بررسي عادات غذايي دانش آموزان مقطع راهنمايي ناحيه يك شهر ساري
فاطمه سالمه – طاهره يعقوبي - منيژه زكي زاده - دانشكده پرستاري و مامايي نسيبه ساري
مقدمه : يكي از مهمترين عوامل موثر درشكل گرفتن الگوي غذايي انسان ،عادات غذايي است كه تعيين كننده چگونگي انتخاب آماده كردن ، طبخ ، مصرف و نگهداري مواد غذايي مي باشد . عادات غذايي ريشه در باورهاي انسان ، شيوه زندگي و عوامل مختلفي مثل شرايط اجتماعي ،اقتصادي ،فرهنگي ، جغرافيايي ،مذهبي و غيره كه نسل به نسل به افراد رسيده است دارد. عادات غذايي افراد يك جامعه ارتباط نزديكي به بروز و شيوع بيماريها دارد . شناخت الگوها و عادات غذايي كودكان و تعيين نقاط قوت و ضعف در اين الگو كمك موثري براي برنامه ريزي هاي تغذيه اي و رفع نقاط ضعف و اصلاح الگوهاي غلط خواهد بود.
مواد و روشها : اين تحقيق توصيفي بر روي60 دانش آموز مقطع راهنمايي به صورت تصادفي ساده انجام گرديد . ابزار گردآوري داده ها پرسشنامه و مصاحبه در مورد 24 ساعت ياد آمد خوراك بوده است . جهت تجزيه و تحليل يافته ها از آمار توصيفي استفاده شد .
نتايج :نتايج بدست آمده نشان مي دهد كه اكثريت( 3/78%) واحد هاي پژوهش يك بار در هفته از گروه گوشت استفاده مي كردند ،25% آنان يك بار در هفته مصرف گوشتها ي پروسه شده ( سوسيس و كالباس) داشته اند، اكثريت( 3/28%) دانش آموزان پنج بار و بيشتر در هفته از مواد غذايي كم ارزش مثل پفك ،لواشك و آدامس استفاده مي كردند ، 30/8% واحد هاي پژوهش از گروه شير ولبنيات دررژيم غذايي خود مصرف نمي كردند، اكثريت آنان(55%) از گروه ميوه جات و 3/28% از گروه سبزيجات خام پنج بار درهفته و بيشتر استفاده مي كردند و 6 /26% دانش آموزان فقط دو بار در هفته از گروه حبوبات استفاده مي كردند.
بحث : برنامه ريزي هاي آموزش تغذيه جهت اطلاع و بهبود الگوي غذايي گروه هاي آسيب پذير جامعه ضروري است .