش مراكز بهداشتي‌درماني شهرايرانشهربود.

روش تحقيق: در اين مطالعه طول مدت تغذيه با شير مادر در400 کودک زير 3 سال طي يک مطالعة کوهورت تاريخي مورد بررسي قرار گرفت. داده ها با استفاده از نمودار کاپلان ماير و آزمونLog Rank به کمک نرم افزار SPSS آناليز شد.

يافته ها: ميانگين طول مدت شيردهي72/5 ±64/18 ماه بود. با آزمونLog Rank طول مدت شيردهي با تحصيلات مادر ، سن مادر ، سن شروع غذاي كمكي، و رتبة تولد كودك رابطة معني دار آماري نشان داد. ميانگين مدت زمان شيردهي در زنان زير 25 سال 64/17 ماه ، و در زنان بالاي 35 سال92/20 ماه بود. بيشترين ميزان تداوم تغذيه با شيرمادر از نظر تحصيلات در مادران بيسواد (29/19ماه ) مشاهده شد. مادراني كه تغذية تكميلي را قبل از 4 ماهگي كودك شروع كرده بودند ، و همچنين مادراني كه اولين تجربة شيردهي را داشتند كمترين طول مدت شيردهي(به ترتيب 60/12 و 74/17 ماه ) را دارا بودند.

نتيجه گيري: براساس نتايج مطالعه زنان با تحصيلات بالاتر ، سن كمتر ، شاغل اداري ، و با اولين تجربة شيردهي طول مدت شيردهي كمتري داشتند. مداخلات بايستي جهت بهبود و پيشرفت آگاهي و دانش شيردهي ، افزايش اعتماد و اطمينان در مادر به توانايي وي براي شيردهي و غلبه بر موانع شيردهي باشد.

 

The effective factors on the duration of breastfeeding in children referring to Health Centers in Iranshahr- 2003

Authors: Zinat Mortazavi, Effat Tamnanloo, Tahmineh Karimzaei

Address: Zahedan University of Medical Sciences, School of Health

Introduction: Breastfeeding is the best method and the most complete for baby feeding. Breastfeeding protects mother and baby against different diseases. The purpose of this study was to assess the factors on affecting the duration of breastfeeding among children referring to Health Centers in Iranshahr.

Material & Methods: The duration of breastfeeding via a Historical Cohort Study was carried out in Health Centers in Iranshahr, and 400 children less than 3 years were studied. Data was analyzed by using survival analysis (Kaplan miere and Log Rank Test) with SPSS software.

Results: The mean duration of breastfeeding was 18.64±5.72 months. A significant association between duration of breastfeeding and mother age, onset of supplementary feeding, birth rank, and mother education was showed by Log Rank Test. The mean duration of breastfeeding in women less than 25y, and more than 35y was 17.64 and 20.92 months, respectively. The uneducated mothers had the highest level of duration of breastfeeding (19.29). The mother who gave supplementary food to their babies before reaching four months of age, and also the mothers who had first experience had the least duration of breastfeeding (12.60 and 17.74, respectively).

Conclusion: According to the study results, women with higher education, lower age, working women's, and first experience of breastfeeding had lower duration of breastfeeding. Interventions should focus on improving breastfeeding knowledge, enhancing confidence in one's ability to breastfeed, and overcoming barriers to breastfeeding