کودکان سالم، سازنده جامعه ای سالم
برلیانت بزرگمهر، دبیر نایب رئیس انجمن تغذیه ایران
امروزه با تغییر شیوه زندگی در کشورهای توسعه یافته صنعتی،یک سری اختلالات و عوارض مزمن،شیوع چشمگیر و روزافزون یافته و هر ساله جان هزاران نفر را در معرض مخاطره قرار می دهد که دامنه آن بطور گسترده ای به جوامع در حال پیشرفت نیز کشیده شده است. و یکی از مهتمترین اثرات آن، بروز دگرگونیهای مهم در الگوی غذائی این جوامع و ابتلاء به بیماریها و اختلالات ناشی از آنست.
منشاء و ریشه این اختلالات از طفولیت وبه علت تغذیه غلط و پیروی از الگوی غذائی نامناسب، در وجود کودک شکل می گیرد و در بزرگسالی منجر خطرناکی می شود که تا آخر عمر با شخص همراه خواهدبود .
نتایج تحقیقات در کشورمان، شیوع رو به افزایش چاقی را در بین کودکان نشان می دهد، به این ترتیب که 10% کودکان 6 ساله و 17% نوجوانان 15 ساله در کشورمان مبتلا به چاقی مزمن هستند . اسف بارتر آنکه طی 20 سال گذشته تعدا کودکان مبتلا به چاقی در ایران 3 برابر شده است . همچنین امروزه شاهد برخی عوارض دیگر ناشی از بدخواری از قبیل افزایش خون و افزایش چربیهای نامطلوب خون در بین کودکان هستیم.
از سوی دیگر در کنار اختلالات ناشی از زیاده خواری، شاهد سوء تغذیه ناشی از کمبودهای تغذیه ای بخصوص در بین کودکان می باشیم. در حال حاضر 11درصد کودکان زیر 5 سال در کشورمان، به کم وزنی مبتلا هستند. آمار حاصل از تحقیقات،وجود کمبودهای قابل توجهی را در مورد کلسیم، آهن، ویتامینA، ریبوفلاوین و ویتامین C در بین کودکان نشان می دهد .
به این ترتیب، جامعه ما دستخوش عدم تعادل در تغذیه چه در جهت ازدیاد مصرف مواد غذائی(بیش خواری) و چه در زمینه کمبود دریافت غذا، (کم خواری) می باشد که بیشتر در بین کودکان و نوجوانان مشهود است و پی آمد آن،تشکیل جامعه ای ناسالم ،رنجور و معلول خواهد بود. بنابراین، پیشگیری از چنین اختلالات ناگوار و معلولیت های گسترده ناشی از آن، چالشی وسیع و همه جانبه را به منظور فرهنگسازی صحیح تعذیه ای و بسیج همگانی جهت افزایش آگاهی تغذیه ای جامعه، طلب می نماید