رفتار تغذيه ای نامطلوب

اهميت صرف صبحانه - نيازهاي تغذيه اي - رفتارهاي تغذيه اي نامطلوب - سوء تغذيه و تاثير آن بر يادگيري - كم خوني و تاثير آن بر يادگيري - چند نكته

رفتارهاي تغذيه اي نامطلوب در كودكان سنين مدرسه و توصيه هاي كاربردي براي اصلاح آن :

- خودداري از خوردن گوشت : برخي از كودكان سنين مدرسه از خوردن گوشت امتناع مي ورزند ،

در حالي كه مغز گوشت به‌عنوان منبع عمده پروتئين با كيفيت خوب ، آهن و روي حايز اهميت است . توصيه مي شود گوشت چرخ شده در غذاهايي كه مورد علاقه كودك است به او داده شود . مثل ماكاروني و گوشت چرخ‌كرده، كتلت ، همبرگر و كباب كه در منزل تهيه مي شود و يا استفاده از گوشت چرخ شده در املت ، سوپ و آش .

- خودداري از مصرف شير و لبنيات : مصرف گروه شير و لبنيات در اين سنين براي رشد و استحكام دندان و استخوانها ضروري است .

اگر دانش آموز علاقه اي به خوردن شير ندارد، مي توان مقدار كمي پودر كاكائو (در حد يك قاشق مرباخوري در يك ليوان شير) به آن اضافه كرد . مقدار زياد كاكائو به علت داشتن اگزالات از جذب كلسيم شير جلوگيري مي كند . اضافه كردن كمي عسل به شير نيز ممكن است دانش آموز را به خوردن شير علاقه‌مند كند . مي توان شير را به صورت غذاهايي مثل فرني و شير به كودكان داد . معمولا مصرف يك ليوان شير در روز براي كودكان اين سنين كافي است و با گنجانيدن ساير مواد غذايي اين گروه مثل ماست ، پنير و كشك در وعده ناهار و شام و يا بستني در ميان وعده نياز كلسيم تامين مي شود . افراط در خوردن شير نيز به اين دليل كه جايگزين ساير غذاهاي اصلي مي شود ، كودك را در معرض خطر كمبودهاي تغذيه اي به خصوص كمبود آهن قرار مي دهد .

- خودداري از مصرف سبزي ها : معمولا كودكان در اين سنين تمايلي به مصرف سبزي‌هاي تازه همراه با غذا ندارند . بهتر است والدين سبزيجات خام مثل هويج ، گوجه فرنگي ، كاهو ، گل كلم و سبزيجات پخته مثل چغندر پخته (لبو)نخود فرنگي ، لوبيا سبز، كدو حلوايي را به‌عنوان ميان وعده مثلا در هنگام تماشاي تلويزيون به كودكان بدهند .

- افراط در مصرف شكلات و شيريني : مصرف بي‌رويه شكلات و شيريني به اين دليل كه موجب بي‌اشتهايي و سيري كاذب در كودكان مي شود و آنها را از مصرف غذاهاي اصلي باز مي دارد موجب اختلال رشد آنها خواهد شد .

به والدين توصيه كنيد حداقل ، در منزل از نگهداشتن شكلات و شيريني خودداري كنند و به اين ترتيب ، دسترسي دايمي آنها را به اين نوع مواد كاهش دهند . از دادن شكلات و شيريني به‌عنوان جايزه به كودكان خودداري كنند و با تنظيم يك برنامه منظم ، تعداد شكلات كه دانش آموز در طول روز مصرف مي كند را كنترل نمايند . براي جلوگيري از خراب شدن دندانها بايد به دانش آموزان آموزش داد كه پس از خوردن مواد قندي و شيرين به ويژه شكلاتها و آب نباتهايي كه به سطح دندان مي چسبند ، دهان و دندانهاي خود را با آب و حتي الامكان مسواك شست و شو دهند .

- مصرف بي رويه تنقلات غذايي كم ارزش : متأسفانه برخي از تنقلات تجارتي مثل انواع پفك به‌طور بي‌رويه توسط كودكان و دانش آموزان مصرف مي شود . نتايج بررسي كشوري سال 1377توسط دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت نشان داده است كه در حدود 50 درصد كودكان 12-6 ماهه و در حدود 90 در صد كودكان 1تا 2 ساله هر روز پفك مصرف مي كنند .

مصرف پفك بخصوص قبل از وعده هاي غذايي بدليل ايجاد سيري كاذب كودكان را از خوردن غذاهاي اصلي كه بايد مواد مغذي مورد نياز رشد كودك تأمين كند باز مي دارد . از سوي ديگر نمك آن ذايقه كودك را به خوردن غذاهاي شور عادت مي دهد . مطالعات انجام شده در رابطه بين مصرف نمك و افزايش فشار خون در دوران بزرگسالي را به اثبات رسانده است . مصرف بي رويه نوشابه نيز بويژه همراه با غذا علاوه بر سيري كاذب ، جذب مواد مغذي مانند كلسيم را مختل مي كند . به والدين توصيه كنيد كودكان را به مصرف تنقلات سنتي مثل نخودچي و كشمش ، گردو ، بادام ، پسته ، گندم برشته ، برنجك ، عدس برشته شده ، توت خشك ، انجير خشك و برگه‌ها تشويق كنند و سرسفره بجاي نوشابه براي افراد خانواده از دوغ استفاده كنند.