مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی دکتر شيخ

‌بررسي شاخص هاي رشد و ارتباط

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال
 

 

‌بررسي شاخص هاي رشد و ارتباط آن با عوامل تغذيه اي در كودكان 6 ساله مناطق شهري و روستايي رفسنجان 1382

سيد حبيب ا... حسيني – محمود اسماعيل زاده (‌اعضاء هيئت علمي دانشكده پرستاري مامايي رفسنجان )

مقدمه و اهداف :‌كودكان و جمعيت جوان در هر كشور از سرمايه هاي غني،‌ارزشمند و يكي از اركان اساسي جامعه مي باشند و رسيدگي به امور كودكان از جمله رشد منطقي و متعارف و وضعيت تغذيه آنها يكي از وظايف متخصصان و صاحب نظران بهداشت ميباشد. ارزيابي دقيق وضع رشد كودكان ،‌مبين كيفيت تغذيه و سلامت آنهاست از طرفي مشكلات تغذيه اي منجمله رفتارهاي ناصحيح غذايي،‌مصرف تنقلات و ساير عوامل خصوصاً در كودكان كمتر از 6 سال زمينه ساز مشكلات رشد و اختلال در وزن و قد آنهاست . در اين بررسي كه روي 2460 كودك 6 ساله آماده ورود به دبستان صورت گرفته است هدف تعيين صدكهاي مصرف شير در دوران شيرخوارگي ،‌نوع تغذيه در 6 ماه اول تولد،‌وضعيت اقتصادي خانواده ،‌وزن موقع تولد،‌تعداد افراد خانوار و ... بر روي شاخص هاي قد و وزن بوده است.

روش تحقيق : بررسي بصورت مقطعي در تابستان 1382 روي حدود 2600 كودك 6 ساله آماده ورود به دبستان در 2 پايگاه شهري و 3 مركز روستايي انجام شد. پس از جمع آوري اطلاعات و حذف دانش آموزان بيمار تعداد 2460 نفر ( 1214 دختر و 1246 پسر ) در اخذ نتايج مشاركت داده شدند. پس از اندازه گيري طول قد و وزن بطريقه استاندارد پرسشنامه حاوي سؤالات تحقيق از والدين كودكان پرسيده و تكميل ميشد. اطلاعات اخذ شده وارد كامپيوتر و با نرم افزار spss مورد تجزيه و تحليل قرار گرفتند.

يافته هاي پژوهش:‌ميانگين قد و وزن كودكان 6 ساله رفسنجاني به ترتيب 5/115cm و 19/2 kg بود در حاليكه مصرف تنقلات در 7/23 آنها زياد ( بيش از 5 مرتبه در هفته ) ،‌ 6/51% متوسط ( 4-3 مرتبه ) و 7/24 % كم ( 2-1 مرتبه ) بود. حدود 22%‌ نمونه ها حداقل دچار يك عادت ناصحيح غذايي به شكل عدم مصرف شير ( 4/1% )،‌ 10/9 % گوشت قرمز، 8/1 % تخم مرغ ،‌ 7 /3% صبحانه و 9/1 % سبزي و ميوه جات بودند و حدود 4% دچار دو عادت ناصحيح همزمان ( حداقل يك مورد آن عدم مصرف شير بود) بودند. در مجموع ارتباط قد و وزن كودكان فوق، با متغيرهاي جنس،‌مصرف تنقلات، عادات ناصحيح غذايي،‌محل سكونت ،‌نوع تغذيه در 6 ماهه اول و سطح تحصيلات پدر و مادر،‌بين 003/0 = p تا 001/0 معني دار بود.

نتيجه گيري :ميزان قد و وزن كودكان 6 ساله رفسنجاني نسبت به مطالعات انجام شده در شيراز،‌كاشان ،‌قزوين ،‌معيار NCHS و استانداردهاي فارفار،‌كارنت ونلسون در بسياري از موارد كمتر و در معدود مواردي بيشتر است. از طرف مصرف بالاي تنقلات ( خصوصاً در روستاها) و شيوع بالاي عادات نادرست تغذيه اي ( بعنوان يكي از 7 رفتار خطرناك) در اين كودكان و ساير عوامل مرتبط،‌كه همسو با نتايج تحقيقات وزارت بهداشت مبني بر بالا بودن مصرف چربي،‌قند و تنقلات و غلات و ناكافي بودن مصرف لبنيات ،‌گوشت،‌حبوبات،‌و سبزيجات و ميوه جات در جامعه است ، جا دارد تا با برنامه ريزيهاي گسترده و تغيير در ساختارهاي اقتصادي و سياستگذاريهاي ملي،‌مداخله فوري را بعمل آورد و لازمست براي اصلاح عادات مردم از تبليغ هاي غذاهاي مضر در رسانه هاي همگاني ممانعت‌،بعمل آيد. ضمن آنكه نقش تغذيه بعنوان مهمترين عامل بروز بيماريهاي قلبي و عروقي ( اولين عامل مرگ و مير در كشور)‌خصوصاً در سنين كودكي ( شروع رسوب مواد اسكلروزان از سنين 5-4 ) نيز بايد مد نظر باشد.

 

The survey of growth indices related to nutritional factors on 6 aged children in rafsanjan rural and urban areas . 1382.

Authors : S.H. Hosseini – M . Esmailzadeh (M. SC)

Preface and objectives : children and youngs groups are valuable and basic aspect in every country . And their screening for growth and nutrition is important . The growth indices indicate nutrition Quality and health , and nutritional problems e.g nutritional improper behaviors and junk food consume impair of weight and height . This survey carried out on 2460 , 6 aged children for determines weight and height percentiles and related factors.

Method : This cross sectional study applied on 2600 children in 5 urban and rural centers for weight and height measurement , and complement researcher made Questionnaire then with spss soft ware was analyzed.

Finding : means of weight and height was 19/2 kg and 115/5 cm. Junk consumption was very much ( average 51/6% ) and nutritional improper behaviors e.g milk , red meat , egg, breakfast, fruit and vegetables underfed was current.

The growth indices was significant with junk, sex , nutritional behaviors , live place , first 6 month nutrition , father and mother literacy level.

Conclusion : The weight and height rates in Rafsanjan children different to another cities and NCHS criteria and Texts standards.

regard to junk consumption and improper inhabits prevalence , expand planning, alteration economical structures and national strategies is necessary . In addition to, effect of nutrition on cardio vascular diseases ( first mortality factor in Iran ) specially in childhood must be observed.