مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی دکتر شيخ

بررسي اثر نوشابه هاي گازدار بر ميكرو

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال
 

 

بررسي اثر نوشابه هاي گازدار بر ميكرو سختي ميناي دندان هاي شيري (آزمايشگاهي)

دكتر صديقه كرباسي * دندانپزشك

دكتر بهجت الملوك عجمي، متحصص دندان پزشكي كودكان

دكتر معصومه ابراهيمي، دانشيار دانشكده دندانپزشكي مشهد

چكيده:

زمينه و هدف: رژيم غذايي به عنوان مهمترين فاكتور اتيولوژيك در اروژن دنداني شناخته شده است كه مصرف بالاي نوشيدني ها و غذاهاي اسيدي در راس آن قرار دارد. هدف از اين مطالعه بررسي آزمايشگاهي اثر تعدادي از نوشابه هاي گازدار بر ميكو سختي ميناي دندان هاي شيري مي باشد.

روش بررسي: مطالعه فوق به صورت آزمايشگاهي مداخله گرانه بر روي 40 دندان شيري فاقد پوسيدگي و سايش انجام شد. بعد از تهيه بلوك هاي مينايي،جهت به دست آوردن اندازه گيري هاي صحيح Microhardness خارجي ترين لايه مينا با استفاده از Sandpaper 2000 و آب پاليش شده و سختي اوليه آنها توسط دستگاه سختي سنج ويكرز ( Matsuzama مدل MHT2) سنجيده شد. سپس بلوك هاي مينايي را در 20 سي سي از محلول هاي مورد آزمايش شامل (نوشابه هاي كوكاكولا، زمزم، پپسي و دوغ آبعلي) به مدت 5 دقيقه قرار داده و مجددا سختي دندان ها سنجيده شد. جهت تجزيه و تحليل داده ها از آناليز كو واريانس و paired sample t-test استفاده شد و در تمامي آزمون ها سطح معني داري 5% به عنوان نتايج معني دار تلقي شد.

يافته ها:نتايج نشان داد كه سختي ميناي دندان هاي شيري قبل از قرار گرفتن آنها در نوشابه كوكاكولا 65/31 ± 4/378 كيلوگرم بر ميلي مترمربع؛ در نوشابه زمزم 31/30 ± 57/373 كيلوگرم بر ميلي مترمربع، در نوشابه پپسي 92/21 ± 38/378 كيلوگرم بر ميلي مترمربع و 79/34 ± 43/385 كيلوگرم بر ميلي مترمربع براي دوغ آبعلي مي باشد.سختي نمونه ها بعد از قرارگيري در نوشابه كوكالا كولا به 15/32 ± 02/333 كيلوگرم بر ميلي مترمربع، در وشابه زمزم به 91/20± 65/339 كيلرگرم بر ميلي مترمربع، در نوشابه پپسي 01/28 ± 27/342 كيلرگم بر ميلي مترمربع و در دوغ آبعلي به 34/32 ± 46/341 كيلوگرم بر ميلي مترمربع كاهش يافت. اختلاف قابل توجهي از نظر آماري در كاهش سختي ميناي دندان هاي شيري بين نوشيدني هاي فوق مشاهده نشد.

نتيجه گيري: نتايج نشان داد كه ارتباط معني داري بين كاهش سختي دندان و مصرف نوشابه هاي گازدار و دوغ گازدار وجود دارد.

واژه هاي كليدي: ميكروسختي، نوشيدني هاي گازدار، اروژن دنداني، دندان هاي شيري